Szijjártó Péter visszavágott Angela Merkelnek, de úgy, mint egy félős kisóvodás

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 28.

Külpol

Vele már nem mer kekeckedni.

Szijjártó Péter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában reagált Angela Merkel tegnapi szavaira. Ahogy arról beszámoltunk, a német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt nyilatkozta, Magyarország 2015-ben megtévesztette a bevándorlókat, akik ezért indultak gyalog Ausztria és Németország felé. Merkel azt is mondta, szolidárisan kell elosztani a menekülteket a tagállamok között.

Mire ma jött Szijjártó, aki az MTI beszámolója szerint azt mondta, „Magyarországon soha senki nem tévesztette meg az illegális bevándorlókat”. A külügyminiszter szerint Magyarország mindig azt az álláspontot képviselte, hogy az európai szabályokat be kell tartani, illegálisan nem lehet bejönni az Európai Unió területére, és ha valaki menekültkérelmet ad be, akkor az adott uniós tagállam területén belül kell megvárnia az eljárás végét.

Szijjártó kedvesen köszönti Angela Merkelt

Szijjártó kedvesen köszönti Angela Merkelt

Fotó: MTI/Külgazdasági és Külügyminisztérium/Kovács Márton

„Azok után azonban, hogy Németországban elhangzottak azok a nyilatkozatok, hogy ha valaki Szíriából jön, és akármilyen úton is, de eljut Németországba, a szükséges menekültjogi eljárásokat Németországban le fogják folytatni, ezután mindenfajta együttműködési lehetőség megszűnt az ideérkező illegális bevándorlókkal, ők Németországba akartak menni. Tehát sajnos ez egy összetett probléma volt 2015-ben” – mondta a külügyminiszter.

Mondjuk, nincs ebben semmiféle meglepetés, lehetett előre tudni, hogy Szijjártó itt már nem a hollandokkal szembeni tempót fogja nyomni.

Új szinten a diplomáciai abszurd: pár kritikus megjegyzés miatt megszakítjuk a nagyköveti kapcsolatot Hollandiával

Szijjártó Péter egy 168 órás interjú miatt hazarendeli a magyar nagykövetet Hollandiából! Sőt! Szijjártó Péter külügyminiszter rendkívüli külügyminiszteri sajtótájékoztatón jelentette be péntek délelőtt, hogy hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet a holland nagykövet egy tegnapi lapinterjúja miatt. A külügyminiszter úgy értékelte a lépést, hogy határozatlan időre megszakítottuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?