Tévétorrent

New Worlds

Tévétorrent

A Channel 4 sorozata az angol (és az azzal egybefonódott amerikai) történelem egy talán kevéssé tárgyalt periódusával foglalkozik. II. (Stuart) Károly uralkodásának idején járunk: dühöng a katolikus-protestáns viszály, az uralkodó igyekszik az Európában divatos abszolutizmust Angliára is rá­erőltetni, miközben a cromwelli köztársaság álmait dédelgető lánglelkek az Újvilágba szöknek a király bosszúja elől. A cselekmény ennek megfelelően két párhuzamos szálon fut: láthatjuk az angol királyi udvar dekadenciáját és az amerikai telepesek dolgosságát, tisztaságát.
A minisorozat visszatérő kérdése, hogy meddig lehet a szabadságot izolált területen fenntartani/áltatni magunkat, meddig tűri szó nélkül ezt a kis szelet kialkudott édent a zsarnok (Amerikában Massachusetts, Angliában egy oxfordi birtok próbálja valahogy ébren tartani a köztársasági eszméket). A képlet persze nem ilyen egyszerű, mert az ártatlannak tűnő telepesek életterüket az indiánoktól szerzik, legyilkolva és elűzve őket, miközben már ízelítőt kapunk a kapitalizmus kevésbé vonzó aspektusaiból.

A sorozat döntő erénye, hogy elég részletesen kitér az események politikai hátterére, s nem idealizálja a kort: a harcok, a korabeli életviszonyok ábrázolása kellőképp naturalista, amit viszont remekül ellenpontoz a szemet gyönyörködtető operatőri munka. A sűrű atmoszférájú sorozat szép ívet rajzol az eljövendő függetlenségi háborúval, tisztán látjuk, ahogy a liberális eszmék csírái gyökeret vernek a puritán fejekben. Nem minden hiba nélkül való, néhol enyhén hatásvadász, ám korrekt sorozat.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.