Túlpörgetett indulatok – Igazgatóválasztás előtt egy gyomaendrődi iskola

Ketten pályáznak az igazgatói székre egy békési kisváros általános iskolájában. Az eset akár szokványosnak is nevezhető, Gyomaendrődön mégis komoly indulatokat vált ki a politikai döntéstől való félelem.

„Körülbelül 80-100 ember gyűlt össze, de biztos többen lettünk volna, ha nem munkaidőben van a tüntetés” – így emlékszik vissza arra a június 27-én tartott demonstrációra Tímárné Tóth Adrienn, a helyi Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola szülői munkaközösségének vezetője, amelyen a tanárok és szülők az eddigi igazgatónő, Farkas Zoltánné mellett álltak ki. (Az esemény a városi képviselő-testületi ülés időpontjával szimultán történt.)

Az eset előzményeként az emberi erőforrások minisztere nemrég pályázatot írt ki a gyomaendrődi Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános Iskola intézményvezetői posztjára. A Békés megyei kisváros mindennapjait azonban a beérkezett két pályázat körüli viták, és a háttérben meghúzódó politikai ellentétek, valamint a szakmaiság megkérdőjelezése árnyékolja be.

Nincs egy súlycsoportban a két pályázat
A kiírt pályázat határidejéig két munka érkezett be, az egyiket az a Farkas Zoltánné küldte be, aki immáron tíz éve a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola vezetője, előtte pedig matematika–kémia szakos tanárként működött, szintén a Rózsahegyiben. A másik pályázó, Szabadka Marianna jelenleg egy másik iskolában, a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény Gyomaendrődi Oktatási Egységében dolgozik, angol szakos tanárként.

false

A gyomaendrődiek szerint a két pályázat szakmai megítélése között óriási különbségek vannak: a tantestület, a szülők és a képviselő-testület is az eddigi igazgatónőt támogatják, ugyanakkor senki sem lehet biztos a végeredményben, sokan tartanak attól ugyanis, hogy „politikai” döntés születik. Ezt megelőzendő tartották a tüntetést, üzenve a városvezetésnek, illetve a minisztériumi döntéshozónak: a támogatás iránya egyértelmű.

A Farkas Zoltánnét támogató pedagógusok az eddigi, szépen felépített közös munkát, a szülők pedig a gyerekek jövőjét féltik, ha ugyanis a döntés értelmében Szabadka Marianna lesz az intézmény igazgatója, mindezt már nem látják biztosítva. „Farkas Zoltánné pályázata átfogó, nemcsak elveket fogalmaz meg, hanem a jövőre vonatkozó konkrét feladatokat is” – mondta el Gellai József tanító. Hozzátette: „Szabadka Marianna pályázatában azonban semmi előremutatót nem találtunk, nem tűnik ki belőle, mit is valósíthatnánk meg az általa megfogalmazottakból.” Ezt a véleményt támasztja alá a nevelőtestületi értekezleten tartott szavazás is, ahol harminchét pedagógus támogatta Farkas Zoltánné pályázatát, és csupán kettő nem. A tantestület Szabadka Marianna pályázatáról írott bírálatából ráadásul megtudhatjuk, hogy számos tárgyi tévedés mellett – például rossz osztálylétszámok, a kollégiumi és iskolaotthonos nevelés összemosása – a beadott pályamű hemzseg a helyesírási hibáktól. Idézetei több helyen is jelöletlenek, a leadott munkájában keverednek a kitűzött célok és az iskolában már megvalósult programok. Cikkünk kapcsán szerettük volna megszólaltatni Szabadka Mariannát, de adatvédelmi okokra hivatkozva nem kaptuk meg az elérhetőségeit, így erre nem került sor.

Baloldali kötődést sugallnak
A helyi szakma tehát az eddigi igazgatónő mellett áll, ez azonban – mint mostanában többször láthattuk – háttérbe szorulhat. (Ez történt tavaly Szigetszentmiklóson, illetve Miskolcon is – a szerk.) Egyes helyi médiumok egyaránt politikai színezetet adtak a dolognak, kiemelve Farkas Zoltánné feltételezett pártszimpátiáját, kezdve azzal a 2006-os eseménnyel, mikor az akkori igazgatónő több meghívott vezetővel együtt részt vett Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédén, folytatva a sort azzal, hogy Farkas Zoltánné a helyi Körösök Vidéke Egyesület tagja, akik rendszerint szintén szembemennek a fideszes városvezetéssel. „Szomorúnak tartom, hogy még mindig van, aki előveszi ezt a hét évvel ezelőtti történetet” – fejti ki véleményét az üggyel kapcsolatban Farkas Zoltánné, és hozzáteszi: „2006-ban valóban ott voltunk a Parlamentben az elődömmel, pusztán szakmai okok miatt. Ahogy akkor is, most is csak azt tudom mondani, hogy nekem mint intézményvezetőnek, kötelességem elmenni, ha meghív a miniszterelnök, akárki legyen is az.” Az eddigi igazgatónő elmondta továbbá azt is, hogy magánügye, melyik civil szervezet tagja, másrészt ez köztudott volt, hiszen a képviselő-testület oktatással foglalkozó bizottságába az egyesület delegálta. „Lojális voltam az önkormányzattal mint fenntartóval szemben, tisztességesen jártam el, a döntéseimet felvállalom.”

Tartózkodó polgármester
A június végi képviselő-testületi ülésen a képviselők közül nyolcan Farkas Zoltánné pályázatát támogatták, hárman pedig tartózkodtak, ellenszavazat nem született. A három tartózkodó közül az egyik Várfi András fideszes polgármester volt, aki a testületi ülésen ugyan elmondta, hogy Farkas Zoltánné tíz éve példamutatóan vezeti az általános iskolát, beszámolóit az önkormányzat minden esetben elfogadta, mégsem tette le mellette a voksát.

A Klebelsberg intézet gyomaendrődi tankörének szintén csak véleményezési joga van, a pályázatokat a tankör vezetőjének, Fekécs Lászlónak kellett volna bírálattal ellátnia, ő azonban személyes elfogultságra hivatkozva ezt nem tette meg. „A borítékok bontásánál kiderült, hogy az egyik jelentkező személyes ismerősöm, volt munkatársam. Úgy éreztem, hogy objektivitásomat kikezdhetik, így a véleményezést átruháztam másra.”

A végső döntést – július 31-ig – Balog Zoltán miniszter fogja meghozni, figyelembe véve többek között a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ véleményét is. Telefonos megkeresésünkre a központ sajtóosztálya írott formában kérte kérdésünket, választ azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.