Medián: Fidesz-győzelem várható a választásokon

  • narancs.hu
  • 2022. március 30.

Választás 2022

A Medián szerint a választani tudók között jó 10 százalékkal vezet a Fidesz. 

A Medián választási előrejelzése szerint a Fidesz győzelme várható a vasárnapi választásokon – jelent meg a hvg360-on.

A közvélemény-kutató március végén készült felmérése szerint a kampány hajrájában a Fidesz megerősítette a már február végén tapasztalt fölényét, és a szavazókorú népesség 40 százalékának a támogatását élvezi, míg az ellenzék 38 százalékát. A bizonytalanok aránya a szavazókorú népességen belül 20 százalék, a Mi Hazánk 3, a Magyar Kétfarkú Kutya Párté 4 százalék. 

A választani tudók körében a Medián szerint a Fidesz 50 százalékon áll, míg az ellenzéki közös lista 40 százalékon, a Mi Hazánk és a Kutyapárt is 4-4 százalékon. 

A Medián mandátumbecslést is készített a választani tudók szavazatmegoszlása szerint, ez alapján 128 fideszes és 71 ellenzéki (20 DK-s, 14 jobbikos, 13 momentumos, 12 MSZP-s, 7 párbeszédes és 5 LMP-s) képviselőt jósolt a parlamentbe. A többi párt a felmérés szerint nem jutna be a parlamentbe. 

A kutatás szerint mindez jelentős mozgósítottság mellett következett be, hiszen a februári 75 százalék után most már a megkérdezettek 80 százaléka állította, hogy április 3-án biztosan elmegy szavazni, ez pedig akár rekordrészvételt is jelenthet. 

Túl sok tartaléka ezek után egyik politikai erőnek sem lehet, de 12 százalék volt olyan, akik biztos szavazónak mondják magukat, viszont nem tudják vagy nem akarják megmondani, kire fognak voksolni. A Medián szerint ugyanakkor ezúttal a bizonytalannak vagy rejtőzködőnek nevezett csoport esetleges utolsó pillanatban bekövetkező döntése sem billentené el a választás kimenetelét az ellenzék javára.

A válaszokból az is kiolvasható, hogy a Fidesz szavazótáborának jelentős részét az elmúlt évtizedben sikeresen hangolta át a kormányfő az orosz kapcsolat és Putyin hívévé, aminek látványos tünete, hogy 43 százalékuk jogosnak tekinti Oroszország Ukrajna elleni támadását.

Korábban a Závecz Research és a Republikon Intézet is mindössze néhány százalékos fideszes előnyt mutatott az ellenzéki szavazótáborhoz képest. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.