Egymásra indul az ellenzék és a civilek Fóton, pedig nyerhető lenne a fideszes vezetésű település

Belpol

A Gulyás Gergellyel tavaly összeszólalkozó polgármester, Vass György nem indul újra, az alpolgármester méretteti meg magát a kormánypárt színeiben. 2019-ben egy hajszálon múlott, hogy nem független vezetője lett Fótnak, de akkor túl nagy volt a megosztottság. Öt évvel később is hasonló a helyzet: indul egy civil szervezet, és az ellenzéki pártok is beálltak egy-egy jelölt mögé. 

2019-ben mintegy kétszáz szavazattal maradt alul az önkormányzati választáson Merkwart Krisztián független jelölt a fideszes Vass Györggyel szemben. A harmadik helyen végzett Kohut Ákos összellenzéki jelöltnek mintegy 650 szavazat kellett volna a győzelemhez, de a negyedik, akkor polgármesterként regnáló Bartos Sándor (független) is kapott több mint ezer szavazatot. Ekképp tehát az egymás ellen induló jelölteknek sikerült győzelemre segíteniük Vasst. Ha az öt évvel ezelőtti helyzetből indulunk ki, okkal feltételezhető, hogy egy népszerű jelölt esetén most is lenne esélye az ellenzéknek Fóton.

Ám úgy fest, a történelem ismétli önmagát. A korábban jobbikos Merkwart Krisztián most a 2151 – Egységben a Városért jelöltjeként indul, miközben az ellenzéki pártok beálltak Gariscsák Erzsébet mögé. Bár a felek között volt együttműködési hajlandóság, végül nem sikerült megegyezni, és úgy tűnik, nem is nagyon vannak oda egymásért. A Fidesz jelöltje Bíró Zoltán alpolgármester, akiről tavaly megírtuk: hathavi jutalmat szavazott meg számára a képviselő-testület.

Civil jelölt: Nálunk kígyóznak a sorok

Merkwart Krisztián nem lepődött meg, hogy az ellenzék külön jelöltet állított: mint mondta, leültek az ellenzéki pártok képviselőivel tárgyalni, és a többségük azt kérte, hogy minél több helyet biztosítsanak nekik. Ugyanakkor úgy véli, az ellenzéki képviselők nem raktak bele annyi munkát az elmúlt években, hogy helyben le tudják győzni a Fideszt. Nincs komolyabb szervezettségük, és a jelenlétük sem mérvadó a helyi közéletben. 

A 2151-et tavaly januárban alakították, a 2019-es választáson induló független és civil jelöltek többsége belépett. Merkwart elmondása szerint próbálták tudatosan távol tartani maguktól a pártokat, illetve igyekeztek meggyőzni őket, hogy nekik, a civileknek van esélyük legyőzni a Fideszt. A jelölt látta, az utolsó pillanatban kezdték el „rádobni a logókat” Gariscsák Erzsébetre. „Az egyik körzetben elindul a Nép Pártján helyi elnöke. Ez azért érdekes, mert Jakab Péter azt nyilatkozta, hogy abban az összefogásban nem vesz részt, ahol jobbikos logó van. Miközben két jobbikos jelölt is indul.” Merkwart úgy véli, ha a pártok nem tudják a saját embereiket a polgármesteri székekbe ültetni, akkor számukra nem is olyan fontos a Fidesz legyőzése. A polgármesterjelölt állítása szerint az ő standjaiknál kigyóznak a sorok, az ellenzékieknél pedig csak szállingóznak az emberek, ennek ellenére akkora presztízsveszteség lenne a visszalépés a pártok számára, hogy inkább végigcsinálják. Lapunknak Merkwart azt mondta, változatos életkorú és szimpatizánsi kör keresi meg: a klasszikus ellenzéki szavazóktól a mi hazánkosokon át a kormánypártiakig aláírnak nekik. „Helyben minket támogatnak, mert a helyi vezetést kikérik maguknak” – fűzte hozzá.

A civilek jelöltjének meglátása szerint a városvezetés centralizált, nagyon szűk kör (Vass Györgyöt, Bíró Zoltán, valamint a pénzügyi bizottság elnökét, Lévai Sándornét nevezte meg) dönt a beruházásokról. Állítja: kötöttek egy nettó 1,5 milliárd forintos mélyépítési keretszerződést, aminek értelmében ők döntik el, hogy hol és milyen fejlesztés valósuljon meg Fóton.

Az előző év fóti „slágertémája” az a beruházás volt, amivel lapunk több alkalommal is foglalkozott: a városszéli logiszikai és ipari parkban több akkumulátorgyártással kapcsolatba hozható üzem is létesülhet. Merkwart megemlítette, több civil szervezet is küzd ez ellen, és sikerült is eredményeket elérni, azonban a lakosság szép lassan elfogadja az üzemeket. „Egyébként is ritkán lehet olyat látni, hogy a külügyminiszter bejelent valamit Kínában, és ezt sikerül megakadályozni.”

Végezetül elmondta az ellenzék pedig tovább amortizálódott: Gariscsák Erzsébet folyamatosan szakértelemről beszél, de ebből még nem mutatott semmit. A választás azon múlik, tette hozzá Merkwart, hogy hány szavazót tudnak elvinni az urnákhoz. Az ellenzék az indulásával azt érheti el: megint csak nagyon kevesen fog, hogy leváltsák Fót fideszes vezetését.

Ellenzéki jelölt: Az ellenfelem felkészületlen

Még mielőtt Merkwart Krisztián létrehozta az egyesületét, egyeztetett Gariscsák Erzsébettel, az ellenzéki pártok közös jelöltjével – olyannyira, hogy a vegyészmérnök-közgazdász alapítótagja 2151 – Egységben a Városért Egyesületnek. Gariscsák fóti lakos, több nyelven beszél, cégvezetői tapasztalattal rendelkezik. Az egyeztetések során azt mondta Merkwartnak, bizonyítsa be neki, hogy jobban tudná nála csinálni, ám végül arra a következtetésre jutott, hogy a civil jelölt még nincs felkészülve a városvezetői szerepre.

Gariscsák ugyanakkor elismeri, hogy Merkwart 2019-ben jól szerepelt, de akkor is egy együttműködésből ugrott ki, így összesen négy erős jelölt volt, a kormánypárti szavazók is megosztottak voltak.

„Ha Bartos Sándor korábbi polgármester nem indul, akkor Vass György rendesen legyőzi Merkwartot”

– mondta.

Gariscsák Erzsébetet a 2022-es országgyűlési választás után kérték fel az ellenzéki pártok, majd hosszas egyeztetések után beálltak mögé. Mint állította, Merkwart azt mondta neki: akkor akar vele beszélni, ha minden párt támogatja. Gariscsák pedig úgy volt, ha már megkapta a támogatást, akkor nekimegy a választásnak. A 2151 által befutott képviselőkkel együtt tudna dolgozni, akár mint polgármester, akár mint képviselő; ráadásul ha többséget szerezne az ellenzék és a civilek, akkor megakaszthatnák a Fidesz egyes kezdeményezéseit.

Az ellenzéki jelölt a Narancs.hu-nak nyilatkozva nem rejtette véka alá, nem tetszik neki, hogy Merkwart Krisztián jobbikos múltjával civilnek állt, ami szerinte „most trendi”. Ahogyan az sem, hogy a civil jelöltnek önkormányzati képviselői munkája során a testületi üléseken korábbi párttársai „telefonos segítséget nyújtottak”. Ezzel együtt úgy látja, annyira nem fognak összeveszni, hogy adott esetben ne tudnának együtt dolgozni.

Gariscsák szerint a Fidesz-KDNP jelöltje, Bíró Zoltán nem népszerű, ezért az ellenzéknek van esélye Fóton, a többség megszerzésére mindenképpen. A helyi akkumulátoros ügyek a lakosság egy részét – főleg a csarnokok közelében élő fótligetieket – foglalkoztatják igazán, mások viszont nem ennyire érzékenyek rá. „Olyan magas manapság az emberek ingerküszöbe, hogy ez az ügy nem éri el.” Vannak más problémák is, főleg az infrastruktúra területén: a kerékpáros, gyalogos, autós közlekedés nem kielégítő, az utak rendezetlenek, de a város folyamatosan növekszik, miközben buszok, kamionok haladnak át a város közepén. A por hatalmas, az egészségügyi, oktatási intézmények állapota olyan, mint mindenhol az országban. „Egy hetvenéves gyerekorvos van a városban. Ő nagyon jó, de akkor is csak egy van belőle” – mondta Gariscsák Erzsébet. 

A fideszes polgármester leköszön

„Tegnap voltam 75 éves. 18 éves korom óta, 57 éve vagyok munkaviszonyban. Voltam külszolgálatosként öt évet Németországban, voltam gyárigazgató, kezdtem mint villanyszerelő. Hadd ne soroljam. Végigjártam a dolgokat, ahogy lehetett, két egyetemmel. Mind a kettőt munka mellett estin és levelezőn végeztem, család mellett. Szépen az ember ment fölfelé a ranglétrán. Elég volt.” Ezt nyilatkozta megkeresésünkre Vass György, Fót polgármestere, amikor arról kérdeztük, miért nem tervezi újraindulását. „Van két unokám, megyek velük horgászni” – mondta.

Vass úgy véli, Fótot ő indította el a fejlődés útján. Állítása szerint 7,3 milliárd forintot szedtek össze pályázatokkal, körbejárta az itteni nagyvállalatokat, cégeket, és a vezetők köszönetet mondtak neki, mert olyan polgármesterrel nem találkoztak, aki számba vette volna őket. „Tudja mi lett ennek az eredménye? 1,2 milliárd forint tao-t tudtam összeszedni sportcsarnokra tőlük, pusztán azzal, hogy elmentem hozzájuk, és felépítettem a kapcsolatot.” 

Emlékezetes, hogy 2022-ben és 2023-ban összeszólalkozott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, ugyanis a képviselő-testület hathavi jutalmat szavazptt meg a polgármesternek. „Nem tudom, hogyan állt akkor a gazdaság, de a hivatalos szöveg mindig az volt, hogy szárnyal. Gulyás Gergely nyilatkozott arról, hogy »hát, ebben a helyzetben« felvenni a jutalmat... . Milyen helyzetben? Nem ezt kellett volna mondania. Hanem azt kellett volna mondania, hogy a képviselő-testület határozza meg polgármester munkaviszonyával kapcsolatos teendőket, hát jó napot kívánok! Erre mondtam, hogy ő nem a főnököm!” – mondta Vass. Leszögezte, nem azért nem indul, mert „valaki leszólt fentről”, hanem a már említett okok miatt távozik a tisztségtől. 

Az önkormányzati választás kapcsán más Pest megyei településekkel is foglalkoztunk, e cikkek itt olvashatók:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk