Fellegi Tamás távozása

Forró talaj

  • - rpd -
  • 2011. december 8.

Belpol

Felmentését kéri posztjáról a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium első embere. Ki mozgatja a szálakat?

Miközben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter távozását sürgeti boldog-boldogtalan, felmentését kérte posztjáról Fellegi Tamás, a második Orbán-kabinet fejlesztési minisztere. Ez különösen annak tükrében meglepő, hogy a kormány alig egy hete döntött arról: Fellegi vezeti majd az EU-IMF-tárgyalásokon Magyarországot képviselő kormányzati delegációt. A fejlesztési miniszter döntése ugyanakkor nem előzmények nélküli. Fellegi mögül az elmúlt hónapokban kifarolt a Fidesz-közeli gazdasági érdekszféra, és a politikai támogatása is elfogyott.

 

A Simicska Lajos és Nyerges Zsolt nevével fémjelzett gazdasági hátország érdekérvényesítése szempontjából a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a kulcsfontosságú kormányzati egység.

Mint arról a Narancs is beszámolt, miniszterré kinevezése előtt Fellegi a Simicska jobbkezeként ismert Nyerges Zsoltnak és Stumpf Istvánnak adta át az Infocenter.hu Zrt. tulajdonosi jogainak 52 százalékát: ez a cég birtokolja egyebek mellett a Lánchíd Rádió és a Heti Válasz kiadójának többségi tulajdonrészét. (Ezekről lásd cikkeinket: itt és itt.) Stumpf István alkotmánybíróvá választását követően kiszállt a cégből, helyét Nagy Ajtony Csaba ügyvéd vette át, aki szintén Nyerges társa a Class FM-et üzemeltető Advenio Zrt. vezetésében. (A Fidesz-közeli médiabirodalom ügyeit itt és itt tárgyaltuk nagy részletességgel.)

 

Nyerges tavaly nyár óta már nem csak a Class FM-et üzemeltető Advenio Zrt., de a nagyberuházások közbeszerzési piacát másfél éve uraló Közgép Zrt. első embere is.

Nem véletlen, hogy az NFM berkein belül készült el az új közbeszerzési törvény is, amely az 50 millió forint feletti összegeket érintő közbeszerzési eljárások érvényességét a fejlesztési miniszter aláírásához köti. Fellegi informális beszélgetések során maga sem tagadta, hogy ezer szállal kötődik a gazdasági érdekszférához, az pedig jól dokumentálható tény, hogy a Közgép Zrt. vezetéséből és Nyerges Zsolt környezetéből tavaly óta több ember került vezető pozícióba az NFM-ben. (Minderről jövő heti lapszámunkban olvashatnak megdöbbentő részleteket.)

 

A jelek szerint azonban Nyerges és Fellegi bensőséges viszonya alaposan megromlott. Arról lapunk számolt be először részletesen, hogy a fejlesztési miniszter a korábban Kopint-Datorg Infokommunikációs Zrt.-ként ismert Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) fennhatósága alatt tervezi konszolidálni az összes állami tulajdonban lévő optikai hálózatot és egységesíteni a közigazgatási informatikát. A Narancs értesülései szerint Nyergesék és Fellegi viszonya azért romlott meg, mert Fellegi nem támogatja Nyergesék azon elképzelését, mely szerint a hálózati konszolidációt a NISZ helyett inkább a Magyar Villamos Művek (MVM) berkein belül kellene végrehajtani. Az MVM elnök-vezérigazgatója a Nyerges Zsolthoz hasonlóan szolnoki illetőségű, és a Közgép-vezérrel régóta közeli kapcsolatban álló Baji Csaba. Nyergesék minél több kompetenciát és jogosultságot szerettek volna Baji fennhatósága alatt tudni, ebben vélhetően Fellegi nem akart partner lenni.

 

Kormányzati forrásaink ennek tulajdonították Nyitrai Zsolt távozását is az NFM informatikai államtitkári pozíciójából. Nyergesék elégedetlensége találkozott a miniszterelnök türelmetlenségével, aki az elmúlt néhány hónap során nem csupán a sikertelen kínai és orosz kapcsolatfelvétel miatt fejezte ki elégedetlenségét Fellegivel szemben, de a MÁV és a Magyar Posta Zrt. strukturális átalakításának elmaradása miatt is. Emiatt Fellegi egyre többet volt távol a kormányülésektől, és gyakori távolléte okán minisztériumán belül is konfliktusai adódtak.

Minden bizonnyal gyorsította Fellegi döntését az a múlt heti kormányzati bejelentés is, mely szerint ő vezeti az Európai Bizottság és az IMF képviselőivel folytatandó tárgyalásokat az újabb EU-IMF hitelről. (Ez egyébként lemondásának hivatalos indoka.) Az egyeztetések esetleges megakadása, vagy a súlyos feltételek, amelyeket a hitelnyújtók szabhatnak a kölcsönért cserébe, könnyen muníciót szolgáltathattak volna Fellegi menesztéséhez. Így inkább előre elviszi a balhét –Orbán, Matolcsy és a kormány helyett.

 

Utódlása több szempontból is fejfájást okozhat a kormányfőnek, annak ellenére, hogy a Narancs kormányzati forrásokból már korábban is úgy értesült, hogy „zajlik a casting a fejlesztési miniszter helyére”. Az új miniszter kinevezéséről Orbán aligha dönthet Simicska Lajos és Nyerges Zsolt biccentése nélkül, miközben figyelnie kell arra is, hogy alkalmas, nyelvtudásban, szakmai háttér tekintetében is megfelelő felkészültségű embert találjon a legszélesebb jogosultságokkal és felelősségi körökkel rendelkező miniszteri posztra.

Figyelmébe ajánljuk