Ezt nagyon benézte: hiába imádkozik a győzelméért, Angela Merkel megint nekiment Orbánnak

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 4.

Külpol

A német kancellár szerint lehetett tudni, hogy Orbán nem hajlandó szolidárisan részt venni a menekültek ellátásában.

Tegnap este lezajlott a német választások előtti tévévita, ahol a két kancellárjelölt, Angela Merkel és Martin Schulz mérkőzött egymással. A vita során előkerült Orbán Viktor neve is, mivel a szociáldemokrata Schulz a vita elején a magyar miniszterelnökre terelte a szót. „Angela Merkel német kancellár hibázott, amikor 2015 szeptemberében beengedte Németországba a menekülteket, mert döntésébe nem vonta be az európai partnereket” – mondta Schulz, aki szerint Merkel „kész tények elé állította” az uniós partnereket, és ez vezetett oda, hogy Orbán Viktor Magyarországa és Jarosław Kaczyński Lengyelországa „kivonja magát a felelősség alól” és „cserben hagyja Németországot”, holott „sok pénzt fizetünk ezeknek az országoknak”.

Angela Merkel erre azt mondta, Martin Schulz is tudja, hogy „Orbán Viktor elvette a menetjegyeket a Budapesten lévő menekültektől, és egyszer csak nem engedte, hogy elinduljanak a vonatok”, és „tudtuk, hogy Magyarország nem hajlandó szolidárisan részt venni” a menekültek ellátásában. „Így szeptember 4-én este gyorsan kellett cselekedni a Magyarországon gyalog elindult menekültek ügyében, mert „semmi reményem nem volt abban, hogy Orbán Viktor megváltoztatja hozzáállását” – magyarázta Angela Merkel.

Egy ország, ahol a jelöltek élőben vitatkoznak egymással.

Egy ország, ahol a jelöltek élőben vitatkoznak egymással.

Fotó: MTI/AP/RTL

Merkel nagyjából megismételte azokat, amiket egy héttel ezelőtti interjújában is mondott, amikor arról beszélt, hogy a magyar kormány 2015 szeptemberében megtévesztette a menekülteket, nem engedte őket felszállni a vonatokra, humanitárius katasztrófa fenyegetett, ezért be kellett őket engedni Németországba.

Emlékezetes, Orbán Viktor a nemzeti konzultáció zárórendezvényén júniusban azt mondta, „mondjunk csendes imát Angela Merkel győzelméért”.

Aki ért németül, alább megnézheti a teljes vitát:

-TV-Duell 2017- Angela Merkel (CDU) gegen Martin Schulz (SPD): Das war gar nichts...

Kanzlerin Angela Merkel (CDU) traf auf Herausforderer Martin Schulz (SPD): Alles zum mit Spannung erwarteten TV-Duell.

(via MTI)

Figyelmébe ajánljuk