Strandmenő

Ez még a 20. század! – Gödi strand- és termálfürdő

Lokál

Távolról nem tűnik strandnak. Oázis a semmi közepén, egy tüdőszínűre festett „főépület” termálfürdő felirattal.

„Kellemes kikapcsolódási és fürdőzési lehetőséget ígér, ha ellátogatnak Gödre a strandfürdőbe. A sportolni vágyókra gondolva úszómedence is várja kedves látogatóinkat.” Harminc évvel ezelőtt egy ilyen beharangozó minden bizonnyal vasárnapi népvándorlást idézett volna elő. Göd mindössze 25 kilométerre van a fővárostól, voltaképpen dunakanyari, arról nem is beszélve, hogy harminc évvel ezelőtt majdhogynem a vasút fizetett, ha igénybe vették.

A forró nosztalgiára minden okunk megvan. Igaz, hogy a Dunának itt hűlt helye, a vonattól pedig legalább húsz perc séta, ám a látvány annyira az 1980-as éveket idézi, hogy majdnem kérünk az újságostól egy Magyar Ifjúságot.

false

A gödi strand távolról nem tűnik strandnak. Oázis a semmi közepén, egy tüdőszínűre festett „főépület” termálfürdő felirattal, körben parkoló, faházas felvonulási épületek, utóbb kiderül, ezekben trónol a vendéglátás – de ne szaladjunk egyből lángosért.

Túlságosan meleg van ahhoz, hogy boncolgatni kezdjük, hogy a termál egyúttal gyógyvizet is jelent: a cucc összetevőiről bőséges tájékoztatást kapunk, ám hogy mégis miféle nyavalyák ellen hatásos, nem derül ki. Ahhoz képest, hogy a napon több mint negyven fok lehet, elég sokan áztatják magukat, jóval többen, mint az úszómedencében, ami nem is az úszómedence…

false

Mielőtt teljesen összekavarodnánk, néhány szó a gödi strand „rendszeréről”, amit mi is csak utóbb derítettünk ki: „A Gödi Strandfürdő érdekessége, hogy a reggel 6-os nyitástól számítva két órán keresztül az úszni érkező vendégek miatt hűvösebb, 30 fokos vízzel töltik fel a medencét, majd 8 óra után 36-38 fokra emelik a hőfokát.” Világos, de akkor miért nem a termálmedencénél vannak az ugrókockák?

Amúgy ennek 25-26 fokos vize van, olyan „átlagos”, de a medence csempéjére ráférne kis felújítás, ahogy a lábmosó környékének bebarnulása sem szívet melengető. Édes, hogy hatalmas felirat hirdeti a medencében való dohányzás tilalmát.

false

 

Fotó: A szerző felvételei

Ami a vendéglátást illeti, semmiben nem szenvedünk hiányt. Az ételválaszték a „dínós figurák, hasáb, savanyú” (950 Ft) és a „cigánypecsenye. hasáb” (1350 Ft) között, lángos helyett tócsni (300 Ft/2 db), a palacsinta 200, sör 290-től, de van gyros (950 Ft) és hamburger is (550 Ft), és bár az árak korántsem a nyolcvanas éveket idézik, maga a büfé, valamint a vattacukros pultja, illetve mögötte parkoló Ladája is egyértelműen muzeális tárgy. És ha már gyógyfürdő, masszázs is kapható, igaz, masszőr helyett csak a telefonszámát kerítik elő.

A legfontosabb szolgáltatás mégis a napozóágy (650 Ft), mert ha nem vesszük igénybe, akkor kiégett fűben, gyakorlatilag a porban heverészhetünk.

Cím: 2132 Göd, Kinizsi utca – nyitva 6–20 óra között; belépő: 1100 Ft, diák/nyugdíjas: 650 Ft, 17 óra után 600 Ft

Víz


 

 

Tisztaság


 

 

Szolgáltatások


Figyelmébe ajánljuk