Narancsblog

Ezeknek elment a maradék eszük! – Tizenéves gimnazistákra szállt rá a kormánypropaganda

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 14., 17:00
kommentek
24
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A lejáratásban náluk nincs korhatár.

A kommunizmus nagyon sötét korszakát idézi a Fidesz azon lépése (is), amely során Németh Szilárddal kimondatták a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése után, hogy Gulyás Márton, Schilling Árpád és Vágó Gábor lehetnek azok, akik a gyanújuk szerint ősszel majd zavargásokat keltenek. Nem lehet egyszerű a helyzet a Fideszben, ha beszarnak három aktivistától, de persze ez a minden (kreált) ellenlábast elsöprő kormánypropaganda része. Lelkük rajta, Schillingék felnőtt emberek, és talán az eddigi reakcióik után még azoknak is szimpatikussá váltak, akik korábban különösebben nem figyeltek rájuk.

Talán eddig nem volt annyira látványos, mint Schillingék pellengérre állítása, de csütörtökön a 888.hu, a Magyar Idők és az Origo önként lépett a gusztustalanság rothadt mezejére azzal, hogy gimnazista gyerekeket pécéztek ki maguknak csupán azért, mert azok tüntetést mernek szervezni az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé.

A Független Diákparlament a megmozdulásnak létrehozott egy Facebook-eseményt is, itt egyebek közt leírják: az oktatáspolitika jelenlegi iránya ellen tiltakoznak, amely „nem szolgálja a diákok érdekeit, és nem is veszi figyelembe a véleményüket”. A felhívásban az is szerepel, hogy menetelnek egy kicsit a CEU-tól, aztán elénekelnek egy Pink Floyd-számot, majd cipősdobozokból felhúznak egy falat az Emmi épülete köré, hiszen a „NER is egy falat húzott a társadalom és a döntéshozók közé”.

A tizenévesek tehát sétálnak, az Emmi előtt akcióznak, majd, mivel úgyse fogadja őket majd senki a minisztériumtól, hazamennek. Ennek ellenére a kormánypropaganda igyekszik ezt az egészet valami erőszakos megmozdulásnak bemutatni, olyannak, amelyet háttérhatalmak – naná, hogy Soros és nyúlványai – irányítanak, és amely része az általuk vizionált őszi „ellenzéki zavargásoknak”. A Magyar Idők próbálja az infóikat úgy bemutatni, mintha leleplezték volna a diákok belső fórumait, miközben a tüntetésnek van egy könnyen, bárki számára elérhető Facebook-oldala. A 888.hu a Facebook-esemény első változatából szemezget, de ott sincs semmilyen utalás arra, hogy bármiféle zavarkeltésről lenne szó.

A 888.hu egyébként ezzel a címmel akarja eladni a nagy szenzációt: „Soros riadót fújt – pénteken kezdődne a rendbontás”, majd azt, hogy néhány diák kipakol pár cipősdobozt, így vezetik fel: a Független Diákparlament „ez egyik minisztériumot tervezte fizikai blokád alá vonni”. A diákparlament „bemutatásakor” pedig azt írják, hogy a szervezetet „lényegében fontoskodó, pattanásos középiskolások maroknyi csoportja alkotja” – mintha manapság bűn lenne egy tizenéves számára, ha pattanásai vannak, és ennek ellenére még meg is mer szólalni. De a legalja az egész történetnek az, amikor megneveznek két srácot, akiknek az a bűnük, hogy gimnazista létükre el mertek menni már korábban ellenzéki tüntetésekre.

Mi lesz a következő szint? Óvodások fotóit hozzák majd le, mert azok nem énekeltek elég hangosan valamelyik játszótérátadón?

„Azt akarják, hogy elbutuljunk” – Összefognak a diákok a kormány romboló oktatáspolitikája ellen

„Félnek attól, hogy gondolkodó emberek leszünk” – mondta egy tanuló a diákfórumon, ahol a fiatalok ízekre szedték a kormányzat oktatáspolitikai döntéseit. Nem sokkal a botrányos szakmai érettségik és a tanulási nehézségekkel küzdők életét megnehezítő, Taigetosz-törvényként emlegetett módosító elfogadása után tartotta szokásos diákfórumát a Független Diákparlament (FDP).

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 14., 17:00
kommentek
24
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 24 rworse
  rworse
  2017. szeptember 16., szombat 20:01
  Cyrano, 23

  Rendben.
 2. 23 Cyrano
  Cyrano
  2017. szeptember 16., szombat 10:05
  Utoljára:
  Részese voltam a vitának. A pasi odarakott mindent: forrást (többet is), a teljes idézetet. (Ilyenkor meg szoktam nézni magamnak az igazság bajnokát, így ott maradt az oldala nyitva a face-en..:) ) Bartus közölte, nem az a lényeg, hanem amit ő kiragadott. Node az a szónoki fordulat mondá a haver, a teljes idézet pont cáfolata Bartus szövegének. Bartus erre törölte. Én meg bejelöltem az igazmondót, és töröltem Bartust. (Arról ne is beszéljünk, ahogy a Bartus-fanok rárontottak a figurára. Ezért rühellem minden politikus, újságíró, tutimondó stb mögött a rajongói klubot. Mert ők hitetik el szerencsétlennel, hogy tévedhetetlen.) Azóta többször cseréltünk eszmét, látom, hogy jó cserét csináltam. Nem azért mert mindenben egyetértünk. Hanem mert alapos, mindenre megkeresi a forrást, és ha a forrás nem őt igazolja, akkor sem áll neki kenegetni. Annyit mond, hogy bocs, rosszul emlékeztem.
  Persze nem kell elhinned, ez itt a virtuális tér, de én azért a saját szememnek szoktam hinni.
 3. 22 rworse
  rworse
  2017. szeptember 16., szombat 09:11
  Cyrano, 20

  "Nem ilyen bonyolult, amire gondoltam, kedves rworse."

  De ilyen, ahogy én gondolom.
 4. 21 rworse
  rworse
  2017. szeptember 16., szombat 09:09
  Cyrano, 20

  Ha úgy volt, ahogy a barátod mondja, akkor persze, én is ignorálnám Bartust. De nem ismerem az esetet, tehát nem veszem készpénznek, hogy úgy történt, ahogy a barátod mondja. Persze azt se veszem készpénznek, hogy úgy volt, ahogy Bartus mondaná. Kénytelen vagyok lebegtetni az ügyet.
 5. 20 Cyrano
  Cyrano
  2017. szeptember 16., szombat 08:31
  Nem ilyen bonyolult, amire gondoltam, kedves rworse.

  OK, te csak annak hiszel, aminek a részese vagy.
  Akkor én is kételkedhetem abban, amit bizonyos eseményekről mondasz, elvégre nem vagyok a részese.

  Én ebben nagyon sarkos vagyok: aki megcsonkít egy mondatot, csak hogy a saját teóriáját igazolhassa, majd amikor odateszik neki a cikk alá az egész mondatot, akkor nem elnézést kér, nem a saját posztját törli, hanem az igazmondót - nos az egyéb aljasságra is képes. És számomra teljesen hiteltelen ezután minden mondata.


 6. 19 Cyrano
  Cyrano
  2017. szeptember 16., szombat 08:27
  yoyo: én pedig ezredszer mondom el: ha benne vagy egy szituációban nem tudod eldönteni, hogy jól vagy rosszul döntöttél. (Te sem tudod eldönteni, hogy az ellenzék jól vagy rosszul döntött a parlamentben maradással, ezt kb 20-25 év után lehet látni.)
  Egy biztos: ha az ellenzék felrúgja a demokratikus játékszabályokat, akkor Orbán helyzetét könnyítették volna meg.
  Ne menjünk nagyon messzire: itt van a Rezsi Szilárd ügy.
  Ha nincs ott az ellenzék a bizottságban, akkor nem teheti nyilvánvalóvá Szél, hogy ez az ordas hazugság honnan ered.Hogy ezt fontos tudnunk? Igen. És azt is fontos tudnunk, ha van ott valaki, akkor nyilvánvalóvá lehet tenni, kik azok, akik magasról tesznek a demokratikus játékszabályokra.

  A másik, amivel gondom van az az, hogy ha jól figyeled az eseményeket, elég veszélyes dolog a kormány ellenzékét játszani. Megvesznek, megzsarolnak, börtönnel fenyegetnek. Mégis vannak emberek akik ezt - még mindig demokratikus keretek között (!!) akarják megváltoztatni. Azt gondolom, nem a lehulló morzsákért teszi (nyilván van olyan is, minden pártban), hanem azért, mert komolyan hisz abban, hogy tehet valamit. Vagy csak azért, hogy a lehető legrosszabbat, a polgárháborút elkerüljük.

  A harmadik: te mondod, hogy a demokrácia alulról jövő felépítésével kellene foglalkozni. (Sok mindenben egyetértek), sok párt teszi is. Nem, nem a lakossági fórumokra gondolok. És sokan szintén próbáljuk tenni a saját környezetünkben. Ennél nehezebb kevés van. Árral szemben úszni ehhez képest kéjmámor.
 7. 18 rworse
  rworse
  2017. szeptember 15., péntek 20:06
  Cyrano, 15

  "Mindig azt látom, hogy a legnagyobb gond mindkettőtökkel, hogy értelmiségiként gondolkodtok. Rossz hírem van: az ország nagyobbik fele nem az."

  Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan.
  Gondolkodj ideálisan, cselekedj reálisan.
  Az értelmiség feladata, hogy éthosza legyen. Anélkül nem értelmiség.
  Magam egyébként társadalomtudósként gondolkozom, viszonylag sokat tudok arról, hogy milyen feltételek között milyenek a társadalmak és az őket alkotók, tehát arról, hogy milyen feltételeket lenne-lehetne érdemes teremteni, hogy a társadalmat alkotók minél nagyobb része minél inkább normatíve emberként viselkedhessen-viselkedjen, és ez el is várható, számonkérhető legyen tőlük-rajtuk. Ez fontos. Ez a legfontosabb. Hogy az ország nagyobbik fele milyen, az nem megkerülhetetlen adottság, hanem "önbeteljesítő jóslat" - manapság, amikor szinte senki nem él az országtól-társadalomtól és az azzal kapcsolatos lehetséges és valós információktól elszigetelten.  "Bartusra kérlek, ne hivatkozzatok..."

  Pasinszki egy Bartus véleménycikket idézett, olyat, amivel én egyetértek. Bartus igazmondása mellett se pro se kontra nem kívánok per pillanat állást foglalni, de a barátod igazságát se fogadom el így látatlanban. Tehát, ha egyetértek Bartussal, akkor egyelőre felhasználom, megengedve, hogy esetleg annak van igaza, aki szerint Bartus ezt nem érdemli meg.
 8. 17 yoyo
  yoyo
  2017. szeptember 15., péntek 17:21
  És én egy kurva szóval nem hivatkoztam bartusra, nagyon régen mondom mindezt, sokkal a 14-es választás előtt ugyanezt képviseltem.
 9. 16 yoyo
  yoyo
  2017. szeptember 15., péntek 17:19
  Nem MINDENT varrok az ellenzék nyakába, csak azt, amit nem csinált, vagy éppen rosszul csinált.

  Iszonyúan frusztráló, hogy hosszú évek óta képeznek akadályt a fidesz leváltásáért folytatandó küzdelemben.

  Ez azért igen durva.

  Azt ne várd tőlem, hogy itt nekiálljak a fidesz felelősségéről beszélni, az van, tudjuk milyen és mekkora, de feldughatjuk, ha a fideszen akarunk borongani folyton.
 10. 15 Cyrano
  Cyrano
  2017. szeptember 15., péntek 16:23
  yoyo-rwors: azt, hogy kinek van igaza, majd az utókor eldönti.
  Nem lehet megítélni egy helyzetből a jó-rossz döntést, amiben benne vagyunk.

  Az pedig, hogy az ellenzék "nem csinált semmit" (sőt, yoyo egyenesen mindent az ő nyakukba varr) nemcsak hazugság, de nagyon káros is. Mert felmenti a fideszt a felelősség alól.

  Orbán mondta: a parlament működik ellenzék nélkül is. És nem tette hozzá, hogy mennyivel egyszerűbb dolguk lenne.

  Mindig azt látom, hogy a legnagyobb gond mindkettőtökkel, hogy értelmiségiként gondolkodtok. Rossz hírem van: az ország nagyobbik fele nem az.

  (Bartusra kérlek, ne hivatkozzatok. Az egyik barátom bebizonyította, hogy hazug módon idézett, erre nem a hibát és az ebből eredő összes téves következtetést korrigálta, hanem kivágta a havert a face oldaláról, sőt le is tiltotta. Ennyit az ő nagy igazmondásáról.)

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Narancsblog

A magyarnarancs.hu véleményblogja

Narancsblog
Szerző adatlapja
Összes blog Itt