chili&vanília

Mücver

Gasztro

Isztambul Karaköy negyedében, a kompkikötőtől ötperces sétára található Didem Senol, a fiatal, pszichológiát, majd New York-i szakácsiskolát végzett séf étterme, a Lokanta Maya. Étlapján némileg felfrissített török fogások, szenzációs előételek, emlékezetes desszertek. 2010-ben, a nyitás után szinte közvetlenül az egyik neves kalauz az év séfjének választotta a tehetséges szakácsnőt, manapság pedig alig kapni asztalt, és a legjobb isztambuli éttermek között tartják számon. Lokális, szezonális, rövid étlapot vizionált, így is lett. A hangulatos vendéglő falán hatalmas tükör, rajta pedig a vendégek egyik kedvencének, a mücvernek a receptje, török és angol nyelven. A házias, klasszikus cukkinitócsnit nem bántja, a recept régi, családi és csodás. Tény és való, hogy a legzsengébb cukkinik nyáron teremnek (tegyék el a receptet, mert akkor majd még finomabb lesz a végeredmény), a hőségben viszont kevésbé lelkesen áll neki az ember olajban sütögetni. Ez a cukkinitócsni annyira finom, hogy nem lehet belőle eleget sütni, ráadásul a gyerekek is nagyon szeretik.

 

Fetás, zöldfűszeres cukkinitócsni (mücver)

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)

1 kg cukkini, lereszelve

1 csokor újhagyma, felkarikázva

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

1 csokor kapor, finomra aprítva

15 dkg feta sajt

4 egész tojás

20 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor

só, bors

sütéshez kb. 4 dl olaj

Tálaláshoz:

5 dl natúr joghurt

1 csokor koriander, finomra aprítva

½ zöldcitrom reszelt héja

½ fokhagymagerezd, lereszelve

A cukkinit durvára lereszeljük, kissé megsózzuk, majd fél órára állni hagyjuk. Ezalatt rengeteg vizet enged, ezt alaposan kinyomkodjuk belőle. Egy nagy keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk az újhagymát, a petrezselymet és a kaprot. Belekeverjük a négy felvert tojást, majd hozzáadjuk a fetát, a lisztet és a sütőport. Az egész masszát összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben forróra felhevítjük az olajat, és amikor forró, evőkanállal kb. pingponglabda méretű adagokat szaggatunk bele a masszából. Közepes lángon, mindkét oldalán kb. 4-4 percig sütjük, amíg ropogósra pirul. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk róla az olajat. Addig sütjük, amíg van a masszából (a serpenyő méretétől függően ez kb. négy kör lesz). A natúr joghurtot kikeverjük a finomra aprított korianderrel, a reszelt zöldcitromhéjjal, a reszelt fokhagymával és egy kevés sóval. Ezt a mártogatóst kínáljuk a tócsnik mellé.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében.