A nemzetközileg elismert tudás érték Erdélyben – Levelet írt az erdélyi értelmiség Áder Jánosnak

  • narancs.hu
  • 2017. április 10.

Belpol

A határon túlról is kiállnak a CEU mellett.

Április elején több mint száz erdélyi tudós, kutató, egyetemi tanár küldött levelet Balog Zoltánnak, arra kérve az emberminisztert, hogy vizsgálja felül és vonja vissza a felsőoktatási törvénymódosítási javaslatát. Miután ez nem történt meg, az erdélyi értelmiség majdnem ugyanazt a levelet elküldte Áder Jánosnak is, őt természetesen arra kérve, hogy ne írja alá a törvényt.

Azóta még többen csatlakoztak a nyílt levélhez, már több mint százötvenen írták alá, és a lista folyamatosan bővül

„A nemzetközileg elismert tudás érték Erdélyben

Tisztelt Elnök Úr!

Kétségtelen, hogy a gazdag hagyományokra visszatekintő peregrinációk történetéből Ön is tudja: az előző évszázadokban számos fiatal diák megfordult nyugati egyetemeken, és tért haza Erdélybe tudásban, lélekben gazdagodva. Ők jelentős mértékben hozzájárultak a magyar tudományosság fellendüléséhez, de erdélyiségünk, illetve magyarságunk megőrzéséhez, megmaradásához is.

Az 1990-es rendszerváltást követő időkben a Közép-európai Egyetemről hazatérő fiataljaink hasonló értéket képviselnek az erdélyi magyar társadalomban. Különösen a társadalomtudományi szakok képviselői profitálhattak sokat ennek az intézménynek a létéből. Elsősorban azok, akik diákjai voltak, vagy doktori címet szereztek ott. De sokan mások is: akik konferenciákon, nyári egyetemeken, tantervfejlesztési vagy más posztgraduális képzéseken vettek részt. A páratlan könyvtárának olvasóiként is elmondhatjuk, hogy a Közép-európai Egyetem szakmai fejlődésük igen fontos állomását jelentette. A hazahozott tudás – akárcsak elődeink esetében – közösségi létünk garanciája, és úgy gondoljuk, ez a megállapítás a XXI. századi történelmi körülmények között nemcsak az erdélyi, hanem a többi határon túli magyar közösségre is érvényes a szóban forgó oktatási intézmény vonatkozásában is.

Ezért aggodalommal olvastuk a sajtóban, hogy a T/14686. számú törvényjavaslat a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról olyan helyzetet teremt, amelyben a Közép-európai Egyetem budapesti működése ellehetetlenedik.

Tisztelt Elnök Úr!

Arra kérjük, ne írja alá a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCI2V. törvény módosításáról szóló T/14686. irományszámú törvényjavaslatot, és ne rendelje el annak kihirdetését! Meggyőződésünk, hogy ezzel jó ügyet támogat, hiszen nekünk létfontosságú érdekünk, hogy benne maradjunk a nemzetközi tudományos vérkeringésben, amelynek fontos központja a budapesti székhelyű Közép-európai Egyetem.”

Figyelmébe ajánljuk