Ellenzék: Ki kell végre vinni a trónszéket a szobából!

  • narancs.hu
  • 2022. április 2.

Választás 2022

A politikához nem kell érteni, csak a szabadsághoz; a neheze a győzelem után jön; keresztény ember nem szavazhat Orbánra – hangzott el az Egységben Magyarországért kampányzáró gyűlésén.

Nem kell érteni a politikához, elég, ha a szabadsághoz ért az ember – mondta Hajós András szombaton a budapesti Madách téren, az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén. 

A zenész arról beszélt, az orosz fiataloktól már lassan mindent elvettek, most pedig Ukrajnába vezénylik őket, és nem lenne jó, ha Magyarország ugyanolyan országgá válna. Hajós arra kérte a magyar fiatalokat, hogy a szombati buli utáni after a szavazófülkékben érjen véget, és szavazzanak a szabadságra.

 
Hajós András.    Fotók: Németh Dániel
 

Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke azzal kezdte beszédét, az országot órák választják el attól, hogy új világ jöjjön, „és ha győztünk, mert győzni fogunk, akkor sem kell felhagyni ezzel a lendülettel, mert a neheze csak akkor jön”. A szabadságért áldozatot is kell hozni, mi szeretjük a hazánkat, szeretjük a szabadságot, és készek vagyunk áldozatot is hozni érte  – mondta a lelkész. Szerinte most is olyan a választási rendszer, mint amilyen a rendszerváltás előtt volt, de a szabadságvágy megsokszorozza az erőt, soha nem szabad feladni a szabadságvágyat, és küzdeni kell a többi ember szabadságáért is.

Szóba hozta az ukrajnai háborút. Akik azt mondták, hogy az ellenzék fegyvereket és katonákat akar oda küldeni, szégyelljék magukat – utalt Iványi Gábor a kormánypárt által sulykolt állításra – hiszen a magyarok szeretettel, imádsággal, kötszerrel, élelmiszerekkel segítik az ukránokat most is. Iványi azt is mondta, felidézve Mózes és a zsidók kivonulását Egyiptomból, hogy Isten szeret minket, és csak kifelé vezet a szolgaságból. A lelkész imádkozott és áldást kért az Istentől. 

A kampányzárón felszólalt az ellenzék 18 budapesti országgyűlési képviselőjelöltje, a kerületükkel kapcsolatban egy-egy témakörről mondták el a véleményüket. Szó esett bérlakás-építési programról, egészségügyi és közlekedési fejlesztésekről, az oktatás átalakításáról. Hadházy Ákos szóba hozta, hogy ha kétharmaddal győz az ellenzék, korrupcióellenes ügyészség alakul,  de feles többség esetén is felállítanak egy korrupcióellenes hivatalt. 

 
 

 

 
 

 

 
 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy folytatni kell a 2019-ben Budapesten elindult változást, most az a cél, hogy Magyarország legyen mindenkié. Szerinte egy karnyújtásnyira van a győzelemtől az ellenzék, vasárnap csak az utolsó lépést kell megtenni ahhoz, hogy az ellenzéki szavazók is újra magukénak érezhessék az országot. Saját munkája kapcsán az utóbbi két és fél évről mint kiképzésről beszélt: a kormány képviselői „rezzenéstelen arccal” hazudtak a szemébe a diákvárosról, szerinte tudja, hogy mire készülnek, és vasárnap az is eldől, hogy megmarad-e Budapest olyannak, amilyen.

 
 

Karácsony továbbra is úgy gondolja, hogy Márki-Zay Péterrel van a legnagyobb esélye győzni az ellenzéknek, így ma sem döntene máshogyan, mint az előválasztás idején, amikor visszalépett a vásárhelyi politikus javára. A választás azonban nem egókról vagy pártérdekekről szól, hanem most épp trónfosztásról: egyszer és mindenkorra ki kell vinni a trónszéket a szobából. 

A főpolgármester emlékeztetett: ők sem hibátlanok vagy tévedhetetlenek, nem is akarnak annak látszani, arra kérnek felhatalmazást, hogy hétfőtől velük vitatkozzanak tovább az emberek, mert erről szól a demokrácia. Nem nemzet vagy Európa, hanem nemzet és Európa; nem vidék vagy város, hanem vidék és város – hangsúlyozta a főpolgármester. Szerinte míg a Fidesz programja a Pegazus, az övék a zöld, demokratikus, európai Magyarország. Arra kérte az embereket, használják a hatalmukat vasárnap.  Az ukrajnai háború kapcsán szóba hozta, Orbán Viktor miniszterelnököt titkos alkuk kötik Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, és a magyar kormányfő morális iránytűjét megzavarta a pénz. Pedig most a történelem jó vagy rossz oldala között kell választani, nem szabad egy háborús bűnös cinkosává válni. Ebből a szempontból Karácsony szerint Orbán Viktor leváltása igazi békemisszió. Szerinte egy lépésre vannak a győzelemtől, együtt tudják visszaadni a reményt Magyarországnak.

Ha mindketten a közvélemény-kutatásokra hallgatnak, egyikük sem lenne polgármester – mondta Karácsony Gergelyről és magáról Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt, nyilván a Medián felmérésére utalva. Emlékeztetett, a mellette összefogó ellenzékiekkel a 2018-as időközi vásárhelyi polgármester-választáson példát mutattak, de akkor ezt országosan még nem értették meg a pártok. Most az ellenzéki szövetség a győzelem kapujában áll, a pártok megértették, hogy össze kell fogniuk, lett közös lista, három roma képviselőjelölt is szerepel rajta, lett közös program. Márki-Zay Péter szerint a kormánypárt csak  „agymosott, szerencsétlen embereket” tud meggyőzni arról, hogy az ellenzék el akarja venni a nyugdíjakat, kisgyerekeken végezne nemátalakító műtéteket, és  a fiatalokat Ukrajnába küldené harcolni, ezt a fideszesek sem hiszik el. 

 
 

 A miniszterelnök-jelölt sorolta, az ellenzék programja arról szól, hogy adómentessé kell tenni a minimálbért, meg kell duplázni a családi pótlékot, ingyenessé kell tenni a magánegészségügyet is. Tényleg a gyerekeket védő törvényt kell alkotni,  fel kell emelni a cigányságot, nyilvánosságra kell hozni az ügynökaktákat, és el kell érni, hogy Magyarország ne legyen többé következmények nélküli ország, mert tisztességes embereket kell küldeni a parlamentbe. Márki-Zay Péter a sikeres előválasztásra utalva emlékeztetett, 106 győztessel vágnak neki az országgyűlési választásoknak. Őszintén hisz a győzelemben, és bár az ő kutatásaik szerint is fej-fej mellett áll a két oldal, hisz a fiatalokban, mert sokan, akik négy éve még nem szavaztak, most dönthetnek: nagyon sokat jelentett neki, amikor egy végzős gimnazistától 2000 forintot kapott a kampányára.

Márki-Zay szerint már a Fidesz is szégyelli Orbánt, aki titokban, egy székkel járja az országot. Utalt a miniszterelnök változó álláspontjára az ukrajnai háborúval kapcsolatban, és emlékeztetett, ellentétben Orbán állításával, az ellenzék nem fegyvereket küldött Ukrajnába, hanem mentőautót. Orbán Viktor szerinte elárulta a magyarokat, a kárpátaljai magyarokat is, és hazaáruló, az ország történetének legnagyobb tolvaja, gyilkosokra, tolvajokra, hazugokra pedig keresztény ember nem szavazhat. A „békepapokat” pedig, akik most nyíltan a kormányoldal mellett kampányolnak, a saját közösségeik fogják kiközösíteni – mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Megemlékezett az aktivistákról, a szavazatszámlálókról, akik a választásokért dolgoznak, és a választási győzelemről olyan lehetőségként beszélt, amely visszaadja a nemzet büszkeségét, a szeretet erejével győzi le a gyűlöletet, és közelebb viszi az országot Európához.

A rendezvényre a Madách tér nagyjából megtelt, bár az esernyők miatt szellősen. A kiskörútnak a Madách tér felőli oldalát le kellett zárni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk