Olvasói levelek

  • .
  • 2010. október 7.

Olvasói levelek

Mérő László: Maga itt a tánctanár? (Mit gondol a golyó?) Magyar Narancs, 2010. szeptember 23. Tisztelt Szerkesztőség! Mérő László néhány olyan pszichológiai kísérletre hivatkozik, amikben a résztvevőket rávették, hogy értelmetlen, unalmas feladatokat hajtsanak végre, vagy - a híres Milgram-kísérlet esetén - fájdalmat okozó, sőt akár halálos mértékű áramütést adjanak egy másik kísérleti alanynak.
A kísérletben részt vevők jelentős része elfogadta a "játékszabályokat", és ellenkezés nélkül követte az utasításokat. A szerző megnyugtatónak szánt mondattal fejezi be a cikkét: "Ha egy golyó a laboratóriumban meglepően viselkedik, akkor csapágygolyóként vagy ágyúgolyóként is úgy fog viselkedni. Mi, emberek, szerencsére többnyire egészen másként viselkedünk, ha alkatrésznek használnak bennünket egy olajozottan, jó célokért működő gépezetben, mint ha ágyútölteléknek."

Elfogadva azt, hogy a kísérleti szituáció és a valóság között van némi eltérés, én nem szépíteném a dolgot. Ott és akkor azok, akiket felhatalmaztak arra, hogy "tanárként" megbüntessék a "tanulót", többségükben tétovázás nélkül hajlandóak voltak (lettek volna) fájdalmat vagy halált okozni egy másik embernek csupán azért, mert roszszul válaszolt. Számomra a Milgram-kísérlet éppen azért félelmetes, mert azt mutatja meg, milyen végtelenül egyszerű ilyen helyzetet teremteni.

Ehhez csupán annyi kell, hogy a (kísérleti) alany úgy tudja/higgye, hogy valamilyen fontosabb szempont, (kísérleti) cél/eszme/vallás/ nemzet/párt/forradalom stb. érdekében cselekszik, és az egész helyzetet igazolja számára egy intézmény: egy egyetem pszichológiai tanszéke/egy párt/egyház/családi vagy nemzeti közösség stb. Legyen valaki (gyakorlatilag bárki, ha elég határozottan lép fel), aki utasítást/ biztatást ad/sugall. (S akiről ezért az hihető, hogy adott esetben át lehet rá hárítani a felelősséget.)

Talán nem szükséges példákat hozni, a történelmet akár olyan események sorozatának is érezhetjük, amelyben a szereplők egy része - miközben azt hitte, hogy egy olajozottan, jó célokért működő gépezet alkatrésze - valójában "józan észszel" képtelennek tekinthető módon, vagyis a szerző szavaival élve: ágyútöltelékként viselkedett.

Jó lenne bízni abban, hogy hasonló helyzetben mi magunk meg tudnánk ítélni a különbséget.

Tóth V. Katalin

Pillanatnyi érdekek

Magyar Narancs, 2010. szeptember 30.

Kedves Narancs!

A cikkhez lenne némi hozzáfűznivalóm. Először is a dicséret, mert ezt a kissé zavaros problémát sikerült objektívan megközelíteni.

Az alapprobléma, hogy a 2009- 2010-es gazdasági évben az árak és a hozamok igen alacsonyak voltak, ezzel együtt alakult szerényen az árbevétel is, megspékelve azzal, hogy az akkor termelt input (műtrágya, vegyszer stb.) ára a történelmi csúcsokat döntögette. A magas input és az alacsony árbevétel következtében a mezőgazdasági termelők nagy részénél a könyvelés "minden képességére" szükség volt ahhoz, hogy a súlyos veszteségek kimutatását elkerüljék.

A 2010-es aratás előtt 3-5 hónappal minden csodásnak tűnt. Elegendő csapadék, jó árfolyam (EUR/HUF 280-290), minden arra mutatott, hogy előre el kell adni a termést, mert aki kimarad, az lemarad. Megindult az adásvétel, és a termelők e manapság alacsonynak mondott árakon elég tekintélyes mennyiséget eladtak. A kereskedők pedig továbbadták, mivel a tömegáru-kereskedelemben ez alapszabály.

Tudni kell, hogy a magyar terményeket az EU és a mediterrán régió piacain értékesítjük, ahol a gabonára a GAFTA (Grain and Feed Trade Association) által alkalmazott szokványgyűjtemény érvényes, ami nem ismeri az árak emelkedése vagy a természeti tényezők miatt bekövetkezett elállás vagy egyéb szerződésmódosítás lehetőségét.

És ezzel elérkeztünk a termelők által csodafegyverként alkalmazott vis maior fogalmához. Ezt szajkózza mindenki az esetek nagy részében, döntően anélkül, hogy tudná, mit is jelent, vagy hogy tudná, ennek megtörténtét a termelőnek kell bizonyítani. A termelői szervezetek gátlástalanul tüzelik a tagjaikat arra, hogy szegjék meg a szerződéseket, holott a peres eljárásokból adódó következményekkel nem e szervezeteknek kell számolniuk.

A következmények nem csak anyagi jellegűek. A magyar gabona és olajos magvak az EU-ban fontos alapanyagok. Az elmúlt tíz-tizenöt évben a magyar kereskedők a kelet-európai társaik egy részétől abban különböztek, hogy a megkötött szerződéseket teljesítették, akármilyen aszály vagy viszály is fenyegetett. Ennek megfelelően a feldolgozók úgy számolnak a magyar terményekkel, mint amikre nyugodtan lehet határidős (forward) ügyleteket kötni. Ez az árakban más kelet-európai társainkkal szemben komoly árelőnyt jelent, ami a magyar agrárium jövedelmezősége szempontjából nagyon fontos.

Na, ez kerül most veszélybe, és a tömeges nem teljesítések miatt könnyen juthatunk azoknak a balkáni és kelet-európai országoknak a listájára, amelyek áruival abban az esetben számolnak csak, ha az már megérkezett. Ez pedig, tekintettel az átlagosan több millió tonnás kivitelre, éves szinten több tízmillió eurós kiesést jelentene a szektornak.

A kereskedők és a termelők között mindig is volt némi ellentét, egyikük kevesli, másikuk sokallja az árat. De a számos probléma ellenére a felek mindig megegyeztek. A szakmai szervezet igazi felelőssége, hogy a megegyezésben most is higgadt fellépéssel segítenek - ha csak baromságokat hordanak össze, azzal kárt okoznak mindenkinek.

Még valami: a mai magyar kereskedelem legfontosabb szereplőiként felsoroltak között a Cargill Zrt. valóban ott van, ugyanakkor a Gabona Zrt. már évek óta nem aktív a piacon, és az Agrimill-Agrimpex sem működik angol háttérrel. Van egy Agrimpex Terménykereskedelmi Kft. német tulajdonossal, de a kettő között már régen nincsen kapcsolat. Fontos szereplő a szintén multinacionális Glencore Grain Hungary Kft., és számos magyar tulajdonú vállalkozás. Javaslom, legközelebb tanulmányozzák a Gabonaszövetséget (www.gabonaszovetseg.hu), ha nem lejárt szavatosságú információkkal akarnak szolgálni olvasóiknak.

Tisztelettel

Berta László

Figyelmébe ajánljuk