Beszélgetnek, de nem alakítottak új frakciót Orbánék

  • narancs.hu
  • 2021. december 4.

Külpol

A szuverén országok Európájáról és a Putyin-barátságról is szó esik Varsóban.

Elkezdődött szombaton Varsóban az európai konzervatív pártok vezetőinek Varsói Csúcstalálkozó (Warsaw Summit) elnevezésű konferenciája, amelyen a Európai Unió (EU) jövőjéről, valamint a konzervatívok jövőbeni együttműködéséről is egyeztetnek – írja a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) tudósítására hivatkozva az MTI.

Orbán Viktor miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, valamint Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke és más európai politikusok a lengyel kormánykoalíciót vezető párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökének, Jaroslaw Kaczynskinak a meghívására érkeztek Varsóba.

 A Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő részvételével is zajló találkozó egy következő lépés a júliusi, az Európa jövőjéről szóló közös nyilatkozat után, amelyben tíz európai konzervatív párt kiállt az EU eszméje mellett, de elutasították az unió centralizációját – mondta a PAP hírügynökségnek Radoslaw Fogiel, a PiS helyettes szóvivője.

Nem vesz részt a konferencián a két olasz jobboldali párt, a Liga és az Olasz Testvérek vezetője, Matteo Salvini és Giorgia Meloni. Távollétüket Fogiel a saját tömörüléseikkel összefüggő más elfoglaltsággal magyarázta. Hozzátette: Salvini és Meloni nyitottak a későbbi időpontban szervezendő találkozásokra.

A konferencián részt vevő Krzysztof Sobolewski, a PiS főtitkárának a tárgyalások megnyitása után közzétett Twitter-bejegyzésében az olvasható: fontos tárgyalások zajlanak az Európai Parlamenten belüli közelebbi együttműködésről. A résztvevők választ keresnek "azon fenyegetésekre (...) is, amelyek az európai szervek, különösen az Európai Bizottság alapszerződésekbe ütköző lépéseiből erednek".

A HVG a tanácskozásról azt írja, arról egyelőre szó sincs, hogy új frakciót alapítanának a résztvevők az Európai Parlamentben, és  Tomasz Poreba, a PiS EP-képviselője is „durva fake news"-nak nevezte az erről szóló hírt.

 

Orb?n Viktor Vars?ban

 
Orbán Viktor magyar kormányfő Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke között. Fotó: Fischer Zoltán, Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI
 
 

 A HVG arról számol be, hogy lengyel ellenzéki politikusok és újságírók euroszkeptikus, nacionalista szervezetek találkozójának minősítették a tanácskozást, de vannak keményebb jelzők is. A lengyel ellenzéki oldal különösen Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét nem látja szívesen Varsóban, mert sokan Putyin emberének tartják. Szóba került, milyen abszurd, hogy Jaroslaw Kaczynski, a PiS-elnöke a francia pártelnökkel barátkozik, pedig azt tartja, hogy Vlagyimir Putyin gyilkoltatta meg 2010-ben az ő ikertestvérét, a repülőszerencsétlenségben meghalt lengyel köztársasági elnököt, Lech Kaczynskit. A Gazeta Wyborcza emlékeztetett, hogy Jaroslaw Kaczynski pártelnök 2017-ben még úgy nyilatkozott: „Le Pen asszonyhoz annyi közünk van, mint Putyinhoz”. 

A tanácskozás szünetében Tomasz Poreba, a PiS EP-képviselője reagált is ezekre a megjegyzésekre azzal, hogy Le Pen asszony egyik orosz energetikai társaság igazgatóságába sem ült be, Schröder volt német szociáldemokrata és Schüssel volt osztrák néppárti kancellár viszont igen, ők pedig a mostani lengyel ellenzék szövetségesei. „Hát akkor ki itt a Putyin-barát, ki képvisel orosz érdeket?” –vetette fel Tomasz Poreba.

Marine Le Pen pénteken érkezett Varsóba, és megkoszorúzta a varsói gettó hőseinek emlékművét. A HVG emlékeztet, ez fontos gesztus, és biztosan azt jelzi, hogy a Nemzeti Tömörülés távolságot tart a Le Pen apja által alapított, antiszemitizmussal is vádolt Nemzeti Fronttól.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk