Revitalizált űrprogram: Mars a Holdra

  • Bodoky Tamás
  • 2004. január 22.

Tudomány

Az amerikai marsjáró sikeres leszállása után Bush elnök minden eddiginél ambiciózusabb űrprogramot hirdetett: a Nemzetközi Ûrállomás befejezése 2010-ig, bolygóközi utazásra alkalmas űrhajó kifejlesztése 2015-ig, állandóan lakott holdbázis 2020-ig, azután pedig emberi Mars-expedíció. A Nemzetközi Ûrállomás befejezése csak az elavult űrsiklók újraindításával lehetséges - a tavaly Texas fölött szétesett Columbia legénysége emléktáblát kapott a Marson.
{k200404_26;b}

Az amerikai marsjáró sikeres leszállása után Bush elnök minden eddiginél ambiciózusabb űrprogramot hirdetett: a Nemzetközi Ûrállomás befejezése 2010-ig, bolygóközi utazásra alkalmas űrhajó kifejlesztése 2015-ig, állandóan lakott holdbázis 2020-ig, azután pedig emberi Mars-expedíció. A Nemzetközi Ûrállomás befejezése csak az elavult űrsiklók újraindításával lehetséges - a tavaly Texas fölött szétesett Columbia legénysége emléktáblát kapott a Marson.AColumbia űrsikló tragédiája után sokan temették az amerikai űrprogramot: az űrrepülőgépek forgalmi engedélyét határozatlan időre visszavonták, az utolsó két amerikai Mars-szonda leszállóegysége pedig 1999-ben, leszállás közben megsemmisült. Az előzmények ismeretében a tudományos célokon túl is sok múlott a Spirit nevű kutatóroboton, melyet tavaly júniusban indítottak, és a kedvező bolygóegyüttállást kihasználva (a Föld és a Mars utoljára 73 ezer éve volt olyan közel egymáshoz, mint tavaly nyáron) mindössze hét hónap alatt tette meg az egyébként szükséges 10-12 hónapos utat. Az ezt megelőző harminc Mars-szondából csupán tizenkettő érte el a bolygót, a kilenc leszállási kísérletből pedig csak három járt sikerrel, és bár a sikeres leszállóegységek mindegyike az amerikai űrhivatal, a NASA hírnevét öregbítette, kevesen fogadtak volna könnyedén a Spirit sikerére. (A Spirit és az Opportunity marsjárók egyenként 173 kilót nyomnak, azaz nagyjából négyszer nehezebbek az 1997-es Pathfindernél. A járművek magassága 1,5 méter, 2,3 méter szélesek és 1,6 méter hosszúak. A NASA úgy véli, hogy körülbelül három hónapig tudnak majd a robotok üzemelni, ezután ugyanis annyi por rakódik napelemeikre, hogy azok használhatatlanná válnak.) Főleg azután, hogy európai riválisa, a Beagle-2 - amely mindössze néhány nappal előzte meg a Spiritet a bolygón - a leszállás után többé nem hallatott magáról.

Megsemmisülés, napkitörés, landolás

Az első európai Mars-szonda küldetése mégis félsiker: a Mars Express névre keresztelt keringőegység 205 napos és mintegy 400 millió kilométeres út után tavaly karácsonykor pályára állt. De a szondáról levált leszállóegység - melyet Darwin hajója után Beagle-2-nek neveztek - azóta nem hallatott magáról, noha a keringőegységgel, sőt földi rádióteleszkópokkal is keresték jeleit. A fiaskó okairól megoszlanak a vélemények: elképzelhető, hogy a szonda antennája rossz irányban áll vagy megsérült, esetleg nem nyíltak ki a napelemei, vagy a terepviszonyok miatt nem elérhető, a legvalószínűbb mégis az, hogy megsemmisült landolás közben. A japánokhoz képest mégis eredményes az európai Mars-misszió: a még 1998-ban fellőtt Nozomi (Remény) nevű szonda - amely csak keringőegységet hordozott - sorozatos meghibásodásai miatt csak idén érte volna el a Marsot, ám fedélzeti elektronikáját egy napkitörés annyira megrongálta, hogy a kijavításával próbálkozó kísérletek rendre kudarcot vallottak, így végül tavaly decemberben a nyílt űr felé irányították, nehogy a Marsra zuhanva elszennyezze annak felszínét.

A tudományos világ tehát lélegzet-visszafojtva figyelte a Spirit manőverét, ami fényesen sikerült: január 4-én 130 kilométeres magasságban lépett a Mars atmoszférájába, és kevesebb mint tíz perc múlva már leadta az első rádiójeleket a felszínről. 1997, a Mars Pathfinder óta ez volt az első sikeres leszállás - a NASA vezérigazgatója, Sean O`Keefe pezsgőt bontott a programfelelősök tiszteletére. A leszállóegység kinyílása és a napelemek telepítése is sikeresen zajlott, majd elkészültek az első felvételek a környékről. A kellemetlen meglepetés csak ezután következett: a tervezett legördülés útvonalát a légzsákok eltorlaszolták a Spirit elől, ezért a marsjárót 115 fokban elfordítva vezényelték le talapzatáról - a módosítás kitervelése néhány nap fejtörést okozott az irányító központnak.

Szomjazók

A Spirit - és a hónap végén érkező, a bolygó másik oldalára irányított testvérszondája, az Opportunity - fő feladata a felszíni anyagok, a talaj és a kőzetek összetételének és szerkezetének vizsgálata, különös tekintettel a folyékony halmazállapotú víz - esetleg évmilliókkal ezelőtti - jelenlétének kimutatására. Az már korábban kiderült, hogy a Mars légköre csekély menynyiségű vízpárát, talaja vízjeget, sőt karbonátos, hidratált ásványokat tartalmaz, és valaha volt vízmosásokra emlékeztető képeket is készítettek az előző missziók keringőegységei, az viszont még kérdés, hogy boríthatta-e folyékony víz a felszín bizonyos részeit - mert ha igen, a földihez hasonló élet is kialakulhatott, sőt az is elképzelhető, hogy a földi élet eredetét a Marson kell keresni. A Spirit leszállóhelyének kiválasztását is ennek a szempontnak rendelték alá: a Gusev-kráterről azt feltételezték, hogy a múltban egy tó tölthette ki. Ezt egyébként a szonda első megfigyelései nem támasztották alá, de egyelőre nem is cáfolták, a kérdést a következő három hónap adatai fogják eldönteni.

A korábbi szondák megfigyelései alapján ugyanakkor megállapítható, hogy Naprendszerünk valamennyi bolygója közül a Mars klímája emlékeztet leginkább a földire, amennyiben mindkét bolygó igen érzékeny a Nap körüli keringés paramétereiben bekövetkező igen csekély változásokra - áll a Nature nemrégiben megjelent tanulmányában. A kutatók arra jutottak, hogy a legutóbbi jégkorszak a Marson 400 ezer-2,1 millió évvel ezelőtt zajlott le, ami geológiai vonatkozásban igen közeli múltnak számít. A Mars Global Surveyor és a Mars Odyssey szondák adatai alapján készült tanulmány szerint a Marson jóval szélsőségesebb klímaváltozások mentek végbe az évmilliók folyamán, mint a Földön, ugyanakkor mindkét bolygó éppen jégkorszakok közötti periódusban van: a két legutóbbi Mars-misszió tapasztalatai újabb bizonyítékokkal szolgáltak arra nézve, hogy a viszonylag közeli múltban jeges volt a bolygó.

Az amerikai Brown és Boston, valamint az ukrajnai Harkovi Egyetem kutatói elemezték és összehasonlították a Mars felszínéről készült felvételeken mutatkozó globális tájformációkat és a felszínhez közeli vízjég mintázatait, és arra jutottak, hogy a Mars felszínét egészen a 30. szélességi fokig vízjég és por keveréke borítja, de ez a réteg visszavonulóban van. A kutatók szerint a felmelegedés a marsi sarkvidékről gőzt juttat az atmoszférába, majd a víz a magasabb szélességi fokokon visszatér a bolygó felszínére porral kevert jég vagy hó formájában. A felső réteg tetején lévő jég visszaszublimálódik az atmoszférába, és hátrahagyja a port, amely viszont szigetelésként védi az alatta lévő jégréteget. Mindez eltér a földi folyamatoktól, amelyekben a jégkorszakok sarki lehűléssel járnak, s a jégrétegek felépülése vizet von el a cseppfolyós vízből álló óceánokból, amelyek a Marson nem léteznek.

A Hold lesz az ugródeszka

A Spirit sikeres küldetése mintha máris feledtette volna az amerikaiakkal az elmúlt évek súlyos kudarcait: a Spirit még le sem gördült a vörös homokba, amikor Bush elnök nagyszabású űrvízióval lépett a nemzet elé. A NASA büdzséjét a következő öt évben összesen tizenkétmilliárd dollárral - évi öt százalékkal - növelné, ugyanakkor sci-fibe illő célokat tűzött ki az amerikai űrkutatás elé: 2008-ra olyan űrhajót kell tervezni, amely az űrállomás személyforgalmának lebonyolításán túl hosszabb űrutazásokra és más égitesteken való leszállásra is alkalmas. Az új hajónak 2014-ben repülnie kell, 2015 és 2020 között pedig az USA visszatér a Holdra, és állandó bázist létesít rajta - egyrészt kutatási célból, másrészt azért, hogy ugródeszkának használja bolygóközi küldetések kivitelezéséhez. A holdbázis létrehozását a Spirithez hasonló robotszondák készítik elő, amelyek legkésőbb 2008-ban indulnak, őket pedig 2015-ben emberek követik. Az elnök évszám megjelölése nélkül egy emberi Mars-expedíciót is kilátásba helyezett, elemzők szerint erre legkorábban 2030-ban kerülhet sor.

Bush az űrkutatásba fektetett adódollárok megtérülését gyakorlati érvekkel is igyekezett alátámasztani: szavai szerint az amerikai ipar jelenleg körülbelül 1300, űrtechnológián alapuló eljárást használ és terméket állít elő. Példaként említette bizonyos orvosi eljárások képalkotó módszereit, melyek az Apollo-programhoz kifejlesztett eljáráson alapulnak, továbbá a művese, az inzulinpumpa és a magzati szívmonitor is űrtechnológiát tartalmaz. Az elnöki beszéd lényege mégis a rövid távú cél megjelölése volt, amely a víziókhoz képest roppant prózai: 2010-ig be kell fejezni a Nemzetközi Ûrállomás építését, ez pedig csak úgy lehetséges, ha újraindítják a Columbia katasztrófája után leállított, elavult űrsiklóflotta repüléseit. A siklókat tehát egyelőre nem lehet végképp nyugdíjba küldeni - a Spirit egyébként az egyik antennájának hátoldalára szerelt plaketten magával vitte a felrobbant sikló legénységének neveit, leszállóhelyét pedig hivatalosan Columbia Memorial Station, vagyis Columbia Emlékállomás névre keresztelte a NASA.

Bodoky Tamás

Életjelek a Marson?

A marsi élet magyar elmélete (lásd: Zuzmó és szonda, Magyar Narancs, 2001. április 26.) egyre komolyabb figyelmet kap nemzetközi színtéren is. A déli sarkvidéken felbukkanó időszakos foltokat a NASA kutatói pusztán fizikai-kémiai okoknak, összetett szublimációs folyamatoknak tulajdonítják, a jelenség mégis egyre hevesebb viták forrása. A Horváth Andás csillagász vezette magyar kutatócsoport szerint nem lehet kizárni, hogy a bolygó déli sarkvidékén lévő kráterek homokkal borított aljzatán időszakosan megjelenő úgynevezett sötét dűnefoltok kialakulása a folyékony fázis, vagyis a víz megjelenésével függ össze, és valamiféle primitív biológiai aktivitásnak köszönhető - a hipotetikus fotoszintetizáló organizmusok a felszíni talaj- és a jégréteg között élhetnek, csakúgy, mint az Antarktisz jegében több méter mélyen élő fotoszintetikus baktériumok. Az Európai Ûrügynökség, az ESA kutatói amerikai kollégáiknál jóval megengedőbb álláspontra helyezkedtek a magyar elmélettel kapcsolatban, és a Mars Express által kamerákkal vizsgálandó területek listájára felvették a foltosodás helyszíneit is.

Oroszok

A Nemzetközi Ûrállomás építésének befejeződése után az orosz űrkutatásban megkezdik a majdani Mars-expedíció résztvevőinek kiválogatását és felkészítését, és elképzelhető, hogy az orosz űrhajózási vezetők nőket is beválogatnak a következő űrhajóstoborzás alkalmával, jelentették be a világ első űrhajósnője, Valentyina Tyereskova repülésének 40. évfordulóján, tavaly júniusban a bajkonuri Csillagvárosban. Az űrhajósok mellett orvosok, geológusok, biológusok és más tudományágak képviselői is repülnek a vörös bolygóra, mégpedig egy, jelenleg az űrállomás építése és működtetése során használt orosz Szojuz TMA űrhajó fedélzetén. Ez a típus lehetővé teszi a korábbinál magasabb asztronauták világűrbe juttatását: a jelöltek egészen 190 centiméteres testmagasságig jelentkezhetnek a feladatra. Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszaviakozmosz tavaly május végén tartotta a legutóbbi űrhajóstoborzását, amelynek eredményeként kilenc fővel bővült az orosz asztronauták csapata, ám jelenleg egy nő sincs köztük. A kilenc új űrhajósjelölt közül négy vadászpilóta, hárman az Energija vállalatot képviselik, van köztük továbbá egy orvosbiológus és egy mérnök is. A Bush-beszédre reagálva a Roszaviakozmosz alelnöke kijelentette, hogy a 2015-ig terjedő időszakra vonatkozó orosz programba a Hold és a Mars felderítését célzó projektek is bekerülhetnek, ami elemzők szerint a hidegháborús űrverseny újraélesztését jelentheti.

Túlélhető az utazás

A Mars-expedíció résztvevőinek egészségügyi problémákat okozhat az őket érő sugárzás, de a küldetést biztosan túlélnék, állapították meg a NASA kutatói a Mars Odyssey által begyűjtött adatokból. Az űrszonda sugárzást mérő műszerével a kutatók megtudták, mekkora sugárdózis érné a Marsra leszálló, illetve a Föld és a Mars között utazó űrhajósokat. A sors iróniája, hogy a műszer éppen a sugárzás miatt ment tönkre; egy hatalmas napkitörés tavaly októberben teljesen megbénította. A kutatók szerint elképzelhető, hogy a sugárzás rákot, szürkehályogot és idegrendszeri károsodást okoz az űrhajósoknak a Mars-utazás három évre becsült időtartama alatt, ám ezt a kockázatot megfelelő óvintézkedésekkel csökkenteni lehet. A Földön azért nem kell hasonló sugárzástól tartanunk, mert a bolygó mágneses mezeje védőpajzsként működik, és eltéríti a káros sugarakat.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.