Felszámolják a Théma Nyomdát – Dőlnek a Vitézy-birodalom dominói

Belpol

Horvát cégei mellett a hazai vállalkozásai sem állnak jól, felszámolás indult a Théma Nyomda és az adriai csoport hazai leányvállalata ellen is.

A Magyar Narancs október 3-i számában folytatjuk a Vitézy Tamás horvátországi befektetéseiről szóló sorozatunkat. A cégcsoport ottani érdekeltségei Vitézy állítása szerint 15 milliárd forintos hitelállományt cipelnek. Lapunkban összeszámoltuk e cégek csoportszintű teljesítményét, ami 2012-ben nettó mínusz 3,2 milliárd forintos negatív eredményt mutat. A nyereséges adózott profit tízszeresen haladta meg a csoport negatív eredményét, miközben a cégei működő tőkéje, öt cég kivételével, negatívba zuhant.

Vitézy, Habony és Orbán 2008-ban, Horvátországban

Vitézy, Habony és Orbán 2008-ban, Horvátországban

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

De Vitézynek nem csak a horvát érdekeltségei vannak nehéz helyzetben, több hazai cége csőd előtt áll vagy már benne is van. Információink szerint augusztus közepén lehúzta a rolót a budapesti Jászberényi úton működő Théma Nyomda. A hitelező bank türelme elfogyott, mivel a nyomda tulajdonosa, a Théma Nyomda Kft. nem teljesíti fizetési kötelezettségeit. A pénzintézet felszámolást kezdeményezett a céggel szemben, követelése meghaladhatja az 1 milliárd forintot. A nyomda bezárásával kapcsolatos értesülésünket megerősítette Cseszlai Róbert, a Théma Nyomda Kft. ügyvezetője. Augusztus 17-e óta az épületbe nem juthatnak be. A felszámolásról magáról felhatalmazás híján nem tudott nyilatkozni, de elismerte, hogy az folyamatban van.

A cég a mérlegadatai szerint az elmúlt három évben sorozatosan veszteséget termelt: mínusz 242 millió (2012), mínusz 381 millió (2011), mínusz 378 millió (2010) adózott eredményt, jóllehet például tavaly 1,2 milliárd volt az árbevétele. Saját tőkéje mínusz 363 millió forintra zuhant, adóssága 16 ezer forint híján elérte az 1 milliárd forintot. A társasággal szemben júliusban és augusztusban is indult végrehajtás, utóbbit a Fővárosi és Munkaügyi Bíróság rendelte el.

Fönt és lent

A 2009-ben alapított, tavaly 36 főt foglalkoztató Théma Nyomda Kft. többségi tulajdonosa Vitézy Tamás. A kisebbségi, 49 százaléknyi üzletrészt 2010-ben az Adriatiq FCP Specialized Investment Fund vásárolta meg Vitézy Publicatons Holding nevű offshore cégétől. Az Adriatiqot maga Vitézy gründolta főképpen egy Splitben megvalósítandó, körülbelül 10 milliárd forintnyi aquaparkprojekt érdekében azzal párhuzamosan, hogy horvát cégcsoportja, az Adriatiq Islands Hotel Group (AIGH) 2010 óta leállt a fejlesztésekkel. Vitézy többedmagával az Adriatiq FCP portfólióját igazgató alapkezelő (lényegében a menedzsment) egyik tagja lett, az Adriatiqba pedig nemcsak a spliti aquapark, hanem Vitézy további érdekeltségei, a Magyar Gumi Újrahasznosító (MGU) Kft. és a Théma Nyomda Kft. is bekerültek.

Úgy tudjuk, az alapkezelőben rövid idő alatt összekülönbözött a konzervatív üzletpolitikát képviselő, és az Adriatiq FCP-ben ugyancsak annak alapítása óta részt vevő  Szalay-Bobrovniczky Kristóffal, a bécsi magyar nagykövet testvérével. Ennek tudható be, hogy Szalay-Bobrovniczky 2010 első felében az Adriatiq FCP-ből, később pedig a spliti aquaparkot építő projekttársaságból is kivásárolta Vitézyt. Ezt követően Szalay-Bobrovniczkyék az alapkezelő nevét is megváltoztatták, ezzel is jelezve, hogy a csoport szakított a Vitézy-féle, kockázatot szinte nem ismerő, átgondolatlan befektetési politikával.

Szalay-Bobrovniczky nem csak az alapkezelőben szakított Vitézyvel: 2010 elején Habony Árpáddal együtt távoztak a horvát Adriatiq Islands Group Hotels Plc. hazai leányvállalata, az Adriatiq Islands Group Hungary (AIGH) Kft. ügyvezetői székeiből, ahol két évet töltöttek el. A két befolyásos, Orbánhoz közel álló fideszes notabilitás távozása utólag igazoltnak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy az AIGH Kft. csődbe jutott. A 2009-ben mínusz 122 millió, 2010-ben mínusz 43 millió, 2011-ben mínusz 37 millió adózott eredményt produkáló, mínusz 200 millió forintos saját tőkével rendelkező cég idén március óta felszámolás alatt áll.

Főnix

Vitézy Tamás azonban olyan vállalkozó, aki mer nagyot álmodni. Erre lehet következtetni horvát cégcsoportjának üzleti stratégiájából. Az AIGH honlapjáról megtudható, hogy az elmúlt 10-12 év csak a kezdet volt, most következhetnek a nagy hasznot, gyors megtérülést hozó projektek. Az első pillér a stratégiai üzleti pozíciók kiépítése és működtetése volt, a második a megszerzett háttérrel a nagy és gyors hasznot hozó turisztikai ingatlanfejlesztések megvalósítása lesz. „Ezek erős cashflow-termelő projektek, amelyek kiaknázzák az első pillér által biztosított piacvezető szerepből adódó stabilitást, kapcsolati tőkét, tudást és információs előnyt.” A Split peremvárosához tartozó Rudinében lakóparkszerű villaházakat, Lukoran városában kikötőhelyekkel kínált magas színvonalú apartmanházat, Poreč mellett vízi szórakoztató központot, Split és Šibenik között repülőteret építene – utóbbit a horvát kormányzattal együttműködve. Kiszemelte a pločei kereskedelmi kikötőt, ahol a meglévő 120 hektár mellett további 114 hektár fejlesztési területen a konténerfogadó kapacitását bővítené, folyékony földgázt fogadó terminált építene. Ahogyan az AIGH üzleti filozófiája fogalmaz: „Nem tippekre építünk, mint a szerencsejátékos, hanem alaposan szemügyre vesszük a jelent, és feltérképezzük benne azokat a folyamatokat, amelyek meghatározzák a holnap történéseit.”

(A Vitézy Tamás vállalkozásait bemutató cikksorozat a Göbölyös Soma Alapítvány támogatásával valósult meg.)

Figyelmébe ajánljuk