Sokkal drágább a hús, mint gondoljuk

Tudomány

A nagyüzemi állattartás környezeti terhei elképesztően nagyok – ez az, amit nem kalkulálunk bele a hamburger árába.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a világon semmi sincs ingyen – halmozottan igaz ez sokunk kedvenc fogására, az ezerféleképpen feltálalt húsra.

Amíg az asztalunkra a kerül a gőzölgő comb, a ropogós sült vagy a finom szalámi, addig egy hosszú, zömmel nagyüzemi gyártási folyamaton megy át, aminek minden eleme súlyosan terheli környezetünket. Ennek a járulékos költségei összességében csillagászati méretűek és ne legyenek kétségeink, idővel ezt a számlát is benyújtják nekünk (leginkább ama bizonyos természet…), s majd mindannyiunknak fizetni kell érte - notórius húsevőknek és a lelkes vegánoknak egyformán!

Megéri-e ez az egész nekünk?

Közben a tágan értelmezett, a takarmánytermeléstől a késztermékgyártásig számos fázist magábanfoglaló húsipar olyan károkat okoz a Földön, amelyek nem is igazán számszerűsíthetőek.

Ízletes, de sokba fáj

Ízletes, de sokba fáj

 

Az első felmerülő kérdés, hogy táplálkozási szempontból megéri-e az egész, valóban olyan kulcsfontosságú fehérjéket veszünk-e magunkhoz a tömegesen termelt hússal, amihez nem juthatnánk hozzá másként.

Nos, a válasz e tekintetben nem egyértelmű – természetesen, ha egy húsmentes étrendet vivő vegetariánust vagy egy ennél is szigorúbb (mondjuk tej- és tojásmenetes) vegánt kérdezünk, elmondja, hogy nincs az a hasznos élelmi anyag, amit ne tudnánk pusztán növényi nyersanyagokból pótolni (és akkor nem is beszéltünk a dolog etikai, ne adj isten állatjogi aspektusairól).

Vitatható persze, hogy valamennyi létfontosságú anyagot zavartalanul tudunk-e pótolni mindenféle állati fehérje (ilyen-olyan hús + hal + más rendszertani csoportba tartozó ehető állatok) mellőzésével, állítólag az élettani fontosságú  B12 és a D-vitaminokat a hosszú szénláncú ómega-zsírsavakat és néhány már fontos élelmi anyagot nem árt közben pótolni.

Ráadásul némely egészségügyi szakhatóságok Európában (így Németországban) nem feltétlenül ajánlják a húsmentes étrendet minden korosztálynak, különös tekintettel a csecsemőkre, kisgyermekekre és a kamaszokra. Valahogy azért a vegán közösség mégis jól viseli az önként vállalt böjtös életmódot.

Még kérdésesebb a tömegek kiszolgálására építő húsgazdálkodás fenntarthatósága, ha azt vizsgáljuk, hogy a voltaképpeni produktum hogyan áll arányban a sok-sok okozott kárral és a bekerülési költséggel. Az arányok e tekintetben egyszerűen meghökkentőek: a világ mezőgazdasága által előállított teljes kalóriamennyiségnek csupán 18 százaléka származik a hús és tejtermékekből (legalábbis ezt állítja ez a klasszikus, Science-ben közölt tanulmány – fehérjetermelés tekintetében némileg kedvezőbb a helyzet itt: 37 százalék a nagyüzemi állattartás teljes hozzájárulása. Ám mindezt azon az áron érjük el, hogy a világ termőföldjeinek 83 százaléka szolgálja a hús és a tej előállítását.

Inkább zsír, mint fehérje

Inkább zsír, mint fehérje

 

Ebből nyugodtan következtethetünk arra, hogy ha abbahagynánk a hústermelést, akkor ennek a 83 százaléknyi termőföldnek egy kis része is elegendő lenne arra, hogy pótolja az így kieső kalória és proteinmennyiséget. Ez alapján olyan hatalmas terület szabadulna fel a mezőgazdasági művelés kényszere alól, ami nagyjából megegyezik az Egyesült Államok, az EU, Kína és az Ausztrália összesített területével.

Visszaadhatnánk a természetnek

No persze, a felszabaduló területet majd jól beépítjük – gondolná cinikusan a k.-európai/kárpát-medencei megfigyelő, de itt olyan óriási területről van szó, amiből bőven adhatunk vissza a természetnek. Hatalmas mennyiségekről beszélünk, elvégre vannak olyan becslések is, amelyek szerint a Földön élő emlősállatok 96 százaléka (!) áll belőlünk (ez maga 36 százalék) és kedves (hol hobbiból, hol a húsukért tartott) állatainkból és csak a maradék 4 százalék él vadon. Az összes madár 70 százaléka pedig csirke és más háziszárnyas.

Ennek a hatalmas tömegű haszonállatnak nem csak az élelmi és vízigénye hatalmas, hanem a kibocsátása is. Így azután nem csupán a takarmánytermesztésért feltört és a természetes élőhelyektől megfosztott földért, az öntözésre szánt és beszennyezett vízért vagy éppen a termelési folyamat minden állomásán és teljes keresztmetszetében jelentkező légszennyezésért tehetők felelőssé az állattartók, de az üvegházhatású gázkibocsátás nem kis részéért is.

Utóbbiak között mindig a széndioxidot szokták első helyen említeni - inkább a légkörbe kerülő, minden szempontból emberes mennyisége miatt, mint a hosszúhullámú elektromágneses sugárzás elnyelésében mutatott hatékonyságáért. Mert e tekintetben a metángáz például verhetetlen, márpedig ezt több forrásból is képes az állattenyésztés előállítani és haszontalanul, sőt kártékonyan a levegőbe eregetni.

Eregetnek rendesen!

Ez az utolsó főnévi igenév jól megvilágítja az egyik metánforrást: haszonállataink jó része kérődző és összetett gyomrában zajló erjedés nyomán megdöbbentően sok metángáz képződik, ami az állat minden testnyílásán át távozik a környezetébe.

A nagy metángáz termelő

A nagy metángáz termelő

 

A másik metánforrás még ennél is egyértelműbb: a nagyüzemi, de akár a szilaj, szabadtéri állattartással is nagy mennyiségű trágya keletkezik. Az pedig bomlik – megint csak metántermelődés kíséretében. De a takarmánytermelés, no meg az annak során keletkező hulladék is idővel mind metángázt ereget a légkörbe és részben ez lesz abból a sok-sok maradékból, ami végül nem hasznosul a töméntelen haszonállatból.

Becslések is rendelkezésünkre állnak: összességében annyi metán kerül a légkörbe az állattenyésztés során, mint a Föld összes vizes élőhelyéről (beleértve alighanem a rizsföldeket is). És persze ez csupán az egyik az üvegházhatású delikvensek közül, mivel a széndioxid-kibocsátásban is élen jár ez a közvetlenül és közvetetten is rendkívül energiaigényes állattartás – a marhák gyomrában éppen úgy képződik (még több is, mint amennyi metán), mint a gépesített mezőgazdaságban tömeges üzemanyag elégetéssel, vagy a felhasznált adalékok, kemikáliák előállítása során.

Cuki és drága

Cuki és drága

 

Ha ezeket a szempontokat nézzük, látszólag nem marad más dolgunk, mint szépen kivezetni a húst, a halat, a tojást, a tejtermékeket a menüből és átállni tisztán növénylapú táplálkozásra. De hát tudjuk, ez nem oly egyszerű – embertársaink zöme ugyanis még ragaszkodik kedves táplálékaihoz (így van ezzel a hipokrita cikkíró is), ráadásul nagyon sokan élnek a húsüzletből, kisebb vagy nagyobb léptékekben egyaránt.

Vannak, akik szerint csak a nagyüzemi húsgyártást kéne abbahagyni, megoldás volna, ha minden állat szabadon nevelkedne – míg be nem teljesedik a sorsa. Csakhogy a legeltető állattartás járulékos ökológiai kártételei legalább olyan tetemesek, s önmagában is hozzájárul az őserdők mind nagyobb ütemű pusztulásához.

Az a legelő lehetne akár erdő is

Az a legelő lehetne akár erdő is

 

A haszonállatok, például a szarvasmarhák vagy a sertések (ki ne hagyjuk őket elvégre a kínai naptár szerint úgy is a disznó évét írjuk!) tartásának hasznai közé szokták felírni, hogy ők számunkra hasznos tápanyagokká tudják alakítani az amúgy emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszeripari melléktermékeket (például a szeszgyártásból visszamaradó cefrét – ami maga is csak felesleges, önpusztító szokásaink kiszolgálása miatt áll elő!).

Arról a gyenge mentségről meg már csak a végén szólnánk, hogy a kecskék, birkák jóízűen lelegelik a kártékony, invazív fajokat - mert ennél többet tényleg nem tudunk felhozni a hús- és tejtermelő állattartás mentségére.

Na, ott termelődik a gáz!

Na, ott termelődik a gáz!

 

Az immár szinte konszenzuálisan fenntarthatatlannak vélt hústermelés ígéretes alternatívájaként, fontos fehérjeforrásként rendre előkerülnek az ehető rovarok is.

Valami mocorog a tányéron - Ehető rovarok

A mi kultúránkban tabu a rovarevés, a világ nagy részén passzió vagy éppen a népélelmezés nélkülözhetetlen eszköze. És megtörténhet az is, hogy egy idő után esszük, nem esszük, nem kapunk mást. A rovarevés a nyugati társadalmakban élők többsége számára egzotikus kultúrák megszokhatatlan szokása, melynek meghonosodása a mi féltekénken elképzelhetetlen.

Ezeket a bogarakat, szöcskéket, tücsköket, lárvákat, százlábúakat különböző módokon elkészítve már napjainkban is milliárdok fogyasztják – kiegészítő táplálék, efféle ízletes nasi gyanánt (erről korábbi cikkünket itt olvashatják).

Csakhogy ha még több ember számára szeretnénk elérhetővé tenni a rovarkosztot, akkor biztosan nem lesz elég a mostani, főleg a vadon élő rovarok begyűjtésére épülő kínálat, arról nem is szólva, hogy ez idővel maga is mekkora ökológiai károkkal járna. Ha viszont a rovarokat is olyan tömeges módon kezdjük termelni, mint a csirkéket, könnyen odajuthatunk, hogy ismét sikerült egy szennyező, gázkibocsátó és a környezetet romboló szektort illeszteni a tápláléktermelésbe.

Legfeljebb az ebédnek való már nem röfögni, bőgni, bégetni, kotkodácsolni fog, hanem szomorúan ciripelni.

Eme írás szerzőnk, Barotányi Zoltán éghajlattal, klímakutatással, klímaváltozással és annak továbbgyűrűző hatásaival foglalkozó cikksorozatának újabb része.

A klímaváltozás hétköznapjai sorozatunk előző részei:

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

A fájdalomdíj

A Szentháromság téren álló, túlméretezett és túldíszített neogótikus palota, az egykori Pénzügyminisztérium Fellner Sándor tervei alapján épült 1901–1904 között, de nem aratott osztatlan sikert. Túlzónak, hivalkodónak tartották; az már tényleg csak részletkérdés volt, hogy a kortárs építészethez semmi köze nem volt.

Így bomlik

Nehéz lenne pontosan belőni, hogy a Fidesz mióta építi – a vetélytársainál is sokkal inkább – tudatosan, előre megfontolt szándékkal hazugságokra a választási kampányait (1998-ban már egészen bizonyosan ezt tették). Az viszont látható pontosan, hogy e hazugságok idővel egyre képtelenebbek lettek.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.

Mindenki eltűnt

Egy Svédországban élő nyugdíjas postás, műfordító kezdeményezésére gyűjteni kezdték a nagyváradiak a magyar zsidó közösségről és tagjainak sorsáról szóló könyveket. A polcon műveik révén egymás mellé kerülnek szülők és gyerekek, akiket a holokauszt idején elszakítottak egymástól.

„Ez az identitásom része”

Megfeszített erővel vett részt az emberkereskedelem elleni küzdelemben, védett házakat vezetett, kimenekítésekben működött közre. A saját egészsége érdekében hátrébb lépett, de továbbra is dolgozik.

Vaskézzel

Az okozott kár értéke a nyomozás során még a tízszerese volt a vádiratban szereplő 6 millió forintnak. Az előkészítő ülés lehetőséget teremtett volna arra, hogy a szennyest ne teregessék ki, aztán minden másként alakult.