Több ponton is aggályos a harmadik oltás eljárásrendje kutatók szerint

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 1.

Belpol

A 60 év feletti, illetve más okból nagy kockázatú Sinopharm vakcinával oltottak esetén azonnali prioritás az újraoltás.

Nem transzparens, tudományos alátámasztás nélküli és több ponton aggályos a harmadik oltás eljárásrendje – írja hat magyar kutató, egészségügyi szakember a szakmai véleményében, amelyet a hvg.hu szemlézett. A kritikát Balkányi László orvosi tudásmérnök, Falus András immunológus, professzor emeritus, akadémikus, Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus, habilitált egyetemi docens, Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser, Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus és Weltner János orvos fogalmazta meg és hozta nyilvánosságra

A szakemberek szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által az orvosok és háziorvosok számára kidolgozott ajánlás nem tartalmaz igazi szakmai támogatást, és az orvosra, illetve a páciensre bízza a döntést, ahelyett, hogy tudományos bizonyítékokkal segítené azt. 

Szerintük a 60 év feletti, illetve más okból nagy kockázatú Sinopharm vakcinával oltottak esetén azonnali prioritás az újraoltás, ami szakértői döntést igényel, hogy ez mindenki esetében elvégzendő-e, vagy először neutralizáló antitest-vizsgálatot kell-e végezni, és csak a negatív antitest szintet mutatókat újraoltani. Hozzátették, azoknál lehet prioritás a harmadik dózis, akiknél az állapotuk miatt nagy a kockázata annak, hogy a két oltás nem vált ki kellő védettséget, például a szervátültetteknél.

Felhívták rá a figyelmet, hogy fontos lenne azoknak is biztosítani a védettséségét, akik eddig semmilyen oltást nem kaptak. Javaslatuk szerint egy teljes transzparencia mellett működő független szakértői grémiumot állítsanak fel, ami a harmadik oltás kérdését folyamatosan vizsgálja, és tudományos bizonyítékokon nyugvó javaslatot tesz.

A harmadik oltásra való regisztrációt csütörtökön nyitották meg. A közelmúltban Duda Ernő virológust kérdeztük a harmadik oltás jelentőségéről. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?