„Elkönyveltek kommunistának” – Pártalapon támogatnak a polgármester szerint

  • Cservenyák Katalin
  • 2013. december 9.

Kis-Magyarország

Fizetett hirdetésként közölte a szamossályi polgármester nyílt levelét a Kelet-Magyarország. A településvezető azt panaszolta, hogy a környékbeli támogatások nagy része a kormánypárti településekre vándorol. A számok inkább őt igazolják, ám a betámadott képviselő cáfol.

Pénteken nagyméretű fizetett hirdetés jelent meg a Kelet-Magyarországban. A megyei napilapban feladott nyílt levelében Bíróné Dienes Csilla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szamossályi független polgármestere úgy fogalmazott, hogy szerinte Tilki Attila, a választókörzet kormánypárti országgyűlési képviselője feltétlen lojalitást vár el a településvezetőktől, de „minimum egy közös sírgondozást” vagy „önkéntes békemenetelést”. Szamossályi polgármestere egyébként jelentkezik, legközelebb valamelyiken ő is részt vesz, ha ez az ára annak, hogy a falujába vezető, irtózatos állapotban lévő utat járhatóvá tegyék. Jelen tervek szerint azonban csak Cégénydányád és Szamosújlak között újítják fel, a szamossályi szakasz kimarad. (A teljes levél elolvasható itt.) A polgármester ebben is Tilki Attila közreműködését gyanítja, aki nemrégiben útügyi biztos lett.

Támogatás pártalapon?
Dienes Csilla nyílt levelét fizetett hirdetésként vették fel a megyei napilapba, összesen 325 ezer forint plusz áfáért. Kérdésünkre, hogy erre honnan volt pénz, a polgármester azt felelte: részben külső támogatásból, részben a település kasszájából. A levél megírására egy napokban kihirdetett pályázat eredményhirdetése késztette, amikor kiderült, hogy a kért 20 millió helyett csak 2 milliót kaptak, míg más, szerinte a Fideszhez közeli települések az igényelt összeg 50-60 százalékát vagy attól is többet. Dienes Csilla ezt úgy értékeli: el akarják érni, hogy csődbe menjen a falu, és akkor őt „eltakaríthatják” a székéből.

Dienes Csilla

Dienes Csilla

 


A Fehérgyarmattól 17 kilométerre fekvő, szamosháti kistelepülés polgármestere azt is elmondta: több éve érlelődik benne a gondolat, hogy a sajtón keresztül, nyílt levélben forduljon országgyűlési képviselőjéhez, akinek, mint fogalmazott: „minden egyes cselekedete Szamossályi ellen irányul.” Levelét figyelemfelhívásnak szánta. Szerinte demokráciában elfogadhatatlan, hogy aki fideszes, az jó ember, aki meg nem, az „takarodjon”. Ezt így szó szerint ugyan nem fogalmazták meg, de éreztetik vele.

Ki mennyit kért – és mennyit kapott?
A 30 milliárdos keretből Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 206 települése összesen 3,1 milliárd forint kiegészítő támogatást kapott működőképessége megőrzéséhez. A legtöbbet Mátészalka: a közel 17 és fél ezer lakosú szatmári város – melynek polgármestere Szabó István (Fidesz–KDNP) – 212 milliót kért, és 180 millió 541 ezer forintot kapott. Ugyancsak 180 milliót kapott a szintén fideszes Kisvárda.
A Belügyminisztérium honlapján közölt táblázat szerint Túristvándi 24 millió 756 ezer forintos támogatásra számíthat. A – Szamossályihoz hasonlóan – 760 lakosú, vízimalmáról híres település fideszes polgármestere, Lakatos Tibor megkeresésünkkor előbb azt ígérte, utánanéz, mennyi támogatást igényeltek, majd munkatársával üzente, tájékozódjunk az illetékes szervnél.
Boldogan közölte Barkaszi Sándor (független), Kocsord polgármestere, hogy az igényelt 13 millióból 8 millió érkezik a számlájukra. „Úgy jött, mint egy édes álom” – mondta a szakmája szerint állatorvos polgármester. Győrtelek 15 millióra számított, de csak 5,4 milliót kapott. A községben a lakosság mintegy 50 százalékát alkotja a mélyszegénységben élő kisebbség. Halmi József (MSZP) polgármester szerint nem igaz, hogy a döntések szakmai alapon születnek, nagymértékben politikai alapon dől el, ki mennyit kap.





Dienes Csilla, korábbi csengeri aljegyző 2002-ben függetlenként nyert polgármester-választást Szamossályiban. Mint mondta, a falu az elmúlt két ciklusban szépen fejlődött, ami az MSZP érdeme, mert akkor ők voltak hatalmon. „Veres Jánoshoz fordultam segítségért, nem mehettem Orbán Viktorhoz” – így a polgármester. Lett is új óvoda, bentlakásos otthon a településen. „Tilki Attilát mint országgyűlési képviselőt mindenhová meghívtuk, de gondolom, az esett neki zokon, hogy az épületek átadására nem őt, hanem Veres Jánost vagy más baloldali politikust kértem fel, mert ők segítettek nekünk.” Az idősek otthona második ütemének befejezése viszont már a legutóbbi választások utánra esett. Ennek átadására Tilki Attilát kérte fel, aki – elmondása szerint – nem reagált. Czomba Sándornál sem járt sikerrel, de ő legalább válaszolt: „nem adom át.”

A megkülönböztetésre több példát is említ Dienes. A közös járási hivatal kialakítására náluk is a kisebb (ám fideszes vezetésű) Cégénydányádot jelölték ki számukra. További példaként említi még, hogy nyáron a munkaügyi központból jelezték: 10 főt vehetnek fel diákmunkára, de amikor személyes egyeztetésre került a sor, már csak 2 helyről volt szó. Biztos benne, hogy valakinek a „közbenjárására” vették el a lehetőséget a helyi fiataloktól.

Országos szempontok
Pedig a település kétharmada az országgyűlési választáson a Fideszre szavazott – mondja Bíróné, aki függetlenként szintén kétharmaddal nyerte 2010-ben a polgármester-választást. „Tilki Attila engem elkönyvelt kommunistának, pedig korábban soha semmilyen pártnak nem voltam tagja.”

Tilki Attila töpreng

Tilki Attila töpreng

Fotó: MTI

Ebben azonban hamarosan már változás lesz: a jövő évi országgyűlési képviselő-választáson viszont már nem függetlenként, hanem az E14–PM–MSZP közös jelöltjeként indul Bíróné Dienes Csilla a vásárosnaményi választókerületben – épp Tilki Attilával szemben. A kérdésre, hogy netán a nyílt levéllel vette kezdetét a választási kampány a térségben, Bíróné cáfol: „annak ehhez semmi köze, gondolataimat kizárólag Szamossályi polgármestereként fogalmaztam meg.”

Kaptak jót is
Tilki Attila (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselő, Fehérgyarmat polgármestere a nyílt levélre, illetve a fenti kijelentésekre a következőképpen reagált megkeresésünkkor: „Kampány van, a levélből egyértelműen érződik a politikai szándék. Végig lehetne nézni, és sok mindent tételesen cáfolni, de én nem akarok egy adok-kapokba belemenni, ez nem az én stílusom. Az tény: amikor egy összegben konszolidáltuk az 5000 fő alatti települések adósságállományát, Szamossályi 28 millió 27 ezer forintot kapott. Kevés hasonló nagyságrendű település rendelkezett akkora adósságállománnyal, mint ők. És volt a térségben olyan 800 fős település is, amelyik egy fillért sem kapott, így például a fideszes Cégénydányád, mert nem volt adóssága.”

Tisztességes képviselőt!
Nyáron a Szabolcs Volán egyik buszának oldalán óriás matrica hirdette: tisztességes országgyűlési képviselőt keresnek Szatmár-Beregnek. Olyat, aki képes egységet teremteni és legyőzni a jelenlegi képviselőt, egyben Fehérgyarmat polgármesterét, Tilki Attilát. Ő erre akkor úgy reagált: nem maradnak el a jogi lépések az ügyben. A rendőrségen feljelentést tett, az eljárás folyik. A hirdetés pedig eltűnt a buszról.




Figyelmébe ajánljuk