Megtámadja Ausztria a paksi bővítést

  • narancs.hu
  • 2018. január 22.

Külpol

Az Európai Bírósághoz fordul keresettel.

Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságnak a paksi atomerőmű bővítése ellen – jelentette be az osztrák környezetvédelmi minisztérium hétfőn.

Az osztrák kormány azt kéri, hogy a bíróság semmisítse meg az Európai Bizottság határozatát, mellyel jóváhagyták a bővítést – mondta egy minisztériumi szóvivő.

Christian Kern osztrák kancellár még ősszel döntött úgy, hogy jogászokkal vizsgáltatja meg annak a lehetőségét, hogy az osztrák kormány pert indítson az Európai Bíróság előtt a paksi atomerőmű bővítése ellen.

Christian Kern nemcsak biztonsági alapon, hanem energia- és gazdaságpolitikailag is elutasítja az atomerőmű bővítését, ugyanis a paksi villamos energia olyan pluszkapacitást jelentene a nemzetközi hálózatnak, ami komolyan lenyomná az árakat Ausztriában is.

Ugyanakkor jelezte, hogy nemcsak Paks2-vel van baja, hanem úgy általában az atomerőművekkel: Ausztria évtizedek óta ellenzi az atomenergia használatát Európában, valamint az osztrák kormány korábban pert indított a Hinkley Point brit atomerőmű bővítése ellen is.

Az orosz hitelből finanszírozásra kerülő gigaberuházást rengeteg támadás éri az utóbbi időkben, melyekről itt, itt és itt is írtunk.

„A kormány a biztonsággal játszik"

Szüksége van-e Magyarországnak a nukleáris energiára, vagy inkább a megújulókból, tehát a szél- és napenergiából kellene biztosítani az ország áramszükségletét? Interjúalanyunk szerint atomenergia nélkül nem lesz elég áram, a nap és a szél felhasználása nélkül viszont lemaradunk a fejlődésben. Magyar Narancs: Zöld jelzést kapott az eu rópai intézményektől Paks 2 bővítése.

Figyelmébe ajánljuk