Mire mehet az ellenzék a „független fideszes” Kammerer Zoltán vezette Gödön?

Belpol

2019-ben az ellenzék nyert Gödön, de az összefogás rövid időn belül szétesett. Tavaly májusban jött Kammerer Zoltán, aki magát függetlennek mondva visszaszerezte a várost a Fidesznek. Most a DK és egy országosan is ismert civil szervezet indít jelölteket. 

Kammererrel a Változásért Egyesület – ezt a nevet adták Kammerer Zoltán gödi polgármester civil szervezetének. A település vezetőjét mindenképpen úgy szeretnék feltüntetni, mintha a Fidesztől független szereplő lenne. A polgármester és képviselői már össze is gyűjtötték a kellő ajánlást, ezzel párhuzamosan pedig az eddig ismert kormánypárti tagok levonulnak a színről: a Fidesz nem állít jelölteket a kisvárosban. Az ellenzéki pártok közben többsége kiüresedett, eljelentéktelenedett Gödön. 

Pedig 2019-ben nagyon más választás volt a helyzet: az ellenzéki összefogásnak sikerült kitermelnie egy csapatot, mely többséget szerzett a testületben, azonban az együttműködés rövid időn belül megbicsaklott, a felek pedig egymás ellen fordultak. Időközben a Samsung SDI akkumulátorgyár körüli területet ún. különleges gazdasági övezetté (kgö) nyilvánították, aminek értelmében az adóbevételek nem a városnál, hanem a megyei önkormányzatnál landoltak. Gödöt így megfosztották a legjelentősebb bevételi forrásától, a kormány támogatására pedig nem számíthatott. 

2023-ban Balogh Csaba polgármester (aki anno a Momentum színeiben nyert, de később kilépett pártjából) lemondott tisztségéről. Májusban időközi választást tartottak, melyet a függetlenként induló, ám a Fidesz támogatását élvező Kammerer Zoltán egykori olimpiai bajnok kajakos nyert meg nagy fölénnyel. Regnálása újra megnyitotta a pénzcsapokat, a Samsung SDI adóbevételei sem kerülik el a várost, sorra érik egymást a bulik, miközben Kammerer munkáját fideszes tanácsadók segítik. Röviden: a kormánypártnak sikerült visszaszereznie az akkumulátorgyár miatt fontos település feletti irányítást. 

A DK összefogásban gondolkodott

Ilyen előzmények után vágnak neki a választásnak a pártok Gödön. Az ellenzéki formációk közül a DK-nak polgármesterjelöltje és képviselőjelöltjei is vannak. Szilágyi László korábbi alpolgármester (Balogh Csaba lemondása után pár hónapig ő vezette a várost) megkeresésünkre azt mondta, tavaly nem gondolkodott a jelöltségen, hanem azt tartotta volna logikus lépésnek, ha az ellenzéki erők összefognak, mert akkor lenne esély a Fidesz ellen. A DK mellett a Göd-ÉRT Egyesület nevű civil szervezet indít jelölteket; Szilágyi szerint az utolsó pillanatig lebegett valamiféle együttműködés lehetősége: őannyit kért, hogy hadd vigye a saját körzetét, azonban az együttműködés „meggátolódott”. Így viszont minden körzetben négy-öt, vagy akár hat jelölt is lehet attól függően, hogy más civil szervezetek vagy függetlenek bekapcsolódnak-e a választásba. 

A DK csapatában szerinte a szakmájukban és helyben ismert jelöltek vannak. Szilágyi úgy vélte, jelenleg két polgármesterjelölt van, tehát ha valaki nem elégedett Kammerer Zoltánnal, akkor az valószínűleg a DK-sra fog szavazni. Az viszont fájó lesz, ha 50-100 szavazat megoszlik majd az ellenzéki indulók között, és esetleg Kammererék húzzák be. Egyébként a pártok működésével általánosságban nincsenek megelégedve Gödön, nem véltelen, hogy Kammerer csapata sem vállalta a Fidesz-logót, jóllehet mindenki tudja, hogy „fideszes sapka” van a fejükön

Szilágyi Lászlót sokan úgy ismerik Gödön, mint az egyik olyan képviselőt, aki felelős az ellenzéki összefogás széteséséért: maga sem tagadja ezt, úgy látja, hogy minden tönkrement házasságnak megvannak a maga okozói, és szerinte 2020-ban a legoptimálisabb döntés az volt, ha társaival kilépnek az együttműködésből.

Kamerrerékkel és a Fidesszel nehéz lesz felvenni a versenyt, mert a teljes médiapiac (saját online és helyi újság, melyekben ellenzéki képviselők nem szerepelnek) és Facebook-hirdetések tömkelege áll a rendelkezésükre. Más jelölteknek nincs ennyi lehetőségük eljutni a választókhoz. Szilágyi ugyanakkor el szokta mondani: hiába tűnik úgy, hogy most több pénz jön a városba, valójában Balogh Csaba és az ő rövid vezetése alatt is a Samsung-pénzek egyharmada csapódott le Gödön (vagyis Pest megye önkormányzata ennyit osztott vissza a városnak). A különbség annyi, hogy egyre többet termel a vállalat, így a megyén keresztül végül a Gödön megjelenő bevételek is megnőttek. 

A DK-s helyi politikus azzal számol, hogy a lista első helyezettjeként valószínűleg annyi szavazatot fog kapni, hogy bejusson a testületbe. Mint mondta, hiába van fideszes városvezetés, a legtöbb fát az ő körzetében ültették, utca- és járdafejlesztések is történtek. Ha többségbe kerülnének, akkor még átláthatóbb lenne a működés, illetve fejlesztésekből is több valósulna meg. Emellett az a javaslata, hogy Gödön fokozatosan töröljék el az építményadót. 

Meg tudnák verni Kammerert

Hlavács Judit 2019-ben még az összefogás színeiben jutott be a képviselő-testületbe, azonban 2023 januárjában lemondott, ugyanis – mint lapunknak elmondta – úgy látta, hogy olyan döntések születnek, melyek ártanak a városnak, és ezeket nem tudja megakadályozni. Most a Göd-ÉRT színeiben viszont újra indul képviselőjelöltként, és a civil szervezettel minden körzetben megmérettetik magukat. 

Az egyesület célja eredetileg az volt, hogy legalább egy képviselőjük bejusson a testületbe, így több információt tudnának szerezni az aktuális ügyekről, ugyanis szerintük a Kammerer-érában az önkormányzat működése átláthatatlanná vált. Hlavács meglátása szerint ha már elindultak, akkor szeretnének többséget szerezni.Csatlakoztak egy kezdeményezéshez, melynek az a lényege, hogy civil képviselők jussanak be a Pest megyei közgyűlésbe: ennek komoly tétje lehet, ugyanis itt dől el, hogy mi legyen az elcsaklizott Samsung-pénzek sorsa. 

Egy önkormányzatnak kis mozgástere van – főleg ha kgö  működik a területén –, de egy képviselő-testület még így is sok mindent el tud rontani: például simán megszavazták védett területek beépítését, a Göd-ÉRT pedig abban reménykedik, hogy az ilyen helyzeteket meg tudja akadályozni. A civil szervezet tényfeltáró munkájának köszönhetően országosan ismertté vált, azonban helyben ellentmondásos volt a megítélése, mert sokan úgy tekintettek rájuk, hogy a „pampogók, akinek nem tetszik semmi”. Azonban miután a szervezet több súlyos környezetszennyezésre is rávilágított, érezhetően többen támogatják őket. 

Hlavács elmondta, minden párt megkereste őket, mert szerettek volna a Göd-ÉRT színeiben bejutni a testületbe, de sem ebbe, sem a koordinált indulásba nem mentek bele a civilek. A képviselő örül neki, hogy végül így döntöttek, mert nincsenek jó tapasztalatai: nem bíznak a DK-sokban, és szerinte Szilágyi László neve nem cseng jól Gödön. 

A civilek jelöltje nem tartja valószínűnek, hogy Kammerer Zoltánon kívül másnak van esélye a polgármesterségre. Úgy látja, lehet olyan fővárosi kerület, vagy nagyobb város (Pécs, Szeged, Győr stb.), amely kormányzati támogatás nélkül is tud működni. Viszont Gödnek a saját bevétele évi ötmilliárd forint, és kizárt dolog, hogy csak ennyiből lehetne működtetni a települést. Amennyiben nem Kammerer lenne a polgármester, úgy az átadásig tartó időszakban kisöpörnék a tartalékokat, és teljesen magára maradna a város, arról nem is beszélve, hogy jöhetne egy újabb olyan bosszú a kormány részéről, mint amilyen a kgö is volt. Hlavács szerint épp ezért nincs olyan épeszű ember, aki ma polgármester szeretne lenni (Szilágyi László szerinte valójában listás helyre pályázik). A Göd-ÉRT éppen ezért nem indít polgármesterjelöltet. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk