Orbán Viktor megint rosszul emlékszik: nem támogatta az állam a civileket a menekültügyben

  • narancs.hu
  • 2015. szeptember 21.

Hírnarancs

Lázár marad, Rogán marad, mindenki marad. Bevethető lesz a határnál a hadsereg, de nem állítják vissza a hadkötelezettséget. A szlovák szélsőjobb szinkrontolmáccsal élteti Orbánékat. Kerényi lapja tévéműsort kap. Pert vesztett Habony Árpád. Hétfői hírek.

Meg lehet nyugodni:

Lázár János marad a fenekén, nem mond le, viszont nem lesz Rogán főnöke. Hosszas hallgatás után hétfőn délután Lázár János bejelentette, hogy nem távozik, megtartja kancelláriaminiszteri és a Miniszterelnökséget vezető miniszteri posztját Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnöki kinevezésétől függetlenül.

Este már csak nevettek az egészen

Este már csak nevettek az egészen

Fotó: MTI

Lázár János még múlt szerdán, a Fidesz velencei frakcióülésén jelezte, hogy lemond, amennyiben nem sikerül rendezni a Rogán Antal új posztjával kapcsolatban felmerült kifogásait. A kancelláriaminiszter akkor hétfő délelőttig adott – fogalmazzunk úgy –ultimátumot, és minden jel szerint sikerült is keresztülvinnie akaratát a miniszterelnökkel szemben. Lázár és Orbán hétfőn délelőtt az Országgyűlés ülése előtt tárgyaltak az úgynevezett vitás kérdésekről. Lázár az Index tudósítása szerint miután kilépett Orbán parlamenti dolgozószobájából, bár látszott rajta, hogy feszült tárgyaláson van túl, nem volt hajlandó nyilatkozni; ahogy a miniszterelnököt is hiába kérdezte délután a sajtó, sokadszorra sem volt hajlandó meghallani az e tárgyú kérdéseket. Aztán Lázár késő délutáni bejelentéséből kiderült: arról született megállapodás, hogy papíron sem ő lesz Rogán hivatali főnöke. A politikai kabinetfőnöki poszt pontos feladatköri leírását később határozzák meg, és azt majd akkor közösen jelentik be Rogánnal.

Bevethető a hadsereg a határnál

Döntött a parlament, módosították a honvédelmi és a rendőrségi törvényt, ami azt jelenti, hogy a menekültügyi válsághelyzetben bevethetővé váltak a magyar katonák a határokon. 151 igen, 12 nem, 27 tartózkodó szavazattal fogadták el a kormánypárti menekültügyi csomagot, amelynek kétharmados részeit nemcsak a Fidesz és a KDNP képviselői szavazták meg, hanem – aligha váratlan módon – a Jobbik is. Az MSZP a korábbi éles kritikái ellenére csupán tartózkodott. A válsághelyzetnek titulált szituációkban a rendőrök és katonák külön feladatokat és jogosítványokat kaphatnak, amelyek sora az útvonal lezárástól a forgalomkorlátozáson át a kényszerítő eszközök alkalmazásáig is terjedhet, ám ezek nem haladhatják meg a  meglévő általános rendőri jogköröket, és a bárkivel szemben testi sérülés okozására alkalmas kényszerítő eszköz használata nem irányulhat az emberi élet kioltására. (Nem minősül lőfegyverhasználatnak a gumilövedék, a pirotechnikai eszköz, a könnygázgránát, az elfogó háló.)

Harc? Ugyan, kérem!

De mindezek ellenére nem kell aggódni: nem állítják vissza a hadkötelezettséget. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke az MTI-nek hétfőn összefoglalta, amit a honvédség szerepéről tudni kell a menekültválságban: leszögezte, hogy békeidőszak van, semmiféle összeírás, mozgósítás nincs Magyarországon, és a hadkötelezettség visszaállítása fel sem merült. De a honvédség felkészült az illegális bevándorlásból fakadó "további feladatokra".

Elhatárolódnak a civilek Orbán kijelentésétől

„A Migration Aid a mai napon értesült Orbán Viktor miniszterelnök úr 13.20 perckor, a Parlamentben elhangzott kijelentéséről, miszerint az állam pénzügyi eszközökkel támogatta a magyar menekültügyi krízis megoldásában résztvevő civileket. Ezúton kérjük a Miniszterelnök urat, hogy a félreértések elkerülése érdekében legyen szíves a támogatott szervezetek listáját és a támogatási összegeket nyilvánosságra hozni. Mindemellett kijelentjük, hogy a Migration Aid központi költségvetési juttatásból nem részesülve, magánadományokból végezte tevékenységét.”

UPDATE:

A Fidesz azóta elküldte válaszát az MTI-nek. Röhögni kellene rajta. „A saját bevallása szerint is 2015 júniusában indult Migration Aid nevű Facebook-csoport nem tartozik, átláthatatlansága miatt nem is tartozhat a közpénzzel támogatottak közé. A politikai aktivitású szervezet tüntetések szervezésével kapcsolatos és egyéb kiadásait Soros György nagylelkű támogatása minden bizonnyal nagy részben fedezi. A csoport jóhiszemű és segítő önkénteseinek, ahogy minden más valódi segítséget nyújtó civilnek köszönetet mondanak a bevándorlók ellátásban nyújtott segítségért.”

Kellett egy kis segítség, hogy megértsék

Magyar szinkrontolmáccsal tüntetett Bősön a legismertebb szlovák szélsőjobboldali politikus, Marián Kotleba a hétvégén az ott nyílt menekülttábor és a szlovák kormány szerinte menekültbarát politikája ellen. Bősön még mindig bőven többségben vannak a magyarok, ezért aztán a radikális nacionalista Kotleba biztos ami biztos alapon kis segítséggel tolta végig a tüntetést – írta a 444.hu –, amelyre alig volt valaki kíváncsi. Míg a szlovák kormány karakán fellépését hiányolták a szlovák szélsőjobberek, addig a magyar intézkedéseket – Szijjártó és Orbán megnyilvánulásait – már-már dicséretben részesítették: „Magyarország egyértelmű jelzést küld a migránsoknak, hogy nem látják őket itt szívesen. Mi sem akarjuk itt őket, de sajnos a mi külügyminiszterünk nem elég tökös ahhoz, hogy ezt kimondja, mivel nem Szlovákiát szolgálja, hanem az EU-t és Brüsszelt”.

Kerényi lapja terjeszkedik: jön a tévéműsort ambicionálnak

false

 

Fotó: MTI

Tévéműsor készül Kerényi Imre Magyar Krónikájából. Hol? Hát, hol máshol, mint a köztévén. A 444.hu információi szerint a műsorban a lap „témáit gondolnák tovább”, amely produktum még idén ősszel a tévéképernyőkhöz szegezhetné a televízió szerelmeseit.

Nemet mondtak Habonynak

Pert vesztett Habony Árpád az Index ellen. A miniszterelnök tanácsadója azt kifogásolta, hogy júniusban egy fővárosi luxusáruház bezárását az Index egy olyan videóval illusztrálta, amelyen véletlenül Habony is szerepelt, miközben kilépett a bolt kapuján. Az Index közlése szerint a keresetlevél szerint Habonyról olyan "individualizált audiovizuális képfelvétel" készült, amelynek rögzítéséhez, felhasználásához nem járult hozzá. A felvétel nem tömegrendezvényen vagy közéleti eseményen, hanem Habonyt megnevezve, személyére fókuszálva, magánemberként, magánéleti élethelyzetben mutatta. Habony szerint a felvétel csak a személyes zaklatására alkalmas, "közérdekű téma társadalmi megvitatására" nem.

Az Index jogi képviselője arra hivatkozott, hogy Habony egyrészt politikai közszereplő, másrészt az életvitele nincs összhangban a látható jövedelmével, és a politikai szerepvállalása miatt ez közéleti vita tárgya. És bár a cikk nem Habonyról szól, a felvétel közlése ebben a környezetben sem sértette az emberi méltóságát.

A Fővárosi Törvényszék teljes mértékben elutasította Habony keresetét. Habony a bíró szerint közéleti szereplőnek minősül (!), személyiségi jogainak védelmére pedig csak korlátozottan hivatkozhat, és az Index eljárása a cikkben szereplő videó megosztása során nem sértette az emberi méltóságát – azt pedig tűrnie kell, hogy nevezett videón ő is szerepel. Az ítélet nem jogerős.

A per érdekessége az Index szerint az, hogy információik szerint ez volt az első olyan eljárás, amit a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog érvényesítése érdekében indítottak.

Éljen NP!

false

Fotó: Németh Dániel

Nádas Péter Szép Ernő-életműdíjat kapott ma a Magyar Dráma Napján. De emellett egy rendkívüli olvasópróba során felolvasta Találkozás című drámáját, amelyet az 1985-ös ősbemutató után október 23-án mutat be a Pesti Színház.

Figyelmébe ajánljuk