Könyv

A király és a komédiás

Krasznahorkai László: Zsömle odavan

Kritika

Bizony léteznek fordulatos Krasznahorkai-regények, a Zsömle odavan ilyen. A 2010 körül játszódó történet főszereplője a kilencvenes éveit taposó Kada József, Józsi bácsi, a nyugdíjas villanyszerelő, akiről az hírlik, hogy valójában az Árpád-házi királyok leszármazottja, sőt, Horthy Miklós titkon királlyá koronáztatta, így már csak vissza kell ülnie a trónra, megszüntetve a jöttment kormányok országvesztő károkozását.

A szent ügyben mögötte állnak szövetségesei, mindenféle szélsőséges csoportosulásokból, van köztük autószerelő, ménesgazda, könyvelő, középiskolai tanár (a „professzor”). Buzgón látogatják Józsi bácsit a Budapest környéki falujában, beindul a szervezkedés, csakhogy hamar több belső és külső feszültség üti fel a fejét: a társaság egy részéről kiderül, hogy hatalmas fegyverarzenált felhalmozva döntő lépésre készül, miközben úgy tűnik, a minden állami és egyházi hivatalt e-mailekkel bombázó Józsi bácsi királyi ambícióiban az országgyűlés elnöki hivatala is lát fantáziát. Innen aztán egész kalandosan alakul az abszurd történet.

A regény igencsak humoros gúnyrajz a hazai szélsőjobbról, az áltudományos történészkedésről és általában a kisszerű magyarországi állapotokról, Krasznahorkai művei közül ebben találhatók a legközvetlenebb aktuális valóságvonatkozások. Orbán mellett szóba kerül a parlament elnöke (a „Mákosbajszos”), a királyság visszaállítását fontolgatva a propagandamunkát „Tónira” bíznák. A későbbi olvasókat pedig nem árt majd emlékeztetni arra, hogy az egészen röhejes, de valóságos szkíta államellenes összeesküvés tagjain, élükön az öreg „kormányzóval”, a regény megjelenése után ütött rajta a TEK. És még ha ez a relatíve rövid, kamaradarab-szerű könyv nem is rajzol fel olyan széles társadalmi tablót, mint a 2016-os Báró Wenckheim hazatér, sok mindent felvillant a hazai viszonyokból, a szegénységről, az idült kultúrnacionalizmusról, a politikai bornírtságról.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk