Van, amiben egyre csak távolodunk Európától. Pedig tényleg az utolsó órában vagyunk!

  • B. Papp Máté
  • 2019. június 3.

Publicisztika

Amíg Európa-szerte megerősödtek a zöldek, nálunk megbukott az ökopolitika, a kormány pedig megtalálta új ellenségét.

Van egy élvezeti cikk, amelynél mételyezőbbet nagyon nehéz találni — nem túlzás összehasonlítani a II. világháború alatt ledobott atombombák pusztító hatásával, hiszen évente sok milliónyi emberéletet követel.

Ráadásul az egyik legkártékonyabb hulladék is: azon felül, hogy az emberi szervezetbe jutva százféleképp mérgez, szemétként is pusztít: 500 ezer liter vizet képes beszennyezni egyetlen elkószált darabja. Biztosan kitalálta már, hogy a cigarettáról, illetve a csikkről van szó, de még mielőtt belemennénk abba, miért lenne indokolt környezetvédelmi szempontból (is) leszokni, tegyünk egy rövid kitérőt.

Az Y-generáció tagjaként (1993-ban születtem) sokat morfondírozom azon, vajon mikor fogjuk az emberi tevékenység ártalmas hatását a bőrünkön tapasztalni? Képzeljük el azt a profán helyzetet, hogy mondjuk a Nébih — vagy valamelyik szakavatott hatóság — úgy 10-20 év múlva

megtiltja a magyar állampolgároknak, hogy nyáron a Dunában vagy a Tiszában fürödjenek.

Teszi mindezt azért, mert a mikroműanyag-, a glifozát-, és az antibiotikum-koncentráció annyira megemelkedik a hazai folyókban, hogy komoly egészségügyi kockázata lenne annak, ha valaki bemenne a vízbe. Továbbá a magasabb hőmérséklet miatt — tudja, klímaváltozás — a baktériumok számára kedvezőbb környezet alakul ki, nem beszélve a vízszint csökkenéséről.

Ezzel az is jár, hogy horgászni, halászni ugyancsak nem lehet, illetve közlekedni sem, hiszen a hajók a kritikus vízminőségre nincsenek jó hatással: félő, hogy az üzemanyag kiszivárog, ami tovább rombolja az ökoszisztémát.

A büfék, éttermek, szórakozóhelyek bezárnak, mert azok az állampolgárok, akik korábban nem tudták a magas árakkal operáló balatoni partvidéket megfizetni, inkább uszodákba mennek, legrosszabb esetben otthon maradnak — tehát a kormány által nagy becsben tartott turizmus is hanyatlásnak indul.

Természetesen ez csak fantáziálgatás, de ma már mégsem tűnik annyira valószínűtlennek, hogy mindez bekövetkezzen. Hiszen láttunk már alacsony vízszintet a Dunán, ahogy egyre-másra jönnek a jelentések arról is, hogy mi van a folyóinkban. Tavaly pedig igen közel álltunk ahhoz, hogy a paksi erőművet le kelljen állítani a magas dunai vízhőmérséklet miatt.

Vajon kivel végez előbb: velünk vagy a bolygóval?

Vajon kivel végez előbb: velünk vagy a bolygóval?

Forrás: Unsplash.com

A képzelgést magunk mögött hagyva vegyük szemügyre a cigarettakérdést még egyszer: tönkreteszi az ember tüdejét, érrendszerét, a szénmonoxid az agyát, öl, miközben a környezetben is komoly károkat okoz, de nem tudunk megálljt parancsolni neki, pedig nagyon le kéne szokni.

Nem? De. Önnek is. Nekem is.

Annak tükrében, hogy ez mennyire nehéznek tűnik (az orvosok szerint a nikotinfüggőség még keményebb is lehet, mint rácsúszni a kokainra vagy a heroinra), mit szólna ahhoz, ha azt mondanánk: ne üljön autóba, ha teheti, inkább biciklizzen, illetve gyűjtse szelektíven a hulladékot, esetleg egyen kevesebb húst, mert az állattartás rengeteg CO2 kibocsátással jár!

Sokkal drágább a hús, mint gondoljuk

A nagyüzemi állattartás környezeti terhei elképesztően nagyok - ez az, amit nem kalkulálunk bele a hamburger árába. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a világon semmi sincs ingyen - halmozottan igaz ez sokunk kedvenc fogására, az ezerféleképpen feltálalt húsra.

„Ez könnyű! Megcsinálom!” - felelné.

Csakhogy a statisztikák mást mutatnak: a magyar emberek jelentős része nem képes a mértéktartásra, a veganizmust pedig élből elveti, egyre több tíz évnél idősebb dízeles vagy benzines autó jön be az országba, ami komoly gazdasági károkat okoz. (Nemrég abbahagyták a Mercedes-gyár bővítését, vajon miért?) Nem beszélve a légszennyezésről, a szelektálás meg sokaknak túl fáradtságos, meg amúgy is: minek is csináljuk, ha „úgy sem változtat semmin?”

Félreértés ne essék: ezen cikk szerzője nem ítélkezik, ő is hasonlóképpen gyarló és nemtörődöm, mint az összes többi ember, aki erre a bolygóra született. Ugyanakkor egy lelkiismeretes zöld politikusnak ilyen kérdésekkel a fejében kell feküdnie, kelnie.

A holland Bas Eickhout, az Európai Zöldek (EGP) csúcsjelöltje .

A holland Bas Eickhout, az Európai Zöldek (EGP) csúcsjelöltje. Ügyesen kampányolt.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Az európai parlamenti választások során a zöld frakció hússzal több mandátumot szerzett 2014-hez képest. Hurrá! Ráadásul nemcsak a zöld politikusok, hanem egyéb pártok — néppártiak, liberálisok, szociáldemokraták — emeltek be a programjaikba olyan elemeket, amelyek a környezeti kérdésekkel, leginkább a klímaváltozással foglalkoznak.

Talán elindul egy zöld forradalom, ráadásul — ellenben a magyar Országgyűléssel — az Európai Parlament lesz helye a változást hozó döntéseknek: nemrég betiltották a szívószálak és az egyszer használatos műanyag eszközök forgalmazását, de említhetnénk az Euro 6 szabványú dízel autók nagyvárosokra vonatkozó korlátozását is.

És mi ebből a forradalomból nemhogy kimaradunk, hanem ellene megyünk!

Van nekünk ugyanis egy ún. zöld pártunk, az LMP, ami épp most nullázta le magát. Ebben nemcsak az ellenzéki oldalon tapasztalható tülekedés, a párton belüli permanens háború játszott közre. A párt alapítója, Schiffer András 9 évnyi politizálás után - amikor lemondott elnöki pozíciójáról -arról beszélt, hogy ehhez a politikához nincs meg a kívánt intellektus idehaza.

Aztán a két valamire való ambíciókkal rendelkező és relatíve népszerű társelnökük, Szél Bernadett és Hadházy Ákos egy csúfos országgyűlési választási eredményt követő belharc után kilépett pártból — azóta függetlenek. A párt új férfi társelnökének a nevét csak akkor tudom, ha felütöm a Google-t, a másik pedig az a volt szocialista Demeter Márta, aki összekeverte Orbán Viktor miniszterelnök lányát egy hasonló nevű hölggyel. (Jó, az is lehet, hogy egy furmányos informátor rászedte, ettől függetlenül nem vágta ki magát a helyzetből a képviselőnő.)

Ezen kívül van egy elnökségi tagjuk is, Ungár Péter személyében, akinek közös érdekeltsége van az ország leggazdagabb emberével, Fidesz-pénztárnokával, Mészáros Lőrinccel. (És nem, az ő esetében nem az a fő baj, hogy Schmidt Máriának, a Fidesz az egyik ideológusának a fia. Ócska dolog a felmenők viselt dolgaiért az utódokat hibáztatni.) Hitelesek, ugye?

Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője (k) és Demeter Márta társelnök május 26-án.

Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője (k) és Demeter Márta társelnök május 26-án.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

De ne feledkezzünk el Vágó Gáborról, a párt EP-listavezetőjéről sem, aki egyszer kiesett a parlamentből, egyszer pedig nem jutott be, alapított egy médiaügynökséget, azzal, hogy „ő többet nem politizál”, majd csak visszarongyolt az LMP ölelő karjaiba. Biztató, nem?

A kampányban azt mondta, ő tudja hogyan kell az emberekkel megértetni a klímaváltozás súlyosságát. Ha már a közérthetőségről van szó: Vágó egy mondatot nem tud elmondani három őőő-zés nélkül, nemrég azzal az üzenettel próbálta motiválni a választópolgárokat, hogy „20 000 lobbista jut 751 EP-képviselőre”, és amúgy is „a multik teszik tönkre a bolygót.”

Lehet, hogy így van, de az ellenzéki választópolgár mit gondoljon erről az üzenetről? Amikor egy olyan párt a legerősebb a hazánkban, amelyik fullba' tolja a korrupciót, és amelyet ízléstelen politikusok és oligarchák irányítanak, akkor majd pont az arctalan, megfoghatatlan lobbisták fogják a szavazópolgárokat voksolásra ingerelni?

Sven Giegold, a német Zöldek listavezetője  május 26-án. Volt oka az örömre.

Sven Giegold, a német Zöldek listavezetője május 26-án. Volt ok az örömre.

Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger

Na, de hagyjuk Vágót, mert van egy sokkal szomorúbb történet is: az MSZP ugyancsak csúfosan szerepelt az EP-választáson, ezért mindösszesen egy politikust küldhet ki Brüsszelbe. A párt közös listát állított a Párbeszéddel, amin rajta volt a rokonszenves Jávor Benedek is, aki az elmúlt öt évet az Európai Parlamentben töltötte zöld politikusként. Lehet őt szeretni vagy utálni, egy dolog elvitathatatlan: sokat dolgozott odakint a környezetvédelem ügyéért. És végül a pártszövetség őt küldte ki újra az EP-be? Még jó, hogy nem.

A környezetvédelem egyik hazai legsúlyosabb deficitje, hogy senki nem tudja elmagyarázni: nem a fákért, teknősbékákért és méhecskékért aggódó stréberek mániája, hanem ember- és jövővédelem.

Szerencsére a fenti hamis vélekedés Európa-szerte megdőlni látszik, az emberek kezdik felfogni a helyzet súlyosságát, nem véletlen, hogy például Németországban taroltak a zöldek.

Jávor Benedek, a Párbeszéd (j) és Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján.

Jávor Benedek, a Párbeszéd (j) és Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

De felejtsük is el az ellenzék ügyetlenkedését, mert a helyzet még ennél is súlyosabb. Ugyanis

a kormánypárt éppen új ellenséget keres.

Kövér Lászlónak volt több „elhibázott” mondata mostanában: az egyik szerint nyugaton az „agymosás” eredménye az, hogy a polgárok jobban tartanak a klímaváltozástól, mint a migrációtól. Az Országgyűlés elnöke többször korrigálta a kijelentését, mi meg legyünk jóindulatúak, és higgyük el, hogy nem gondolta komolyan, amit mondott, de az biztos, hogy a kormánypropaganda merített ebből a statementből.

A Magyar Nemzet a választások előtt olyan címlappal jelent meg, amely szerint Soros György szervezi a klímatüntetéseket, ezzel akarja elvenni a figyelmet a bevándorlásról, a HírTV riportere pedig jól felidegesítette Jávor Benedeket, amikor erre rákérdezett egy sajtótájékoztatón.

Ami viszont még ennél is fontosabb, hogy Bayer Zsolt egy olyan összeállítást jelentett meg a blogján, ami a „klímakamuról” szól, tehát arról, hogy a globális felmelegedés csak manipuláció — és, ha Fidesz „ökle” ilyet ír, az csak egyet jelenthet...

Gondoljunk csak arra, hogy a minap Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter azt mondta: nem kéne „a környezetvédelemre hivatkozva észszerűtlenül korlátozni az autóipart.” Ez lényegében annyit tesz, hogy új ellenségre lelt a kormány: lassan mindenért a zöldek a hibásak. (Erről persze a klímaváltozásért aggódó köztársasági elnököt, Áder János volt fideszes politikust elfelejtették értesíteni.)

Tehát itt tartunk. Miközben valakiknek arról kéne meggyőznie az polgárokat, hogy éljenek, viselkedjenek felelősen a gyerekeik, az unokáik - sőt, ha a megugró élelmiszerárakat nézzük, már a saját maguk - érdekében, idehaza a zöld mozgalom gyűlölete az új „politikai termék”, s nem akad hadra fogható ellenzéki politikus, aki ennek gátat tudna szabni, mi több, bénázásaikkal épphogy hiteltelenítik a környezetvédelmet.

Ami már nemcsak a fák védelme, hanem szükségszerű életmódváltás.

Nincs tehát, aki meggyőzhetné az embereket: szokjanak le a cigiről, gyűjtsék szelektíven a szemetet, biciklizzenek, egyenek kevesebb húst. És ez még csak a (zöld)minimum.

Figyelmébe ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.