Riasztó fejlemények: dőlnek a rekordok

Tudomány

2018-ban sem tört meg az utóbbi évtizedek melegedő tendenciája, de a riasztó fejlemények dacára csak egy részleges kompromisszumra voltak képesek klímaügyben a nemzetek.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) év végi jelentése szerint szinte minden kategóriában a melegedő tendencia kétségbevonhatatlan jeleit produkálta a világ: legyen bár szó felszíni vagy tengervízi hőmérsékletekről, az ütemesen savasodó óceánokról a sarki tengerjég visszaszorulásáról, vagy éppen az üvegházhatású gázok megállíthatatlanul növekvő koncentrációjáról.

Mi több, ezt az esztendőt a hőmérsékleti rekordok terén csak az előző három év szorítja le a képzeletbéli dobogóról. És habár mind többen vélik érezni a saját bőrükön is a globális klímaváltozás hatásait, egyelőre nehezen állapítható meg, hogy az egyes szélsőséges esetek egyértelműen az ember okozta (antropogén) felmelegedés számlájára írhatók-e.

false

 

  • Vajon a hurrikánok okozta károk, a szárazságok, a velük járó tűzvészek vagy éppen az áradások már a klímaváltozás utáni utolsó idők jelei vagy jól értelmezhetők az időjárás szokásos ingadozásaival?
  • Mi lesz, ha jövőre még az El Niño is rátesz egy lapáttal?

A világ országai december közepéig a lengyelországi Katowicében próbáltak valamiféle gyakorlati keretet adni a három évvel ezelőtti (azóta világpolitika több szereplője, például az amerikai elnök vagy brazil kollégája által is kikezdett) klímamegállapodásnak.

Hosszú vajúdás után végül sikerült kialakítani némi konszenzust, ám a megállapodás tartalma árulkodik születésének körülményiről.

  • Vajon megúszhatjuk, ha a földi átlaghőmérséklet „csak” 2 fokkal emelkedik az ipari forradalom előtti állapothoz képest?
  • És vajon sikerül-e tartani legalább ezt a végső határt – vagy most már semmi sem állíthatja meg a bolygó felszínének és légkörének melegedését?
  • Egyáltalán van-e esélyünk arra, hogy célzott lépésekkel visszafordíthassunk egy lassan kezelhetetlenné váló légköri folyamatot?

E kérdésekről és a klímavita néha meghökkentő epizódjairól is olvashat a Magyar Narancs karácsonyi dupla számában.

Az idei év utolsó lapszáma már az újságárusoknál vagy megrendelhető itt.

Forradalmat a fa alá!

Újságot olvasni jó. Igazi újságot meg pláne. Magyar Narancsot olvasni meg aztán tényleg az élvezetek fennkölt csúcsa: maga a szellemileg aktív kikapcsolódás a karácsonyi forgatagban. Egy zavartalanul tiszta pillantás a körülöttünk lévő világra.

A karácsonyi Magyar Narancsban Donáth Anna elmeséli, mit tehetnek, s mi tesznek a fiatalok azért, hogy egy jobb országban élhessenek. Tordai Bence beszél az ellenzéki képviselők magukra találásáról. Alföldi Róbert a taókárosult színházak lehetőségeit boncolgatjaTamás Gáspár Miklós pedig mondja a magáét.

Megismerkedünk Mészáros Lőrinc gazdatisztjével, és az egész magyar politikai hóbelevanccal.

Mindenki megkapja a magáét:

De aki még ezekben a forrongó mínuszokban is rendületlenül utálja a politikát, az is megkapja a magáét a Magyar Narancs 120 oldalas karácsonyi dupla számában: több mint a fele életmód és kultúra!

Térey János Ady karácsonyi líráját idézi elénk, Víg Mihály meg a sajátját. Egymásnak adják a kilincset az új magyar filmek, hát beköszön Pálfi György és Reisz Gábor is. Szép esszé szól Petri Györgyről, s jön a magyar fiú az Abbey Roadról.

Feltétlenül vegyék meg a Magyar Narancs karácsonyi számát, hihetetlenül izgalmas olvasnivalóval szolgál az egész karácsonyi-szilveszteri szezonra!

false

 


Figyelmébe ajánljuk