Újabb akkumulátoripari beruházást jelentett be Szijjártó, ezúttal Ácson

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. június 21.

Gazdaság

Egy kínai cég épít óriásüzemet, akkumulátorokhoz fognak kobaltot gyártani. 

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán újabb akkumulátoripari beruházást jelentett be, azt mondta, mintegy 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre a kínai Huayou Cobalt, amely Ácson építi fel első európai üzemét, ahol katódot fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz.

Szijjártó azt mondta, hogy a lítium-ion akkumulátorok és új kobalt anyagok fejlesztésére és gyártására szakosodott csúcstechnológiai cég kapacitása évente körülbelül százezer tonna lesz. Az 520 milliárd forint értékű beruházáshoz az állam pénzügyi támogatást nyújt, ennek mértékét azonban csak akkor hozzák majd nyilvánosságra, ha azt az Európai Bizottság jóváhagyta. Szijjártó elmondása szerint a beruházás értéke meghaladja az egymilliárd dollárt.

A miniszter elmondta, a beruházás Magyarországra hozataláról majdnem két évig tárgyaltak, és elmondása szerint nemzetközi verseny volt, más európai országok is próbálták megszerezni. "Szeretném aláhúzni, hogy az európai progresszívek is értsék, európai ország, amely szerette volna ezt a beruházást magához édesgetni" – fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy az elektromos autóiparhoz kapcsolódó gyárak mindenképp létre fognak jönni, a kérdés csak az, hogy hol. A kérdés szerinte az, hogy mely országok lesznek sikeresek ebben az új világgazdasági korszakban, mely országok tudják a legtöbb hasznot kiszakítani maguknak. Szijjártó "gazdasági sorskérdésnek" nevezte, hogy melyik országok tudnak sikeresek lenni a szektor beruházásaiért zajló éles versenyben, amelynek során szavai szerint minden vagy majd minden eszközt bevetnek a szereplők.

Ez már a sokadik akkumulátoripari beruházás, amelyet a kormány az elmúlt években Magyarországra hívott, tavaly év végén így összesítettük az üzemeket: 

Az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos további cikkeinket itt találják! 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk