Őket fogja Orbán – nem vezetni, hanem irányítani

  • narancs.hu
  • 2018. április 27.

Belpol

Íme, a negyedik Orbán-kormány miniszterei.

A Magyar Idők cikke szerint lassan befejeződik a kormányalakítás, és körvonalazódik a miniszterek listája.

A lap úgy tudja, hogy Kocsis Máté, Józsefváros leköszönő polgármestere fogja vezetni a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportját. Gulyás Gergelyt váltja a frakcióvezetői poszton, aki Lázár János feladatait és munkakörét veszi át: Gulyás miniszteri rangban fogja vezetni az újjáalakult Miniszterelnökséget. Az eddigi pletykákat megerősítve a lap kész tényként kezeli Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójának kinevezését, ő Balog Zoltán helyett lesz emberminiszter.

Ahogy azt mi is megírtuk, Novák Katalinból nem lesz miniszter, marad családügyi, Szabó Tünde pedig sportért felelős államtitkár. Nagy Anikó személyében viszont új szereplő érkezik, ő eddig a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet vezetője volt, most egészségügyi államtitkár lesz belőle, Ónodi-Szűcs Zoltánt váltva ezzel.

Kósa Lajos a 2019-es önkormányzati választási kampányban a Fidesz országos kampányfőnöke lesz, Simicskó István helyét pedig minden valószínűséggel Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke veszi át a honvédelmi tárca élén.

Palkovics László is feljebb lép, ő az innovációs és felsőoktatási miniszteri posztot tölti majd be, az eddig a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásért felelős kormánybiztosként dolgozó Bártfai-Mager Andrea fejlesztési miniszter lesz, és a mindenki nagy bánatára leköszönő Fazekas Sándor helyett Nagy István lesz a földművelésügyi miniszter.

Marad viszont Pintér Sándor belügyminiszter, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Trócsányi László igazságügy-miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Semjén Zsoltot sem kell félteni, miniszterelnök-helyettes marad.

Figyelmébe ajánljuk