Felgyújtotta a betlehemet, majd megvárta a rendőröket a padon

Bűn

Az ország másik végéből érkezhetett Siófokra a tűzesetet okozó hajléktalan. 

Jönnek a kemény mínuszok, és ezzel biztosan sikerült kosztot, kvártélyt szereznie magának egy jó időre annak a hajléktalannak, aki péntekre virradóra felgyújtotta a siófoki főtérre állított betlehemet. A jászolnak aminek vízkeresztig már csak egy napot kellett volna kibírnia…

A betlehemi alakokat „megmentette”

Pályázati forrásból állított új betlehemet Siófok városa az idei adventre, a Fő tér ünnepi dísze azonban nem érte meg az első ünnepi időszak végét sem. Ahogyan arról Lengyel Róbert polgármester a Facebookon tájékoztatott, péntekre virradóra egy férfi előbb elvitt a betleheminstallációból egy szalmabálát a több száz méterre lévő, ugyancsak nemrég felújított zenepavilonig, ott a Kálmán Imre-szobor mellett felgyújtotta (szerencsére azonban a tűz nem terjedt át a zenepavilon fa szerkezetére), majd visszatért a betlehemhez és azt is lángba borította.

 
Forrás: Lengyel Róbert Facebook

A tűzoltók és a rendőrök is igen gyorsan a helyszínre érkeztek; előbbiek eloltották a tüzet, utóbbiak elfogták a tettest. Bár mindezt a városi kamerarendszer felvételeinek segítségével lehetett pontosan rekonstruálni, az elkövetőt nemigen kellett keresgélni, hiszen a helyszínen megvárta a rendőröket. Az is jól látszik a kamerák felvételén, hogy a betlehemi alakokat, a Máriát, Józsefet és a kis Jézust ábrázoló szobrot előzőleg kihúzta a fedél alól, majd miután felgyújtotta a fa pavilont, leült melléjük, egy közeli padra, mint aki jól végezte dolgát.

 
Forrás: Lengyel Róbert Facebook

Pszichiátriai ellátásra szorul

A rendőrség pénteki közleménye szerint egy járókelő tett személyesen bejelentést a hajnali tűzesetről. A nyomozók az 54 éves hajléktalan életmódot folytató férfi ellen rongálás vétsége miatt indítottak eljárást. Elszámoltatására később kerül sor, mivel zavart viselkedése okán pszichiátriai ellátásra szorul

Lengyel Róbert polgármester információi szerint a hajléktalan az ország másik végéből jött Siófokra, büntetett előéletű és jelenleg is eljárások alatt áll. Úgy tudjuk, a fedél nélkülieket rendszeresen „zaklató” városőrség emberei számára ismeretlen az elkövető, aki ezek szerint csak nemrég érkezhetett Siófokra.

Nem csak nyáron úti cél Siófok

Ősztől tavaszig működteti a város a hajléktalanok éjszakai menedékhelyét (tíz éve készült el a felújítása uniós támogatásból, fenntartása a városnak Siófok lélekszámából fakadóan nem kötelező, hanem önként vállalt feladata, így az állam nem is biztosít forrást erre), ám nem minden fedél nélküli veszi igénybe ezt a lehetőséget. Az pedig a mostani esetből következően új jelenség, hogy már nem csak a nyári időszakban érkeznek hajléktalanok Siófokra az ország más vidékeiről, hanem télen is. Ahogyan arról a Narancs.hu 2023 májusában beszámolt, a rendőrség tavaly figyelt fel arra Siófokon, hogy már német állampolgárságú fedél nélküliek is megjelentek a város közterein, továbbá hogy már a nyári szezon előtt akkora számban „foglalták el” a belvárosi padokat a fedél nélküliek, amire korábban nem volt példa. Zaklatnak, kéregetnek, büdösek, hangosak – panaszolta városlakók sora a Facebookon. Akkor a város rendőrkapitánya arról számolt be: új módszert vezettek be a közterületi hajléktalanság visszaszorítására. Egy figyelmeztetést követően helyszíni bírságot szabnak ki, mégpedig legtöbbször a törvény szerinti legmagasabb összeget, amit, ha a hajléktalan nem fizet, akkor a hatóság átvált elzárásra. Addig persze hetek, hónapok is eltelhetnek, de legalább a nyári szezonra így már többeket „ki lehetett vonni a forgalomból”.

A nyár azonban már rég elmúlt, a hajléktalanprobléma azonban nem; a siófoki polgármesternek az a véleménye, hogy az önkormányzatokat és a rendőrséget a jogalkotó magára hagyta, megoldást azzal nem ért el, hogy 2018 óta már szabálysértés és pénzbírsággal sújtható, ha valaki „a közterületen él”. De – teszi hozzá Lengyel – a nincstelen hajléktalant pénzbírsággal fenyegetni nonszensz, a mostani tűzeset miatti kár megtérülésére sincs semmi esélye a városnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.