Érthetetlen rendőrségi eljárás

  • - izs -
  • 2012. január 5.

Belpol

Rejtély, hogy milyen jogcímen indíthat szabálysértési eljárást a rendőrség azon LMP-s aktivisták ellen, akik szobrok nyakába táblákat akasztottak.

Január elsején az LMP három aktivistáját "tetten érte" a rendőrség, amint egy létráról különféle kormányellenes szövegekkel ellátott táblákat akasztottak a Hősök terén díszelgő szobrok nyakába. "Egyszer csak megjelent a téren legalább tíz rendőr, akik három vagy négy különböző kerületből érkeztek" - mondta a Narancsnak Érsek-Obádovics Nándor. Az aktivista szerint a már korábban "feldíszített" szobroknak otthont adó ötödik és hatodik, valamint a tizennegyedik kerületekből érkeztek az egyenruhások, akik azonnal igazoltatták a csoport tagjait, majd közölték, hogy szabálysértési eljárást indítanak ellenük. A rendőrség a narancs.hu-nak azt mondta, hogy állampolgári bejelentésre mentek a helyszínre.


Fotó: MTI

Érsek-Obádovics elmondása szerint a Hősök terei akció óta nem kereste őket emiatt egyetlen hatóság sem, ők tehát még nem biztosak abban, hogy tényleg indul eljárás ellenük. Az aktivista 2009-ben már állt bíróság előtt hasonlóan komoly ügy miatt: akkor a Kossuth-szobrot cicomáztak fel zöld gallérokkal, majd a bíróság szabálysértés hiányában megszüntette az eljárást.

"Az, hogy valaki táblát akaszt egy szobor nyakába, sem rongálásnak, sem garázdaságnak nem minősül" - vélekedik az ügyről Dénes Balázs, a TASZ munkatársa.

A BRFK-tól annyit megtudtunk, hogy az ügy iratait a Pesti Központi Kerületi Bíróság illetékes szerveinek megküldték - tehát zajlik az eljárás a szobordíszítők ellen, ám hogy milyen jogcímen, arról nem kaptunk felvilágosítást.

Figyelmébe ajánljuk