Ellenzékiként lettek képviselők, most ellenzéki képviselő kezdeményez ellenük eljárást

Belpol

Lőrincz László és Lukácsi Bálint önkormányzati képviselő Gödön, illetve Dunakeszin, miközben újságírói feladatokat láttak el egy ellenzéket ekéző online lapnál. Ezt a tevékenységet egy olyan alapítványon keresztül végezték, amely a Samsung-adóbevételekből kapott milliós támogatást. Összeférhetetlenségi és méltatlansági eljárást kezdeményeztek a két helyi politikus ellen. 

Minden jel arra mutat, hogy egyszerre látott el politikai tisztséget és végzett újságírói tevékenységet két, az ellenzéki összefogás színeiben a képviselő-testületbe jutott képviselő, a gödi Lőrincz László (volt DK-s) és a Dunakeszin politizáló Lukácsi Bálint. Lőrincz esetét vizsgálja az önkormányzat, de Lukácsié is az illetékes bizottság elé kerülhet – tudta meg a Narancs.hu. A két képviselőről Varga Zoltán Péter, a Pest megyei önkormányzat közgyűlésének jobbikos képviselője tett közzé több dokumentumot a közösségi oldalán.

Lőrincz és Lukácsi tevékenységéhez tudni kell, milyen szisztéma szerint támogatnak bizonyos, az észak-pesti agglomerációban lévő településeken működő civil szervezeteket Pest megyében. Mint az lapunk jó pár cikkben feltárta, a Gödön működő Samsung iparűzésiadó-bevételeiből, melyet egy kormányrendelettel elvettek a várostól és a megyei önkormányzat diszponál fölötte, számos Fideszhez köthető alapítvány, szervezet kapott pénzt. Így jutott forrásokhoz a Dunakeszi Kistérségért Egyesület nevű szervezet, amely a Térségi Tények című internetes portált gondozza. Bárki egyszerűen leellenőrizheti, milyen hangvételű cikkek jelennek meg az oldalon: alapvetően a gödi önkormányzat munkáját igyekszik hitelteleníteni ez a felület. A civil szervezetben tűnik fel Lőrincz László és Lukácsi Bálint. Minderről a 2022-es országgyűlési választást követően írtunk. 

Varga Zoltán Péter posztjai szerint Lukácsi Bálint egyéni vállalkozóként látott el újságírói feladatokat úgy, hogy közben alelnöke Dunakeszi Kistérségért Egyesületnek. Varga ezzel kapcsolatban számlákat is közzétett közösségi oldalán. Bejegyzésének tanúsága szerint ily módon több millió forint landolt Lukácsinál. A slusszpoén, hogy a számlák tanúsága szerint Lukácsi projektmenedzseri feladatok elvégézésére az édesanyjával is szerződést kötött. Sőt, Lőrincz László is hasonlóan, egyéni vállalkozóként számlázott újságírói feladatok ellátása címszó alatt az egyesületnek, amelynek egyébként ő is alelnöke.*

Lukácsi még februárban azt írta Facebook-oldalán: „az egyesülethez köthető Térségi Tények egy független, hiánypótló médium. Működése alatt egyetlen egy helyreigazítási kérelmet sem kapott, annak ellenére sem, hogy számos alkalommal hívta fel a figyelmet különböző kétes ügyekre.” 

Varga Zoltán Péter az említettek fényében úgy döntött, hogy összeférhetetlenségi és méltatlansági eljárást kezdeményez Lukácsi Bálinttal és Lőrincz Lászlóval szemben.

Ugyanis törvény szerint önkormányzati képviselő nem lehet médiatartalom-szolgáltató természetes személy, jogi személy ügyvezetésének tagja, vagy személyes közreműködője. Varga megállapítása szerint Lukácsi és Lőrincz mindkettőt kimerítette, hiszen egyéni vállalkozóként bevételért végeztek újságírói tevékenységet. 

„Az összeférhetetlenségi okot a törvényi szabályok ellenére nem szüntették meg, de a képviselő-testületeik felé sem jelezték azt, amely utóbbi miatt az önkormányzati törvény szerint a méltatlanság megállapításának van helye. Bizonyosan nem jelezték, hiszen ebben az esetben a polgármestereknek meg kellett volna indítaniuk az összeférhetetlenségi eljárást, amely egyik esetben sem történt meg” – fogalmaz bejegyzésében Varga Zoltán Péter. 

Amennyiben méltatlanságot állapítanak meg náluk, úgy megszűnik a képviselői megbizatásuk. Megkerestük Lőrincz Lászlót és Lukácsi Bálintot, hogy megkérdezzük őket minderről, de egyikük sem reagált lapunknak. 

Szintén megkerestük a két város vezetését. Szilágyi László, Göd alpolgármestere, aki a májusi időközi választásig a település első számú vezetője, kérdésünkre azt írta, „Göd Város Önkormányzatának ebben az ügyben az idő rövidsége miatt nem lehet álláspontja és személy szerint is azt gondolom, hogy a jogszabályok szerint fogunk eljárni, illetve meg fogjuk vizsgálni, hogy valóban az adott helyzet igaz-e. Kötelezettségeinknek eleget fogunk időben tenni, hogy a gödi választók a megfelelő információt megkaphassák.

Lőrincz László megválasztott gödi, körzeti képviselő, vele szemben a jogszabályoknak megfelelő eljárást le fogjuk folytatni. További információt viszont csak az eljárás lefolytatása után tudunk adni, melyet közzé fogunk tenni”

– tájékoztatott. (Gödön egyébként februárban az ellenzéki összefogás végleg kifújt, erről pár hete írtunk részletesen. Lemondott a kisvárost a 2019-es önkormányzati választás óta vezető Balogh Csaba polgármester, aki tavaly május közepén lépett ki a Momentumból.)

Dunakesziről nem érkezett válasz a megkeresésünkre, de úgy értesültünk, hogy Varga Zoltán Péter indítványát továbbították a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke és tagjai részére. 

*Frissítés április 5-én 9 órakor

Varga Zoltán Péter egy újabb bejegyzést tett közzé a témában. Mint írja, aláíroskat összehasonlítva észlelte, hogy a Lőrincz Lászlóként aláíró és újságírói tevékenységet végző egyéni vállalkozó vélhetően nem a gödi önkormányzati képviselő, hanem az egyesületben ugyancsak tagként szereplő édesapja. Továbbá Lukácsi Bálint édesanyjához hasonlóan a másik anyukából, Lőrinczné Lakatos Erikából is projektmenedzser lett. 

Bejegyzésében hozzáteszi, álláspontja szerint miután Lőrincz László egy sajtótermék kiadójának az alelnöke, az összeférhetetlenség továbbra is fennál vele szemben. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?