Orbán Viktor következő álma, hogy atomnagyhatalommá váljunk

  • narancs.hu
  • 2017. április 6.

Belpol

Az LMP már reagált is.

Nem elég, hogy az országot végeláthatatlan adósságspirálba taszítja a kormány tervbe vett paksi kalandja, Magyarország az oroszokkal hagyományosan jó atomkapcsolatokat ápoló Iránnal építene közösen kisebb, 25 megawattos atomreaktorokat, amelyeket aztán Ázsiában és Afrikában adnának el.

Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Ali Akbar Salehi, az Iráni Atomenergia-ügyi Szervezet (AEOI) vezetője nukleáris együttműködésről ír alá szerződést szombaton.

Az iráni alelnök tavaly februárban járt Budapesten, akkor vetette fel az ötletet; az együttműködésre az Irán elleni szankciók feloldása után már van lehetőség.

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja közleményében így reagált a Tehran Times cikkére: „Senkinek nem szabad meglepődnie azon, hogy Irán várhatóan a jövőben Oroszországgal is atomszerződést fog kötni. A mai magyar kormány külpolitikája egyértelműen Magyarország a nyugati szövetségi rendszerből való elfordításának tervét hajtja végre azért, hogy hazánkat Oroszországhoz és Oroszország szövetségeseihez kösse. Ez ellentétes a magyar emberek akaratával és érdekeivel, és a folyamat új, aggasztó állomása a Semjén Zsolt által Iránnal megkötött nukleáris megegyezés.”

(444.hu, hvg.hu, Tehran Times)

Figyelmébe ajánljuk