Lukasenka elismerte, hogy a katonái segítettek az embereknek átjutni Lengyelországba

  • narancs.hu
  • 2021. november 19.

Külpol

"Szlávok vagyunk. Van szívünk" - mondta.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök exkluzív interjút adott a BBC-nek Minszkben, ahol elmondta, szerinte "abszolút lehetséges", hogy a katonái segítettek a határon összegyűlt embereknek átjutni Lengyelországba, viszont azt tagadta, hogy ő hívta volna az országába a bevándorlókat.

Lukasenka úgy fogalmazott:

Szlávok vagyunk. Van szívünk. A katonáink tudják, hogy a bevándorlók Németországba tartanak.

Majd hozzátette, lehet, hogy van, aki segített a menekülőknek, de ő ezzel nem is akar foglalkozni.

"Megmondtam [az EU-nak], hogy nem tartóztatom fel a bevándorlókat a határon, és ha ezek után is érkeznek, akkor sem fogom megállítani őket, mert nem az én országomba jönnek, hanem az önökébe" - mondta el Lukasenka.

Azt viszont tagadta a BBC kérdésére, hogy ő hvíta volna az országba ezeket az embereket. "Nem én hívtam őket ide. És az igazat megvallva, nem is akarom, hogy átvonuljanak Fehéroroszországon" - tette hozzá Lukasenka.

A legfrisebb Magyar Narancsban jelent meg interjúnk Szymon Opryszek lengyel újságíróval, aki Isztambulból Minszkbe repült, hogy aztán a belarusz-lengyel határig kövesse a menekülők útvonalát. Opryszek arról is beszélt, hogy kétféle módon juthatnak el az emberek Minszkbe, például Isztambulból. "Két lehetőség van: van egy Centkuror nevű belarusz állami ügynökség, amely kiállítja a vízumot, és amely rengeteg közel-keleti utazásszervezővel áll kapcsolatban. Ezek szervezik az utakat: csak odaútra a repülőjegyet és a hotelt Minszkben vagy egy másik nagyvárosban, ahol aztán egyszerű olyan taxit találni, amely elvisz a határig. A másik lehetőség a csempészek, akik viszont mindent megszerveznek: a vízumot, a repülőjegyet, a sofőrt, aki elvisz a határig, sőt, ha akarod, akkor azt is, aki a lengyel határtól elvisz egészen Németországig. Ez gyorsabb, viszont drágább is, nagyjából 5 ezer euróba kerül."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk