Katódgyár: közmeghallgatást követelnek az ácsiak

  • narancs.hu
  • 2023. június 25.

Belpol

A polgármester korábban politikai hangulatkeltésnek nevezte a hírt, hogy akkuüzem települ Ácsra, aztán kiderült, akkumulátor-alkatrészt fognak gyártani.

Hívjon össze igazi – nem online – közmeghallgatást, Czunyiné dr. Bertalan Judit képviselővel együtt nézzen az emberek szemébe, kérjen elnézést az eddigi kommunikációjáért, és válaszoljon az emberek kérdéseire az Ácsra települő kínai üzem ügyében – erre szólította fel Szentirmai István ácsi polgármestert (Fidesz) a Kiáll(t)unk Ácsért nevű csoport.

A pénteki dátummal közzé tett nyílt levélről a Telex írt, a teljes szöveg többek között itt olvasható.

A tiltakozó ácsiak a polgármester szemére vetik, hogy korábban nem beszélt világosan arról, milyen befektetés érkezik a település határába.

Szentirmai István korábban tényleg azt írta az önkormányzat hivatalos oldalán, hiába kérte, hogy tartózkodjanak az emberek a hangulat- és indulatkeltéstől, „mégis elindult egy olyan latolgatás, miszerint akkumulátor üzem létesülhet Ácson. Ezt most szeretném megcáfolni. Mivel a befektető kérésére – üzleti érdekeit szem előtt tartva – azt nem lehet egyelőre publikálni, hogy milyen jellegű üzem szeretne idetelepülni, de azt kijelenthetem, hogy nem akkumulátor gyárról van szó és semmi olyanról, ami a környezetünkre negatív hatással lenne.”

Ezután néhány nappal, június 21-én a Külgazdasági és Külügyminisztériumban sajtótájékoztatót tartottak arról, hogy a kínai Huayou Cobalt nevű cég 520 milliárd forintból, 900 új munkahelyet teremtve felépíti első európai üzemét, amelyben katódot fog gyártani – akkumulátorokhoz. A budapesti tájékoztatón részt vett Szentirmai István polgármester is.

A nyílt levelet megfogalmazó ácsi csoport most a polgármester fejére olvassa, hogy politikai hangulatkeltésnek nevezte azt, hogy az emberek – korrekt információ hiányában, de jogos félelmükben – találgattak, holott neki már akkor lehettek pontos információi. Szerintük csúsztatás, amit akkor mondott, hiszen bár valóban nem akkumulátort fog készíteni az üzem, de az akkumulátorgyártáshoz fontos alkatrészt. Arra kérik, frissítse fel élettani ismereteit azzal kapcsolatban, milyen hatással lehet az emberek egészségére a kobalt és a nikkel. 

Szeretnék továbbá megtudni, hol tart az engedélyeztetés, mi a helyzet a hatástanulmányokkal, és honnan jön majd össze az a 900 ember, aki a katódgyárban dolgozni fog, számít-e a gyár helyi munkaerőre, vagy külföldiek jönnek, és ha ez a terv, hol, hogyan fogják elhelyezni őket.

A leadképen Csen Hung-liang, a kínai Huayou Cobalt elnöke beszédet mond a cég beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. június 21-én. Fotó: MTI/Kovács Attila

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk