Mindenki boldog lehet a népszavazás napján

  • narancs.hu
  • 2016. április 6.

Hírnarancs

Az MSZP népszavazást tarthat, az erőszakoló Kiss László maradhat, az izlandi miniszterelnök visszatérhet, az államadósság csökken, Matolcsy fizetése nő. Csupa jó hír, nem?

Heló, népszavazás!

Búsulhatnak a kopaszok és Erdősiné, ma ugyanis arról döntött a Kúria, hogy a február 23-án benyújtott, a vasárnapi boltzárra vonatkozó kérdések közül – szembemenve ezzel a Nemzeti Választási Bizottság döntésével – az MSZP-s Nyakó István kérdését hitelesítik. Örvendetes, hogy a Kúria döntésének indoklásában kifejtette: a kopaszok csoportja jogellenes magatartást tanúsított és támogatásukkal jutott a herceghalmi polgármester feleségének kísérője elsőként az időbélyegzőhöz, ahol ő, nem pedig Erdősiné pecsételt.

false

 

Fotó: MSZP

A több sebből vérző történet a Kúrián már nem ment át, örültek is a két napja a Választási Irodánál dekkoló MSZP-sek, és örülhetünk mi is, hiszen, ahogy megírtuk: most végre olyan vitáról lehet szó, amelynek tétje van és „amely során az istenadta nép szabadon elmondhatja a véleményét, és annak valódi következménye lesz”. Az ellenzéknek ráadásul van másik két népszavazási kérdése is (földtörvény és állami bérplafon), ezekre az aláírásokat közösen fogják gyűjteni a jövő héttől, a népszavazás őszre várható – hacsak a Fidesz persze nem tesz keresztbe, mondjuk azzal, hogy a népszavazást meg nem várva eltörli a boltok vasárnapi zárva tartását, vagy elfogadja a nemrég benyújtott népszavazási törvényt.

Sebaj, maradhat!

Tovább gördül a tegnap kirobbant Kiss László-botrány: az úszóedzőt 1961-ben csoportos nemi erőszakért ítélték háromévnyi börtönbüntetésre, amiről anno a nemzetközi sajtó is beszámolt, és amiről kiderült, nem is töltötte le Kiss, 20 hónap után ugyanis már harmadik lett az országos úszóbajnokságon, 200 méter pillangón. Ma délelőtt össze is ült a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), ahol mind a sportág vezetői, mind a kizárólag férfiakból álló edzőbizottság tagjai bizalmat szavaztak neki, így továbbra is maradhat szövetségi kapitány. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke szerint az esetről bárki értesülhetett, hiszen még Kiss László Wikipédia-oldala is beszámolt róla. Ezzel szemben az igazság az, hogy csupán tegnap került oda ez az aprócska kiegészítő információ a nagy életműhöz. Közben Százhalombattán is rendkívüli ülést tartanak, Kiss ugyanis a város alpolgármestere.

Mint egy nagy boldog család

Mint egy nagy, boldog család

Fotó: MTI

Sőt, maradj te is!

Még valaki maradhat – ha nem is teljesen ott, ahol van, de legalábbis majdnem. Tegnapi sajtóértesülések még arról szóltak, lemondott az off-shore bizniszben aktívan részt vevő izlandi miniszterelnök, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, aztán mára kiderült, dehogy mond le, csak „meghatározatlan ideig” félreáll. A kormányfő elvileg megpróbálta feloszlatni a parlamentet, később ezt letagadta, majd közölte, felkéri helyettesét, Sigurdur Ingi Jóhannsson halászati és mezőgazdasági minisztert, hogy határozatlan ideig helyettesítse őt. (A részletekért lásd a frontvonalból tudósító Dunajcsik Mátyás cikkét!)

Visszafizettük

Varga Mihály büszkén dagadó mellel közölte ma a sokat szenvedett néppel, hogy nincsen már semmi gond, vége a hosszú és nehéz időszaknak, a mai nappal ugyanis teljesen visszafizettük a 2008-ban felvett 14,3 milliárd eurós hitelcsomagot. A nemzetgazdasági miniszter most már csak az IMF gratulációját várja.

5 milla per hó

Mint egy festmény

Mint egy festmény

Fotó: MTI

És mivel nem kell már a hitellel foglalkozni, gondolták a kedves vezérek, valami igazán hasznosra költik ezentúl az állam pénzét és jól megduplázzák Matolcsy fizetését, a Fidesz-frakció ugyanis az Alkotmánybíróság (AB) iránymutatásainak megfelelőn átdolgozza a jegybanktörvény módosítására vonatkozó javaslatot, és újra beterjeszti – mondta el a Világgazdaságnak Bánki Erik frakcióvezető-helyettes. Az átdolgozás valószínűleg azt jelenti: békén hagyják az MNB-alapítványok adatainak titkosítását, viszont napirenden tartják a jegybanki tisztségviselők tiszteletdíjának emelését, azzal ugyanis az AB-nak nem volt semmi baja. Így lehet hamarosan Matolcsy Györgynek 5 milliós fizetése.

Jön a kötelező kvóta?

Az Európai Bizottság újabb javaslattal állt elő az ún. dublini rendszer reformjával kapcsolatban. Egyrészt levennék a terhet azokról az országokról, ahová először adják be a menedékkérelmeket a bevándorlók, és egyből továbbirányítanák őket egy másik tagállamba, a kvóták alapján. Másrészt csak abból az országból irányítanák át a menekülteket, ahol olyan nagy a nyomás, hogy már veszélyeztetve van a dublini rendelet végrehajtása. Ez azonban nagy valószínűséggel csak akkor tud működni, ha nem önkéntes alapon, hanem kötelezően kell majd a műveleteket végrehajtani.

Figyelmébe ajánljuk