A bukott fideszes korszak szellemében startolt el a kampány Vácon

Belpol

Egészen különlegesnek ígérkezik a polgármester-választás a dunakanyari kisvárosban. Matkovich Ilona ellenzéki polgármester és Imre Zsolt kormánypárti jelölt mellett indul ugyanis a város korábbi vezetője, Fördős Attila is, aki csúnyán leszerepelt az ellenzéki összefogással szemben 2019-ben. 

A múlt szelleme

Fördős Attila 2010 és 2019 között volt Vác polgármestere. A legutóbbi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP simán kikapott az összellenzéki jelölttől, Matkovich Ilonától (lapunk korábbi munkatársától), és a testületben is többséget szerzett az Összefogás Vácért Frakció. Fördős ugyan kompenzációs listáról bejutott, de végül nem ült be a testületbe. 

Fördős addigra eléggé népszerűtlen figura lett Vácon. A Népszabadság egy német lapra hivatkozva 2013-ban megírta, hogy egy németországi rendezvényen a parkolóban az autók között fekve találtak rá. A feltételezések szerint a lepihenés oka a túlzott pálinkafogyasztás lehetett, azonban Fördős azt mondta, csak a fülledt melegben dőlt le egy füves gátoldalra napozni. 2016-ban az is kiderült, hogy az I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola igazgatójának Fördős Attila feleségét, Fördősné Rozmán Edinát nevezték ki, miközben a 48 fős tanári kar kétharmada ezt nem támogatta. Ebben az évben esett meg az is, hogy a 20 milliárdból felépített vasútállomás egy nagyobb esőzés után gyakorlatilag megtelt vízzel

2019-ben az Innovációs és Technológiai Minisztérium visszavonta a 2,2 milliárd forintról szóló mobilgátfejlesztésre vonatkozó támogatási szerződést, és kötelezte az önkormányzatot, hogy az eddig elköltött 74 milió forintot is fizesse vissza. A tárca szűkszavúan nyilatkozott; annyi derült ki csupán, hogy a projekt ellehetetlenült. A fejlesztésnek eredetileg 2018-ban kellett volna elkészülnie. De a Fördős regnálása alatti legsúlyosabb botrány a híres-hírhedt Elios-ügy volt. Az egykoron a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető céggel kapcsolatban az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) készített jelentést, ebből derült ki, hogy több településhez hasonlóan a dunakanyari kisváros esetében is felülről irányították a közvilágítás-korszerűsítésre vonatkozó pályázatot, ügyeskedtek a lámpák élettartalmával, és egy ember írta három cég árajánlatát. Az önkormányzat 211 lámpát cseréltetett le vagy módosított, de ezekhez nem nyúlhattak volna, ugyanis uniós támogatásból építették ki őket, és még fenntartási időszakban voltak, ezért 20 millió forintra büntették az önkormányzatot. Az ügyben nyomozás is indult.

 
Fördős Attila, Vác polgármestere a közel 20 milliárd forintos beruházással megújult váci vasútállomás átadásán 2015. december 1-jén
MTI Fotó: Máthé Zoltán
 

Megkerestük Fördős Attilát, hogy tervez-e indulni a közelgő választáson. Hiába próbáltunk megerősítést vagy cáfolatot kérni tőle, mindenre azt felelte, nem kíván nyilatkozni, és megkért: ne keressük. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) oldala szerint viszont nagyon is tervezi az indulást: független polgármesterjelöltként szerepel a neve.

Váci Fidesz-jelölt: Nem foglalkozunk Fördőssel

„Fördős Attila nem a Fidesz-KDNP színeiben indul, ha ilyen ambíciói vannak, akkor az a személyes ügye”

– mondta lapunknak Imre Zsolt, a Fidesz váci polgármesterjelöltje, a Dunakeszi Járási Hivatal igazgatója, korábbi országgyűlési képviselő. Imre szerint Fördős indulása nem fogja befolyásolni a szereplését; úgy látja, a Fidesz jóval több vokssal számolhat, mint 2019-ben. A kormánypárt jelöltje győzelemre készül, de „nem matematikázik”, hogy ez milyen arányú lesz. 

 
Imre Zsolt, a Váci Polgári Fórum elnöke, a Fidesz-KDNP közös váci polgármesterjelöltje beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartott váci megemlékezésen 2024. március 15-én
Fotó: MTI/Lakatos Péter
 

Imre Zsolt úgy véli, semmire nem fog vezetni az a „ketrecharc”, melyet a jelenlegi polgármester folytat a kormányzattal és Rétvári Bence országgyűlési képviselővel: a települések folyamatos versenyben vannak a településfejlesztési forrásokért, ha pedig állandó a konfliktus, akkor az versenyhátrányt jelent, ezt meg kell szüntetni. Ezzel kapcsolatban felhívtuk a figyelmet arra, hogy a váci városvezetés és a képviselő közötti problémás viszony nem feltétlenül Matkovich Ilona számlájára írható, elég csak a fideszes médiában megjelent, sokszor valótlan tartalmú cikkekre gondolni. Erre Imre azt felelte: Rétvári jelentős központi forrást biztosított, és ami komolyabb fejlesztés megvalósult, az hozzá köthető, „Matkovich Ilona semmit nem tud felmutatni”. Arra a felvetésünkre, történtek önkormányzati fejlesztések is a ciklusban, úgy reagált, van egy „organikus működése” a városnak, de ez annak köszönhető, hogy jelentősen megemelkedett a helyi iparűzési adóbevétel (hipa), ehhez megint nem sok köze van a városvezetésnek, hiszen az a gazdaság jó működéséből fakad.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy vitázna-e Matkovich Ilonával a kampányban, hiszen akkor egyebek mellett ez a kérdés is tisztázódhatna. Mint mondta, nem hiszi, hogy érdemes vitatkozni, a választás nem vita alapján dől el, hanem a programokat lehet egymás mellé állítani, a választók pedig majd döntenek.

„Matkovich Ilona is elmondja, hogy hogyan látja az elmúlt öt évét a városnak, és én is, és Rétvári Bence is elmondja”

– fogalmazott. 

Matkovich Ilona: Készen állok a vitára

„Természetesen készen állok a vitára, büszkék vagyunk a közösen elért eredményekre, arra, hogy a munkánknak és a váciak összefogásának köszönhetően Vác újra él”

– ezt már Matkovich Ilona mondta lapunk megkeresésére. 

 
Matkovich Ilona
Forrása: Matkovich Ilona Facebook
 

A polgármester szerint az elmúlt öt évben messze több fejlesztés valósult meg Vácon, mint a Fidesz idején. „Mínuszos költségvetést vettünk át az elődeinktől, amit szívós, kemény munkával sikerült pluszba fordítani. Túlárazott, rossz szerződések sorát szüntettük meg, vizsgálatokat indítottunk korábbi visszás beruházásokkal kapcsolatban. A felelős gazdálkodásunknak köszönhetően egyre több és több forrást tudtunk a város fejlesztésére fordítani. A vád tehát hamis. Vác korábban lefelé tartó spirálban volt gazdasági és morális értelemben is. Innen fordítottuk meg a hajót” – fogalmazott. 

Matkovich Ilona szerint az önkormányzat saját erőből 1,3 milliárd forintot fordított felújításokra és 2 milliárd forintot fejlesztésekre 2020 és 2023 között. Felújították a Budapesti főút legkritikusabb szakaszát, 2022-ben egyetlen év alatt többet költöttek az utak rendbe tételére, mint az előző vezetés négy év alatt. „Sajnos a Fidesz kilenc éve alatt annyira leromlott az utak állapota, hogy még bőven van dolgunk. Városi forrásból hozzáfogtunk gyönyörű főterünk ikonikus épületeinek a felújításához is. Megújult a Rózsaszín és a Zöld ház. Új játszótereket építettünk, felújítottuk a Márvány teret, új hajléktalanszállót építettünk, felújítottuk az idősek otthonát, új hidat építettünk a Gombás-patak felett és még hosszan sorolhatnám” – emelte ki a legfontosabb fejlesztéseket. 

A polgármester szerint a korábbi vezetés ugyan nyert pályázati forrásokat, de nem tudott vele mit kezdeni. „Ezért már a mi vezetésünk alatt készült el a Vizes Sportok Háza, az uszoda energetikai felújítása és az új 52 fős bölcsőde, ami a hosszú tétlenkedés miatt már sokkal többe került, mint amennyi állami forrás volt rá. Ezért az önkormányzatnak ez eddig kétszáz milliós, nem tervezett kiadást jelent. Ezek mind a város saját erejéből valósultak meg”. 

A polgármester elismeri, hogy Rétvári Bencéhez valóban köthető néhány, főként egyházi fejlesztés. „Bár a váciak, ha a képviselő úr megkérdezte volna őket, valószínűleg nem ezeket választották volna elsőnek, annyira leromlott volt Vácon az infrastruktúra, de természetesen minden váci fejlesztésnek örülünk.

Azonban, a kórházi szakrendelő állapota tarthatatlan, potyog a mennyezetről a vakolat, használhatatlanok a vizes helységek, nincs meg a szükséges felszereltség.

Tehát, mindenképp erre kellett volna először költeni, hisz a váci kórházi szakrendelő nem csak a váci betegeket, hanem a környékbelieket is ellátja.” 

A polgármester hozzátette, valóban a hipa a város legfontosabb bevételi forrása, aminek jelentős részét a kormány megfelezte, ráadásul egymiliárdos szolidaritási adót is kivetett. „Vác ennek ellenére szépen fejlődik; még szebben fejlődne, ha a kormány jól végezné a dolgát” – mondta a polgármester. 

Még egy jelölt 

Pár hete derült ki, hogy a Mi Hazánk Mozgalom váci szervezetének elnöke, Csereklye Krisztina kilépett a pártból, és vitte magával 15 tagtársát. Így a szélsőjobbos párt gyakorlatilag megszűnt Vácon. Időközben Csereklye csatlakozott a Vác Városért Választási Egyesülethez, melynek tagja az édesapja, Csereklye Károly önkormányzati képviselő is. Csereklye Krisztina az egyesület polgármesterjelöltje lesz

A váci esettel, valamint a Mi Hazánk választási esélyeivel részletesen foglalkozott a Magyar Narancs. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.