TILTAKOZÁS

  • 2012. november 4.

Olvasói levelek

A Minőségi Újságírásért Alapítvány által felkért zsűri a 2012. júliusban megjelent cikkek közül Az igazi Vegyépszer-sztori című írásukért Brückner Gergelynek és Halaska Gábornak, a Figyelő munkatársainak ítélte a Minőségi Újságírásért díjat. Erről hirdetésben a Magyar Narancs 2012. szeptember 13-i számában tájékoztatta az olvasókat.

Sajnálatos módon a szerzőpáros az újságírás legalapvetőbb szabályát mulasztotta el: nem kereste meg a cikkében érintett társaságokat, dr. Seprényi Sándor urat a Vegyépszer Hungáriánál, Molnár Krisztina ügyvezető aszszonyt a Virexnél. Sőt, a cikkben említett Vegyépszer Hungária egyik kisebbségi tulajdonos cégét irányító Nagy Elek urat is csak e-mailben - őt sem, ahol dolgozik - keresték állítólag, amely e-mail bizonyítottan sohasem érkezett meg a címzetthez.

A hibát a Figyelő hetilap is sajnálatosnak tartotta, kompromisszumos megoldásként egy hasonló terjedelmű interjú jelent meg az augusztus 10-i, 32. lapszámban a Vegyépszer Hungária vezérigazgatójával, ahol a cikkben a néhány hitelező által megfogalmazott vádakra, melyeknek az újságírók sajnálatos módon ellenőrzés nélkül hitelt adtak, az összes lényeges felvetésre válaszolhatott. Ezzel - peren kívül - mindkét fél lezártnak tekinthette az ügyet.

A cikk a fentiek alapján nyilvánvalóan nem felel meg a díj odaítélése kritériumainak: "a tárgyilagosság és a pontos mérlegelés kritériumainak", valamint kifejezetten "sértő és dehonesztáló" azáltal, hogy mások szájába adva gyanúsítgat, feltételez, úgy, hogy az abban érintett fél álláspontját nem írja le.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a díjazottak a fenti tényekről nem tájékoztatták a zsűrit.

Vegyépszer Hungária ZRt. "cs.a."

Virex Kft.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.