„Ha olyan leszek, mint Hoffmann, pofozzanak fel!” – Baranyában turnézott a Bajnai-csapat

  • Stemler Miklós
  • 2013. április 23.

Kis-Magyarország

Zártkörű fórumot tartott az Együtt 2014 több baranyai városban, mivel a szimpatizánsok a helyi hatalom retorziójától tartottak. A pécsi azonban már nyílt esemény volt. Juhász Péter itt elmondta: amit Bajnai és Mesterházy művelt az elmúlt napokban, csak egy előre kigondolt koreográfia volt. Hoffmann Rózsáról pedig érdekes dolog derült ki.

„A mai egy olyan Magyarország, ahol nem lehet a politikáról nyíltan beszélni” – mondta a magyarnarancs.hu-nak Juhász Péter Pécsett. Az Együtt 2014 (E14) társelnöke ezt annak kapcsán jegyezte meg, hogy miközben az E14 és a Párbeszéd Magyarországért (PM) baranyai villámturnét tartott hétfőn, nemcsak Szigetváron, de Siklóson is zártkörű fórumot kellett tartaniuk, mivel szimpatizánsaik közül többen jelezték: retorzió érheti őket, ha nyíltan felvállalják pártszimpátiájukat. A kirándulás része volt az E14 most indult országjáró körútjának, amely során a párt vezetői mindennap az ország különböző részeit célozzák be. Baranyába Juhászon kívül még a PM-s Szilágyi László utazott el.

Mérsékelt érdeklődés
A kisvárosoknál szabadabb szellemiségű Pécsett már nem a félelem befolyásolta a résztvevőket, hanem az időjárás és az alulszervezettség. A Széchenyi téri kora esti kitelepülésnek egy hirtelen zápor vetett véget, a Slyven Rendezvényközpontba megszervezett fórumra pedig összesen mintegy húszan voltak kíváncsiak. (Alighanem azért, mert az eseményt csupán saját levelezőlistáján hirdette meg az E14, ráadásul vasárnap este.)

Juhász Péter Budapesten szónokol


Juhász Péter Budapesten szónokol

Fotó: MTI

A kisszámú közönség mégis aktív volt: többen aggodalmukat és értetlenségüket fejezték ki az E14 és az MSZP legújabb kommunikációs csörtéje miatt – ennek kapcsán Juhász igyekezte megnyugtatni a jelenlévőket, mint mondta, mindez csupán a politikai koreográfia része, a maga részéről pedig ő biztos abban, hogy lesz együttműködés a két ellenzéki formáció között, hiszen ez „közös érdek”. A Milla korábbi aktivistája szerint irányadó lehet saját tapasztalata: a Baranya megyében még aktívnak mondható MSZP-tagság ugyanis örömmel fogadta az E14-et. A PM-nek azonban nehezebb dolga van itt – derült ki Szilágyi László szavaiból, miután szemben Budapesttel, az LMP lényegében egész baranyai tagsága az anyapártban maradt. (Az LMP vidéki bázisáról szóló korábbi cikkünket itt, míg a PM szervezkedéséről szólót itt olvashatja.) A PM pécsi sejtje jelenleg most alakul.

A fórum felszólalóinak egyike szerint az E14–PM legfőbb problémája a „kisemberek” megszólítása lesz – ehhez ugyanis egyszerű üzenetek kellenek, ezen a téren pedig a Fidesznek óriási előnye van. Válaszában Juhász két területet emelt ki: az egyik az adórendszer szociálisan „érzékenyebbé tétele” a többkulcsos adó által, a másik a közmunkások helyzetének javítása, amely Baranyában is érzékeny téma.

Hoffmannék betiltották
Juhász azt is megosztotta a pécsi közönséggel, hogy egykori középiskolájában – amelynek Hoffmann Rózsa volt az igazgatója – be volt tiltva a Fidesz: a fővárosi Németh László Gimnáziumban ugyanis 1988-ban nem engedték a diákoknak, hogy megalapítsák a párt helyi szervezetét. Juhász szerint az, hogy most Hoffmann a Fidesz-kormány oktatási államtitkára, mindent elmond az ország abszurd helyzetéről. Ő maga nem készül hasonló bűvészmutatványokra, és arra kérte a jelenlévőket, hogy amennyiben azt látják, hogy elfelejti eredeti célkitűzéseit, pofozzák inkább fel.

A pécsi közönség soraiban felbukkant néhány korábbi politikus is, így például Bretter Zoltán, az SZDSZ korábbi országgyűlési képviselője. Juhász Péter ennek kapcsán elmondta: a kérdés nem az, hogy valaki politizált-e korábban vagy sem, hanem az, hogy megőrizte-e hitelességét. Az E14 most ezeket az embereket keresi országszerte, a fogadtatás pedig eddig egyértelműen pozitív a politikus szerint. „Reménytúrán vagyunk” – summázott Juhász.

Figyelmébe ajánljuk