Orbán lett Gyurcsány kijáró embere Schiffer szerint – Innovációval kampányol az LMP

  • Stemler Miklós
  • 2014. március 27.

Kis-Magyarország

Csaknem öttucatnyian voltak kíváncsiak Pécsett az LMP társelnökére, Schiffer Andrásra és a párt programalkotójára, Róna Péterre, valamint a helyi jelöltekre. Nokia, Ipad, Szijjártó, Kóka, Mészáros Lőrinc – minden szóba került szerda este.

Megtelt az LMP pécsi programismertető fórumának helyet adó terem szerda este. Ez már önmagában eredmény egy vidéki LMP-fórumon, bár ehhez az is kellett, hogy a párt taktikusan az egyébként sem túl tágas pécsi Művészetek és Irodalom Háza egyik kistermét válassza a rendezvény helyszínéül – csak összehasonlításképpen: Gyurcsány Ferenc egy hete a jóval nagyobb Nevelési Központot töltötte meg csurig.

Ez persze még így is markáns előrelépés, mivel a múlt héten Borsodban Schiffer Andrásra nem voltak kíváncsiak túl sokan – és akkor még finoman fejeztük ki magunkat. Pécs persze nem Miskolc, ahol az LMP négy éve egyetlen képviselőjelöltet sem tudott állítani: a baranyai megyeszékhely a párt legerősebb vidéki bázisa, ahol az országos eredményüket jóval meghaladva, 10 százalék fölött szerepeltek minden választókerületben. A baranyai LMP ráadásul nagy befolyással rendelkezik az országos szervezeten belül – többek szerint túlságosan is naggyal. Az est házigazdája, Keresztes László Lóránt a hatodik helyet foglalja el a párt országos listáján, ami a 2010-es eredmény megismétlése esetén befutó hely lehet, de jelen volt Ladányi Attila volt választmányi tag is, aki a fiatal párt eddigi talán legkínosabb ügyébe bukott vele tavaly év végén.

Mi a közös Szijjártó Péterben és Kóka Jánosban?

Az összes baranyai és tolnai képviselőjelöltet felvonultató fórumon az érdeklődőknek lehetőségük nyílt tanulmányozni az LMP-szimpatizánsokat is, akik erősen elütnek mind a baloldal, mind a Fidesz kampányrendezvényein feltűnő arcoktól.

Róna, Schiffer ,Keresztes

Róna, Schiffer, Keresztes

Fotó: MTI

Az átlagéletkor évtizedekkel alacsonyabb, úgy 40 körülire belőhető, miután a huszonéves egyetemistáktól egészen a nyugdíjas korosztályig terjed. Az LMP-szimpatizáns emellett fegyelmezett, nem hagyja, hogy elragadják az érzelmei: csendben hallgatja végig az elmondottakat, nem tör ki viharos tapsban ötpercenként, és ehhez mérten nyugodtan kérdez. Mindez talán nem független attól, hogy az ökopárt órákat szentel programjának elmagyarázására, miközben a Fidesznek programja sincs, és a baloldal sem reklámozza túl a konkrétumokat, a Jobbik Hét vezér terve pedig vágyakat közöl kijelentő módban.

Azért az érzelmekre hatás sem maradt el: az aktuálpolitikai muníciót Schiffer András szolgáltatta, aki azt a pár órával korábban kirobbant pikáns sztorit lovagolta meg, mely szerint Kóka János volt SZDSZ-elnök Szijjártó Péter révén szerzett diplomata-útlevelet, hogy aztán Gyurcsány Ferenc cégbirodalmának üzleti érdekeit képviselje Orbán Viktor társaságában, aki pedig a magyar munkavállalók bőrére alkudva csábít ide befektetőket. „Orbán multiellenes retorikája csak álca” – vonta le a következtetést az LMP társelnöke, hiszen valójában még jobban kiszolgáltatja az országot a külföldi tőkének. „Az elmúlt 25 év ugyanarról szólt, pártoktól és kormányoktól függetlenül: hogyan tudják a különböző pártokhoz kötődő oligarchák még jobban rabszolgasorba taszítani a magyarokat” – összegzett Schiffer.

Rónának az Apple, Schiffernek a Nokia

„Az LMP az összeszerelő üzem lét helyett a magyar alkotóerő visszaállítását kínálja” – mondta Róna Péter közgazdász, a program egyik kidolgozója. Miközben a világban az elmúlt évtizedek során százmilliárdos cégek jöttek létre a semmiből, a kreativitásuk révén, Orbán Viktornak az az álma, hogy 2018-ra Európa gyártó nagyhatalma legyünk, ami egyrészt teljesen irreális a közgazdász szerint, másrészt nem is éri meg. A nagy pénz nem a gyártásban, hanem az innovációban rejlik, hangsúlyozta Róna, nem hiába adják a kínai gyártási költség tízszeresén Amerikában az iPadeket. A választás egyszerű: közmunkások akarunk-e lenni, vagy azokat a gépeket gyártani, amelyek a világ civilizált részein fölöslegessé teszik a közmunkát.

A legnagyobb probléma a magyar társadalom függő volta: mi függünk a politikától és a politikusoktól, nem pedig ők tőlünk. Holott a politika nem különösebben okos Róna szerint, nem ők csinálják meg az iPhone 7-et. „Meg kell engedni a gyerekeinknek, hogy megvalósítsák álmaikat, különben összeszerelő üzem maradunk, ők meg elmennek. Az életünkért mi felelünk, ne pofázzanak bele, ne félemlítsenek meg minket” – jutott beszéde végére érzelmi magasságokba Róna.

Schiffer András ehhez kapcsolódva a kutatás-fejlesztés fontosságát hangsúlyozta, és a Bajnai-kormány és az Orbán-kormány által a felsőoktatásból kivont 80 milliárd azonnali visszapótlását ígérte abban a valószínűtlen esetben, ha az LMP hatalomra kerülne. A pártvezető a finnek példáját hozta fel, akik a GDP 10 százalékát fektették kutatás-fejlesztésbe, hogy olyan „csodákat” hozzanak létre, mint Schiffer több mint tíz éve működő mobiltelefonja – a társelnök itt emelte a magasba ősrégi Nokiáját.

false

 

Fotó: MTI

Ezzel szemben látjuk, mi van – folytatta Schiffer András: miközben az álcivil CÖF bohócokkal riogat, Orbán Gyurcsány kijáró embere lett, az uniós források nagy részét pedig offshore cégek nyúlják le, hiába az offshore ellenes Fidesz-retorika. Az LMP ehelyett olyan vidéki Magyarországot szeretne, amely nem Benedek Fülöpök és Mészáros Lőrincek játszótere.

Bevezetés a modern világ működésébe

A rendszerváltás idején a kisgazdapártot is megjárt, bevallottan Bogár László-rajongó kérdezőt az érdekelte, hogyan is lehetett volna mindez másként, hiszen már a rendszerváltás után közvetlenül kiárusították a külföldi tőkének az országot, amely annak rendje és módja szerint gyarmatosított is minket.

Róna szerint azonban maximum mi gyarmatosítottuk saját magunkat, hiszen a magyar társadalom már évszázadok óta függ valakitől. A betelepedő multik végig őszinték voltak, nekik nem gyarmat kell, hanem profit. Így működik a modern világ, fogalmazott a tudományos ismeretterjesztés szerepét magára vállaló közgazdász, az már más kérdés, hogy a magyar elit éppoly könnyen lefeküdt ezeknek a cégeknek, mint korábban Moszkvának, még korábban Berlinnek vagy Bécsnek. „Magunkat szipolyoztuk ki” – összegzett Róna.

Másvalakit a földkérdés megoldása érdekelt, amire a Jobbiknak egyet odaszúró Schiffer szerint nem az a megoldás, hogy éktelenül kolompolunk az országházban, hanem például uniós szinten lobbizunk azért, hogy a tőke szabad áramlásának alapelve ne vonatkozzon a termőföldekre – a magyar pártok közül ezt egyedül az LMP tette meg.

A negyedszázada változatlan kizsákmányolás addig folytatódik, míg hagyjuk, ezért kell az LMP-re szavazni – így Schiffer. A társelnök egy ennél konkrétabb célt is megjelölt a két és fél órára nyúló fórum végén: szerinte az LMP bejutása lehet a garancia az újabb Fidesz-kétharmad megakadályozására, ami az első lépés a függőségi viszonyok felszámolása irányába.

 

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk