Megnyitották a harmadik oltás regisztrációját

  • narancs.hu
  • 2021.07.29 18:28

Belpol

Aki elmúlt 18 éves, és a második oltását több mint 4 hónapja megkapta, jelentkezhet.

Csütörtöktől lehet időpontot foglalni a koronavírus elleni védőoltás harmadik adagjának felvételére – adta hírül a koronavirus.gov.hu.  Az foglalhat időpontot a https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas címen, aki betöltötte a 18. évét, mindkét eddigi oltását Magyarországon kapta meg, és a második beadása óta már eltelt legalább 4 hónap. A megadott felületen eleve csak azok fogják látni a jelentkezés lehetőségét, akik jogosultak a harmadik oltásra. A belépéshez a TAJ-számot és a születési időt kell beírni.

A vakcinát augusztus elsejétől lehet felvenni, Budapesten a centrumkórházakban, a megyékben pedig a megyei kórházakban, ahol online lehet időpontot foglalni.

Az oltópontokon minden olyan vakcinából lesz, ami a harmadik oltáshoz felhasználható. A háziorvosoknál is lehet jelentkezni ezzel az igénnyel.

A harmadik oltást az időseknek, a krónikus betegségben szenvedő és legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják különösen, hogy biztosan védettek legyenek a koronavírus delta variánsa ellen.

Azt, hogy ki milyen oltóanyagot kap harmadjára, a szakmai ajánlások alapján az oltóorvos fogja eldönteni, a helyszínen. Aki az első két oltásnál vektorvakcinát kapott, az valószínűleg elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kap, illetve fordítva.

Müller Cecília országos tisztifőorvos orvosoknak, kórházaknak küldött ajánlása alapján itt lehet megnézni, hogy a hivatalos protokoll szerint ki milyen vakcinát kaphat harmadiknak

A kormányzati portál hangsúlyozza, Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét. 

A hivatalos protokollról az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) korábbi munkatársa ezt mondta lapunknak:

Korábban pedig Duda Ernő virológust kérdeztük a harmadik oltásról: 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk