Iványi Gábor: Lehetnek még akciók ellenünk

Belpol

A NAV múlt hétfői razziája után is működnek tovább a karitatív egyesület és az egyház intézményei.

„Az ember hajlamos gyűlölni azt, aki kicsit más, mint ő; ma is olyan világot élünk, amikor a hatalom ezt kihasználja, a gyűlöletet használja pozíciója megőrzése érdekében” – mondta Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke múlt pénteken Siófokon, amikor együtt gyújtott gyertyát a kommunizmus áldozatainak emléknapján Lengyel Róbert siófoki polgármesterrel és Potocskáné Kőrösi Anita parlamenti képviselővel, az egységes ellenzék képviselőjelöltjével.

Iványi idézte a Bibliát, miszerint „szeressétek az ellenségeiteket”; szerinte a gyűlöletből kivezető út állhatatosan tenni a jót és elviselni, amit ezért „cserébe” kapunk. Azt mondta: „Erő és bátorság ahhoz kell, hogy a jóval szembesítsük a gonoszt és ne gyűlölettel, erőszakkal. Meg kell próbálni! Igaz, hogy egy fecske nem csinál nyarat, de egy fecske után jól tudjuk, hogy jön a többi is, és eljön a nyár is; mi pedig abban bízunk, hogy egy fecskeként is követendő példa vagyunk.”

Az Iványi Gábor vezette egyesületénél több helyszínen múlt hétfőn tartott házkutatást a NAV, majd közleményében az adóhatóság 3 milliárdos járuléktartozással gyanúsította meg a szervezetet, azt állítva, hogy dolgozóitól 2015 és 2019 között levonta a járulékot, de nem fizette be. Az egyesület vezetőjét, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi elnökét erről kérdeztük a siófoki rendezvény után.

magyarnarancs.hu: Valós az a gyanú, tényleg összegyűlhetett 3 milliárdos tartozásuk? 

Iványi Gábor: Igen. Ők viszont 12 milliárddal tartoznak nekünk. Pontosabban ekkora összeggel az állam, de a NAV-ot is pereljük, mert az elmúlt hat évben teljesen törvénytelenül  tartották vissza az 1 százalékunkat. Ez 2 milliárd forintra rúg. Bepereltük az adóhatóságot, mert én sem ajánlhattam fel a saját egyházamnak az 1 százalékomat. Olyan választ kaptam, hogy nem létező szervezetnek akarom felajánlani. A pert végül megnyertem, nekem adott igazat a bíróság, azzal, hogy a NAV nem mondhat ilyet. Most azért pereljük a NAV-ot, mert azt a választ kaptuk tőlük: ez nem jelenti azt, hogy bárki fölajánlhatja nekünk az 1 százalékát, mindenki perelje be a NAV-ot. Ez cinikus válasz. Szerintünk ez egy nyerhető per és a 2 milliárd ugyan nem 3, de nagyon sokat jelentene nekünk. Ezért is mondom, semmi nem indokolta azt, hogy betörjék az ajtóinkat, lefoglalják a számítógépeinket. Mindent, amit kértek, készséggel megmutattuk.

magyarnarancs.hu: Valóban nem fizették be az alkalmazottaik után a járulékukat? Erről tudtak a dolgozók?

IG: Nem fizettük be, mert nem tudtuk miből befizetni. Tudták a dolgozóink, hogy a nettó bért mindenkinek kifizetjük. Nem arról van szó, hogy nem akartuk befizetni, mert amikor megnyertük a strasbourgi pert, akkor is visszamenőleg 2017-ig mindenki után rendeztük a befizetnivalót. Most is erre készülünk; ha végre egyszer tisztességesen rendezi az állam a tartozását, abban a pillanatban mindenkinek rendbe tesszük a dolgait.

Ha egyébként a dolgozóink elmennek orvoshoz, van biztosításuk, mindenki be van jelentve szabályosan. Aki nyugdíjba megy, gyesre megy, hozzá tud jutni a neki járó pénzhez.

magyarnarancs.hu: Okozott-e fennakadást a múlt hétfői NAV-akció intézményeik működésében?

IG: Bár vittek el számítógépeket, minden intézményünk működik tovább. A legérzékenyebb pont a kórházunk működése, hiszen például a gépek segítségével lehet receptet írni. A velünk szembeni törvénytelenségek miatt átálltunk afféle hadigazdálkodásra. Mindenre fel vagyunk készülve, arra is, hogy lesznek még akciók ellenünk, de a pénzünket megpróbáljuk megóvni. 

Egyébként 1981-ben lett bevett egyház lett a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. A rendszerváltás után, 1990-ben a törvény ezt megerősítette, majd az Orbán-érában elvették tőlünk. Negyvenezer támogatóval, 1 százalékot felajánlóval az ötödik legtámogatottabb magyarországi egyház vagyunk. Mégse adják vissza jogainkat, nem lehetünk elismert egyház. De mindig bíztunk a bíróságokban. Noé óta minden közösség bíróságot állít fel, mely a bosszú jogát is átveszi, azért is, hogy az emberek között ne legyen gyűlölet.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk