Cáfolják, hogy szélsőjobb koalíció alakul Varsóban

  • narancs.hu
  • 2021.12.01 19:26

Külpol

Csak megtartják „az európai konzervatív pártvezetők munkaülését”.

A 444 értesülésével ellentétben valószínűleg mégsem jön létre szombaton Varsóban új, nagy szélsőjobboldali európai parlamenti frakció – írja a HVG EUrologus rovata, és ezt erősíti meg a Gazeta Wyborcza értesülése is. 

A 444 úgy tudta, szombaton Varsóban az európai jobboldali, populista pártok találkozóján bejelentik, hogy az Európai Parlament harmadik legerősebb frakciójává válik az Identitás és Demokrácia nevű csoport, mert csatlakozik hozzá a Fidesz 12 képviselője, a lengyel Jog és Igazságosság (PIS) 24, a szintén lengyel Partia Republikanska 3, a spanyol Vox 4 képviselője.

Az Identitás és Demokrácia 2019 óta létezik, tagja az olasz Matteo Salvini Ligája, az osztrák Szabadságpárt, a francia Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése és a német Alternative für Deutschland (AfD). A magyar, a két lengyel és a spanyol képviselőcsoport csatlakozásával ez a frakció 113 tagú lenne, a harmadik legnagyobb az EP-ben a Néppárt és a szociáldemokraták után. 

Azt, hogy ez tényleg így is történne szombaton Varsóban, Novák Katalin családügyi miniszter a Facebookon cáfolta, mondván, „a más tartalmű, ellentétes híresztelésekkel szemben biztosíthatok mindenkit arról, hogy a Fidesz csak demokrata konzervatív pártokkal fog a jövőben is együttműködni”.

A HVG EUrologus rovatának forrásai szerint a varsói találkozónak – amelyet a PIS szervez – tényleg nem célja egy ilyen új egységfront létrehozása. Csak folytatni akarják azt a párbeszédet, amelyet a nyári, szintén Varsóban rendezett konferencián elkezdtek az Európai Unióról: arról, hogy elfogadják az értékeit, de kiállnak a tagországok önállósága mellett, és nem akarják, hogy az EU szuperállammá alakuljon. 

Az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjában – ahová a PIS is tartozik – nem tartanak attól, hogy a lengyelek kilépnének.  Salviniről pedig kiderült – az EUrologus mellett erről ír a Gazeta Wyborcza is –, hogy nem megy el a varsói találkozóra. A lengyel lap azt is tudja, hogy azért, mert dühös, mivel a PIS nem hagyja el az Európai Konzervatívok és Reformerek csoportját.

Ami biztos: az atv.hu kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa azt mondta, Orbán Viktor részt vesz szombaton „az európai konzervatív pártvezetők munkaülésén”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

"Orbán rendszere radikálisan ellenségelvű és megosztó"

  • Farkas Zsolt

"Az orbánizmus lényege az orbánizmus: vagy Orbán Viktor és jogállampárti magánhadserege, a Fidesz katonája vagy, zsoldosa, önkéntese, fanatikusa, szolgálója, kliense, rajongója (mintegy 2,5 millió szavazó Mo.-n), vagy ellensége, ellenzője, kritikusa, utálója, megvetője, vádlója vagy (legalább dupla annyi szavazóképes ember Mo.-n)."