Diplomáciai jegyzet

Wallenberg, a zsidók és amerikaiak ügynöke

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2013. febr. 05., 14:00
kommentek
12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Különös akusztikája van a svéd diplomata gyalázásának a Fidesz-közeli értelmiségi megnyilatkozásokban. E körök a jelek szerint semmi kivetnivalót nem találnak saját funkcionális vagy – ha a fiatalabb nemzedéket vesszük – posztmodern rasszizmusukban.

A bécsi Diplomataakadémia adott otthont nemrég egy tanácskozásnak, melyet a rendezők az épp száz éve született Raoul Wallenberg emlékének szenteltek. Svédország, Ausztria és Magyarország nagykövete közösen vállalta a rendezvény védnökségét, ahol előadást tartottak a téma avatott szakértői, svéd, német és amerikai történészek. A Wina című bécsi zsidó lap beszámolója szerint azonban mindennek dacára a rendezvényt korántsem az emelkedett szellemiség jellemezte. A hetvenezer magyar zsidót megmentő svéd diplomatáról szóló méltó megemlékezést ugyanis Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója – elismételve kormányának a témával kapcsolatos, Horthy-kultuszos interpretációját – egészen ellehetetlenítette. Mondandója – a lap beszámolójának címét idézve – nem volt se több, se kevesebb, mint „a zsidóság jól becsomagolt gyalázása”.

Schmidt mindenekelőtt kijelentette: „Ami a zsidósággal 1944 márciusát, Magyarország német megszállását követően történt, nagy tragédiának számít. Ám addig ők lényegesen jobban éltek, mint európai hitsorsosaik.” A történész – a jelen lévő szakértők felháborodására – nem tulajdonított túl nagy jelentőséget annak, hogy több, a zsidóságot súlyosan diszkrimináló törvény született ezt megelőzően is Magyarországon. Schmidt érzékeltette, hogy szerinte inkább a zsidóság követett el illojalitást, amivel kivívhatta maga ellen a sorsot, elvégre a cionista mozgalmakban való részvétele a két világháború között identitásának kettősségét jelezte, ami – szerinte – visszaköszön a háborút követően a zsidó kommunista funkcionáriusok magatartásában is. Ami pedig Wallenberget illeti, Schmidt szerint őt a zsidó-amerikai Joint fizette, és egyébként is, ma már köztudott, hogy az amerikai titkosszolgálatnak, az OSS-nek dolgozott.

Hogy Wallenberg kapcsolata az amerikai és brit titkosszolgálatokkal milyen mélységű és jellegű volt, azt mindmáig nem sikerült teljes egészében tisztázni, ugyanis ez mindenekelőtt a svéd diplomatát letartóztató – majd nagy valószínűséggel meggyilkoló – orosz titkosszolgálat, az NKVD utólagos vádaskodásaira épül. Más kérdés, hogy milyen akusztikája van mindennek a Fidesz-közeli értelmiségi megnyilatkozásokban. E körök a jelek szerint semmi kivetnivalót nem találnak saját funkcionális vagy – ha a fiatalabb nemzedéket vesszük – posztmodern antiszemitizmusukban. Bizony, a rasszizmus eltűrése az az ár, amit mindenkinek meg kell fizetni, aki csatlakozni akar a mai magyar politikai jobboldalhoz.

Egyébként közel egy időben azzal, hogy Bécsben Schmidt kifejtette véleményét az amerikai ügynök Wallenbergről és az általa megmentett „kettős identitású” zsidókról, Navracsics Tibor miniszter Washingtonban, a Kongresszus épületében megkoszorúzta Raoul Wallenberg szobrát. E tett hitelességének mértéke – különösen annak fényében, amit a Terror Házának igazgatója megosztani volt szíves hallgatóságával – körülbelül annyit ér, mint az a bírálat, amit a kiváló államférfi Bayer cigányozása kapcsán az ATV-ben hallatott, hogy aztán rá egy napra azt maradéktalanul visszaszívja.

Schmidt Mária reakciója a fenti szövegre itt, a Wina újságírójának válasza itt, Ara-Kovács Attila pontosítása pedig itt olvasható.

szerző
Ara-Kovács Attila
publikálva
2013. febr. 05., 14:00
kommentek
12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  Winter
  2013. február 06., szerda 16:22
  Ez hihetetlen, ég az arcom, hogy ilyen magyarok alkotják a jobboldal elitjét. Hogy hogy a történész szakma még nem vetette ki magából ezt a némbert? Felháborító!

  Ungváry Krisztián: A Horthy-rendszer mérlege - Diszkrimináció, szociálpolitika és antiszemitizmus Magyarországon

  A magyarok 60 %-a egyáltalán nem olvas, ezek szerint SM is csak a Fidesz Politikai Bizottságának nyilatkozatait és Bayer Zsolt aranyköpéseit olvassa. Egy előttem hozzászóló rablógyilkosságnak nevezte a holokausztot. Ez teljesen így is van. A vagyonok megszerzése egyértelműen közrejátszott a zsidók elleni akciókban.
  Emberek tömeges legyilkolása nem mentegethető semmivel, pláne nem identitásukhoz való ragaszkodással. Aki ezt teszi, az maga is undorító rasszista!
  Az amerikai titkosszolgálatra való hivatkozást pedig végképp nem értem. Ha ez igaz, akkor Sztálinnak lehet, hogy ez fejfájást okozott, meg a Rákosi-Kádár garnitúrának is. A jobboldal még azt is elvitatja, hogy a szovjetek felszabadították hazánkat a német és nyilas uralom alól, akkor mi bajuk az amerikaiakkal? Kállay-ék már 1943-tól tárgyaltak az angolokkal a kiugrásról, hogy leteszik a fegyvert, de csak az angol-amerikai csapatok előtt. A lényeg, hogy ne kelljen a szovjetek előtt. Ha SM-nek kifogása van az amerikai titkosszolgálattal szemben, akkor már a kiugrási kísérletet is bánja? Egyetért ezek szerint azzal a szintén létező másik törekvéssel, - amit az általa nagyra tartott Horthy sem osztott - hogy végsőkig kitartani Hitler oldalán, a "nemes célokért", többek között az ország visszacsatolt területeiért cserébe? Vagy csak előbuzogott belőle a kádárista szöveg, az imperialisták mesterkedéseiről?
  Akár hogy is van, kirekesztő, rasszista megnyilvánulás volt részéről ez a hozzászólás, lejáratta hazánkat, a magyar történészeket, és a legfontosabb, nem méltatta Wallenberget, hanem megbecstelenítette azt az embert, aki életét áldozta 60000 magyar honfitársunk megmentéséért. És pont egy olyan tanácskozáson, amit ennek az önfeláldozó embernek az emlékére szenteltek volna mások.
 2. 11
  Éva Jakab
  2013. február 06., szerda 15:08
  Schmidt Maria. neve alapjan - nem is varhato mas hozzaallas a temahoz..........
 3. 10
  Dániel Grózner
  2013. február 06., szerda 09:28
  Baloldal,

  miért hazudsz? mindig...
 4. 9
  Cyrano
  2013. február 06., szerda 06:50
  Bandzsa Marcsa látens antiszemitizmusa azért is nagyon gusztustalan, mert hatalmas vagyonát egy zsidónak - a halott férjének - köszönheti.. Ne mondja senki, hogy ez a mondata: „Ami a zsidósággal 1944 márciusát, Magyarország német megszállását követően történt, nagy tragédiának számít. Ám addig ők lényegesen jobban éltek, mint európai hitsorsosaik.” nem antiszemita! Így érvelt mindenki aki elfogadhatónak tartotta a zsidótörvényeket, ami egynesen vezetett 600 ezer honfitársunk pusztulásához!
  Hogy meri történésznek nevezni magát valaki ennyi tudással?
 5. 8
  Fekete Mihály
  2013. február 06., szerda 01:30
  Schmitt M.:... nem tulajdonított túl nagy jelentőséget annak, hogy több, a zsidóságot súlyosan diszkrimináló törvény született ezt megelőzően is Magyarországon. Schmidt érzékeltette, hogy szerinte inkább a zsidóság követett el illojalitást, amivel kivívhatta maga ellen a sorsot, elvégre a cionista mozgalmakban való részvétele a két világháború között identitásának kettősségét jelezte, ami ...A Magyarországon élő németek illojalitása és identitásának kettőssége nem zavarja Schmitt Máriát, amikor azok beléptek a Volksbundba, majd magyar helyett német katonaként sorozták be őket, és így magyar helyett német esküt tettek, magyar helyett német célokért küzdöttek?
 6. 7
  Narancs
  2013. február 05., kedd 21:39
  Holokauszt= magasan szervezett rablógyilkosság.
 7. 6
  Alex Schlesinger
  2013. február 05., kedd 21:32
  A jelenlegi légkörben, éppen az lett volna meglepő, ha ez a Shmidt személy elismerően nyilatkozik Wallenbergről. Lássuk be, hogy talán megsem bocsájtja Wallenbergnek a hetvenezer magyarországi zsidó megmentését.Szegény sorstársaim ,akiknek ott ebben gyólöletes, mérgezett légkörben kell élni. Úgylátszik az Andrássy út 60-ban most ez a nőszemély a terror megtestesítője.
 8. 5
  joska
  2013. február 05., kedd 19:47
  ez borzasztó,fehâboritó,aljasâg,efogadhatatlan, WALLENBERG hösi emlékének aljas szemét
  meg gyalâzâsa. E sorok irója, a halâl torkâbol, aSCHMIDTHEZ HASONLO nyilasok mocskos
  markâbol,lett megmentve WALLENBERG âltal, honfitârsaim a halâlba kûldtek,Schmidt szerint boldogan éldegéltûnk,akiket vagonokba zsufolva Auschwiztba deportâltak, vagy akik Budapesten gettokban,csillagos hâzakban,munkatâborokban szenvedtûnk,pusztultunk.
  Svéd orszâgbol és Svâjcbol kellett jönni hös ember diplomatâknak mentegetni Eischman,BAKI,Endre Szâlasi véres markjaikbol igyekezni mentegetni magyar embereket,gyermekeket,akiknek nagy hibâja volt,hogy a Biblia a Tizparancsolat vallâsuk vollt.
  Milyen szemét dombrol, uszitó mocsokbol lett ez a személy kinevezne ?
  A KORMâNY A zsidók, a svéd követség nem tiltakozott ezen mocskos nyilatkozatokon ? WALLENBERG az életét âldozta fel emberek mentéséért és most egyes '" személyek" gyalâzni merik ?
 9. 4
  Maria Moíra Szennyai
  2013. február 05., kedd 18:05
  Ha mindez így hangzott el, akkor borzasztó dolog történ.
 10. 3
  Sándor Bende-Farkas
  2013. február 05., kedd 17:01
  nem talalom a szavakat, itt valami helyesirasellenorzo program mukodik es teljesen szetbarmolta a hozzaszolasomat, bocs!

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Ara-Kovács Attila

„A gonosz győzelmének záloga, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit.” – E. Burke

Ara-Kovács Attila
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk