"Hová szeretnétek akkugyárat? Felcsútra!" - civilek és diákok tüntettek Győrben

  • Papp László Tamás
  • 2023. június 27.

Kis-Magyarország

Közös demonstrációt szervezett Győrben az Egységes Diákfront és a Szívügyünk Győrszentiván nevű civil szervezet. A tüntetők az oktatás helyzete, a Győri Ipari Park bővítése és egy akkugyár esetles odatelepülése miatt tiltakoztak hétfőn. A demonstráció végén lezárták a Jedlik-hidat.

"E két, látszólag különböző ügynek azonos a gyökere" – fogalmazott a Városháza előtti demonstrációt megnyitó Pintér Bence, az Ugytudjuk.hu főmunkatársa. A hatalmat az újságíró szerint egyik ügy, sem az oktatás, sem az akkugyárak elleni tiltakozás nem érdekli, ehelyett multinacionális cégeket támogatnak, melyek a helyi lakosok véleményének meghallgatása nélkül, külföldi munkaerőt behozva akarnak vízpazarló, környezetszennyező akkugyárakat létesíteni. Eközben "mintha direkt el akarnák űzni a tanárokat az iskolából, akiknek a jóindulatán és hivatástudatán élősködnek" – mondta Pintér Bence hozzátéve: az a hatalom célja, hogy a különböző társadalmi csoportok ne fogjanak össze, hanem szembefordítsák őket egymással.

Az elmúlt évben egymást érték az ipari park bővítése miatti demonstrációk, rendezvények Győrben. Március végén az LMP szervezett a civilekkel tüntetést. Tavaly szeptemberben indulatos lakossági fórummal reagált a helyi lakosság az akkugyár hírére. A helyzet konfliktusokhoz vezetett a tiltakozó civilek és a fideszes győri városvezetés között, illetve a kormánypárt helyi frakcióját is megosztotta. Több önkormányzati képviselő a fenntartásait hangoztatta. Sik Sándor, Győrszentiván kormánypárti képviselője, aki nyíltan ellenezte a Gipz-övezetté (különösen veszélyes övezet – a szerk.) való átminősítést, az ezt lehetővé tévő javaslat ellen szavazott. Frakciótársa, Hajtó Péter pedig azt mondta: "Nem értek egyet azzal, hogy 900 méterre a lakókörnyezettől ilyen besorolású cég akár a letelepedés lehetőségét is megkapja! Az ilyen besorolású cégeket a lakókörnyezettől távol kell fogadni!" (Friss hír, hogy Hajtót az önkormányzat Fidesz-KDNP-képviselőcsoportja kizárta a sorai közül, az indoklás szerint "a közösség értékrendjével össze nem egyeztethető magatartása miatt.") A Narancs.hu korábban több cikkben azt is megírta, a civilek és az önkormányzat egyaránt közzé tett légszennyezettség-mérési adatokat, míg helyi orvosok az asztmás és daganatos betegségek számának növekedéséről számoltak be. A győrszentiváni akkugyárral kapcsolatos valamennyi írásunkat ide kattintva olvashatja.

 

"Tudásalapú helyett rabszolgamunka-alapú társadalmat akarnak létrehozni" – ezt már Neubauer Tamás mondta a demonstráción. A Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke számokkal mutatta be a közoktatás jelenlegi helyzetét. "A pedagógusok 79 százaléka 20 éven belül nyugdíjba megy, s csak 7 százalékuk 30 év alatti. Csupán a felvételizők 2, 6 százaléka jelentkezett pedagógusi szakokra a felsőoktatásban, s közülük is mindössze 1, 2 százalék jelölt meg elsőként ilyen szakot." Neubauer úgy vélte, ha a miniszterelnök szerint félmillió külföldi munkavállalóra van szükség, akkor fizesse meg az országból elment fiatalokat. "Én maradok, s ha kell, tüske leszek a köröm alatt!" – zárta beszédét.

 
Fotó: A szerző felvétele

Kun Zoltán élővilág- és tájvédelmi szakértő szerint a Győri Ipari Park bővítésére kijelölt 400 hektáros terület 50-60 év alatt telne be, ha az eddig növekedést vesszük alapul. S eddig még csak 80 hektárra van igény. "Akar valaki egy 500 focipályányi veszélyes övezetet? – kérdezte a szakember, a tömeg válasza pedig egyértelműen nemleges volt. Kun Zoltán a Komárom-Esztergom megyei Ácsra tervezett katódgyárra is felhívta a közönség figyelmét, mert ott is folyik tiltakozás. (A katód az autóakkumulátor egyik részegysége.) "Nincs a te ügyed, vagy az én ügyem, csak a mi ügyünk van!" – sürgette az összefogást.

Szabó Andrea, a Szentiváni Öko Szeglet (SZÖSZ) elnöke szerint akár fegyver- és lőszergyártás is elképzelhető a kormányrendelet által kijelölt területen. "Lakóházaktól pár száz méterre telepítenének elsődleges háborús célpontot" – fogalmazott. Miközben az eltelt 30 évben "egy védőfásítást sem tudtak elvégezni" – tette hozzá Kun. "A civil szitokszóvá vált, akire ezt mondják, az nemkívánatos provokátor, akit el kell taposni" – mondta a SZÖSZ elnöke. 

 
Fotó: A szerző felvétele

Kertész Márton, az Egységes Diákfront (EDF) győri elnökségi tagja, a demonstráció egyik rendezője azzal zárta a beszédeket, hogy az országban "autokrácia épül, és ez szerintem nemcsak engem zavar." Az EDF szónoka arra biztatta a jelenlévőket, lépjenek be szakszervezetekbe, politikai közösségekbe, ha nincsenek ilyenek ott, ahol laknak, akkor pedig alapítsanak szervezeteket. "Foglaljuk el a Jedlik-hidat!" - mondta ezután Kertész Márton az összegyűlteknek, akik Győr főutcáján, a Baross utcán át vonulva közelítették meg az új élményfürdő és az egyetem mellett lévő hidat. A legnépszerűbb szlogenek a "Hová szeretnétek akkugyárat? Felcsútra!", valamint a "Pintér, takarodj!" voltak.

 
Fotó: A szerző felvétele

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk