Ez aztán a tökös megoldás: a Debreceni Egyetem már a kommenteket is törli

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 29.

Fekete Lyuk

Volt dühös poszt, nincs dühös poszt.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a hétfőn hazánkba látogatott Vlagyimir Putyinnak adományozott díszpolgári címet a Debreceni Egyetem. Mindezt az egyetem szenátusa azzal indokolta, hogy Paks 2-vel kapcsolatban mind Oroszország, mind a magyar kormány jelentős szerepet szán az egyetemnek, így miért is ne érdemelné meg az orosz elnök a kitüntetést.

Ez azonban sokaknak nem tetszett, egy debreceni fiatalok által alapított civil szervezet petíciót indított a díszpolgári cím visszavonásáért, a Debreceni Egyetem Facebook-oldalán pedig rengeteg negatív komment jelent meg. Az intézményt értékelni is lehet egytől ötig az online felületen, ahol az egyetem értékelése a tiltakozó akciónak köszönhetően a napokban 1,3 pont alá esett. Ezt azonban sajnos ma már hiába keresnénk, az egyetem Facebook-oldaláról ugyanis eltűnt az értékelés funkció.

Már ez is roppant elegáns megoldás a kritika kezelésére, de az egyetem nem állt meg itt, már a kritikus kommenteket is törli az oldaláról. A dühös posztok íróinak azonban úgy tűnik, gyorsabban pörög a keze, mint azoké, akik eltávolítják az írásokat, néhány ugyanis még mindig olvasható (az elmúlt egy órából). Álljon itt néhány az utókornak, bizonyára néhány óra múlva már úgysem lehet olvasni ezeket sem.

  • "Az egyetem vezetése szégyent hozott mindarra, amit az intézmény képviselni hivatott."
  • "Az értékelés funkció azért van, hogy használjuk. Kötelességük továbbá megindokolni az egyetemük és a nyilvánosság előtt is a döntésüket Putyin díjazásáról. Ha pártpolitikai ügyet csinálnak az egyetemükből, akkor kötelességük felvállalni a pártpolitikai álláspontjukat a nyilvánosság előtt, és mint közintézmény felelősségre vonhatók."
  • "Ez aztán az egyenes bátor jellem! Ha nem tetsző vélemények érkeznek akkor inkább elhallgattatjátok a vélemény lehetőségét!"
  • "A DE alumnijaként szégyenletesnek tartom az Egyetem viselkedését. A DE egész egyszerűen hátat fordít a reformáció és a felvilágosodás óta elfogadott alapvető értékeknek, európaiságunk fundamentumának."
  • "A kommenteket törölhetitek, de a szégyent már nem tudjátok lemosni magatokról. De talán még egyszerűbb lenne, ha törölnétek a FB-oldalatokat!"

Figyelmébe ajánljuk