A JAK 400, azaz négyszáz forintot adományoz a pénznyelő állami íróakadémiának

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 04., 11:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez eddig az év legszellemesebb sajtóközleménye.

Tavaly elég nagy balhé lett belőle, hogy Szőcs Géza közbenjárására a kormány elindította a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) íróakadémiáját, amihez az irodalmi életben meglepően magas összeget, 150 millió forintot kapott Szőcs régi protezsáltja, a kormánypárti napilapot szerkesztő Orbán János Dénes (lásd például ezt a kerekasztal-beszélgetést). Egy decemberi kormánydöntés értelmében 2017-re a KMTG legalább 400 milliót osztogathat el magának és másoknak, amely már tényleg értelmezhetetlen összeg a közeg számára (lásd Krusovszky Dénes írását). Erre a hírre reagált a fiatal írókat képviselő József Attila Kör az alábbi, szokatlanul szellemes – és persze másrészt igen elkeserítő – közleménnyel.

false

A JAK 400 forintot adományoz a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. íróakadémiai programjára

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) vezetősége mély megdöbbenéssel olvasta a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. anyagi helyzetéről szóló hírt a Magyar Közlöny 2016. december 20-ai számában. Jelen értesítő szerint a Kormány rendelete nyomán a NGM és az Emmi mindössze 400 millió forinttal támogatja a KMTG Előretolt Helyőrség Íróakadémia elnevezésű programját.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy ez az összeg alig két és félszerese a korábbi támogatásnak, ötszöröse a JAK, a FISZ és a Szépírók Társasága évenként együttesen felhasználható forrásainak, valamint csak tízszerese a JAK éves támogatásának. Ez az összeg ugyanakkor meghaladhatja az NKA Szépirodalom Kollégiumának hasonló kezdeményezésekre szánt, az irodalmi szféra egészére az elmúlt években kiírt pályázatainak átlagos összegét is.

A nehéz anyagi helyzet sajnálatos módon a JAK számára is jól ismert, hiszen hosszú távú fennmaradásunk vált kétségessé a folyamatosan apadó pályázati források, valamint a 2016-ban kevesebb mint felére, 760 000 forintra csökkentett működési támogatásunk miatt, amely már a 10%-át sem fedezi a valódi működési kiadásoknak.

Bár vannak erős kételyeink azzal kapcsolatban, hogy egy ekkora összeget elbír-e és megfelelő módon tud-e majd hasznosítani a szakmai hitelességgel, a közpénzek átláthatóságával, valamint a nyilvánossággal erősen hadilábon álló szervezet, a kortárs magyar irodalom támogatása és a tehetséggondozás ugyanakkor nekünk is szívügyünk. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a magunk szerény módján, 400 Ft adománnyal szeretnénk hozzájárulni a KMTG íróakadémiájának működéséhez, remélve, hogy ez a támogatás is cél szerint fog hasznosulni, vagy valamely módon hozzájárul a KMTG vezetősége és mentorainak fáradságos munkájához. Az adományt a JAK a mai napon átutalta a KMTG bankszámlájára.

Bízunk továbbá abban, hogy a Kormány és a felelős minisztériumok tartják annyira fontosnak a magyar irodalom ügyét, hogy a korábbiakkal ellentétben a kortárs alkotókat, az ösztöndíjakat és az irodalmi élet több évtizedes hagyománnyal rendelkező fontos intézményeit, írószervezeteit is a KMTG-hez hasonló méltányossággal fogják majd támogatni.

A József Attila Kör elnöksége

2017. január 4.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 04., 11:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3 szegedi789
  szegedi789
  2017. január 04., szerda 19:48
  azért ez a szőcs is játsza a bohókás gombócartúrt, de azért a milliók mily sebesen kezdenek el repkedni, ahol a kárpátok mikulása elhalad ...
 2. 2 szegedi789
  szegedi789
  2017. január 04., szerda 19:45
  és szegény József Attilának meg milyen jól jött volna 5 forint, hogy kuglert vegyen ...
 3. 1 Cheyenne
  Cheyenne
  2017. január 04., szerda 13:58
  És Szabó Borbála értetlenül áll az eset előtt, pedig neki két könyve is megjelent tavaly (örök kételkedőknek: nincs összefüggés KMTG pozíciója és a megjelenés-cunami között, csak szorgalmas és sokat dolgozik mint Lőrinc ott csuton, s nem is marad el a siker!), ahelyett, hogy a pöcs Jakosok hozzá mennének baráti tanácsért, diktatórikus hangon mernek tiltakozni. Pedig ő és az angyali OJD a szelíd befogadó demokraták, a többiek meg irigyek.

  Mert nem látják a tehetséget. Igaz a halom pénzkupac mögött tényleg, mintha csak fingok villódzanának, pennákkal kinyalt seggecskéikkel száraz, cserepes nyelveikkel..

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szabó Szabolccsal
Ellenzéki harcok Csepelen
Az elhibázott tét
Ungváry Rudolf: vitában Kis Jánossal
„Válsághelyzet” ürügyén
Mire mentek el a százmilliárdok?
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra