Elrontották a feliratot a szolnoki neonáci molinón, ezért tudták elkapni a két elkövetőt

Kis-Magyarország

Vádat emelt az ügyészség a szolnoki Tiszavirág hídra és a Pozsonyi úti aluljáró bejárata fölé neonáci molinókat kiakasztó két fiatal férfi ellen. 

Vádat emelt egy 23 éves és egy 19 éves férfi ellen önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt a Szolnoki Járási Ügyészség.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, áprilisban előbb a szolnoki Tiszavirág gyaloghídon, majd a Pozsonyi úti aluljáró bejárata fölé akasztottak ki egy-egy molinót, mindkettőn látható volt egy-egy fél horogkereszt és neonáci utalások. A második molinó kiakasztásakor a rendőrök két fiatalt elő is állítottak. 

A mostani vádirat szerint a szélsőséges eszméket valló két férfi április 18-án, késő délután, Szolnokon, azzal a céllal, hogy megemlékezzenek Adolf Hitler születésnapjáról, egy általuk készített, 200x180 cm-es molinót tettek közszemlére úgy, hogy azt gyorskötözőkkel a Tiszavirág híd korlátjához rögzítették.

A molinón a „Számomra nincs más út: Győzelem vagy halál!” felirat volt olvasható, valamint egy horogkeresztrészlet volt látható. A molinót néhány órán belül ismeretlen személy eltávolította a hídról. 

A két férfi tudomást szerzett cselekményük sajtóvisszhangjáról, ezért április 20-án, kora este, Szolnokon, a Pozsonyi úti aluljáró belváros felőli bejárata fölé egy újabb molinót függesztettek ki, amelyen „Az élet nem nem bocsátja meg a gyengeséget” felirat mellett szintén egy horogkeresztrészlet volt látható.

A vádlottaknak a plakátjuk kihelyezése után tűnt fel, hogy tévedésből kétszer írták a „nem” szót.

Ezért kis idő múlva visszamentek az aluljáróhoz megnézni, hogy megvan-e még a molinó. Miután azt még a helyén találták, hazaindultak a festékszóróikért, de az aluljárótól nem messze a rendőrök intézkedés alá vonták a két férfit, akik közül az idősebb SS-jelvényeket viselt a felső ruházatán.  

A rendőrség helyszíni szemle keretében még aznap este eltávolította a molinót.

A járási ügyészség mindkét vádlottal szemben elzárás büntetés kiszabására, valamint a lefoglalt molinó és a jelvények elkobzására tett indítványt. Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság dönt. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk