Vasárnap estére kiderül, polgármester lesz-e Lázár János sofőrjéből

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 6.

Belpol

Három alföldi településen tartanak időközi önkormányzati, illetve polgármester-választást vasárnap.

Vasárnap újabb településeken tartanak időközi önkormányzati választást. Mint arról már korábban, az elmúlt hetekben beszámoltunk, a helyi választások összetorlódásának legfőbb oka az, hogy a koronavírus-járvány idején, a veszélyhelyzet alatt nem lehetett időközi választásokat tartani, így a nyári hónapokban tartják ezeket; egy augusztusi hétvége kivételével minden vasárnap lesz helyi időközi választás a nyáron, sőt szeptember első két hétvégéjén is.

Vasárnap választanak polgármestert Ásotthalmon és Mártélyon, ahol a képviselő-testületről is döntenek, valamint egyéni önkormányzati képviselőről szavaznak Orosházán. Cikkünkben összeszedtük, miért különösen érdekesek ezek a voksolások.

Ásotthalom

A mintegy négyezer lakosú Csongrád-Csanád megyei nagyközségben azért kellett választást kiírni, mert a polgármester, Toroczkai László a Mi Hazánk Mozgalom listájáról országgyűlési mandátumot szerzett. Ez a tisztség összeférhetetlen a településvezetői poszttal. Ásotthalomról Toroczkai vezetése alatt sokszor volt szó, legutóbb például az általa gründolt mezőőrséget jogosulatlan közbiztonsági tevékenység végzése miatt vizsgálta a rendőrség. Ez az év elején történt, mikor Toroczkai arról beszélt, hogy nagyon sokan próbálnak átjutni a magyar határon, "kőzáport zúdítanak" a rendőrökre és a mezőőrökre, sőt, fegyveresek is vannak a déli határkerítésen átmászó migránsok között. A Mi Hazánk vezetője szerint ezt a "válságos helyzetet" szerinte a kormány a választás előtt eltitkolta.

A valasztas.hu adatai szerint Ásotthalom 3226 választásra jogosult polgára öt szavazókörben adhatja le voksát. A posztért öten indulnak. Hárman, Bardócz Csaba, Greller Zsuzsanna és település irányításában jelenleg alpolgármesterként részt vevő Papp Renáta függetlenként, Magyar Gábor a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Szatler Tatjána pedig a Megoldás Mozgalom jelöltjeként. A Mi Hazánk Papp Renátát támogtja.

Mártély

A Csongrád-Csanád megyei, mintegy ezerháromszáz lakosú községben azért kell időközi önkormányzati választást tartani, mert április 27-én a képviselő-testület a feloszlásáról döntött. Ennek az volt az előzménye, hogy a választókerület országgyűlési képviselője, Lázár János úgy nyilatkozott, nem tud együtt dolgozni a település polgármesterével, Putz Anitával, és jobban járnak a mártélyiak, ha új polgármestert választanak maguknak. A valasztas.hu adatai szerint Mártély választásra jogosult 1041 polgára két szavazókörben adhatja le voksát. A polgármesteri posztért két független jelölt indul: Ambrus István, aki Lázár János korábbi sofőrjeként dolgozott, illetve a települést 2019 óta irányító Putz Anita. A hat képviselői posztért tizenöt független jelölt indul.

Orosháza

Azzal, hogy Sebők Éva a Momentum színeiben bejutott a parlamentbe, megüresedett egy egyéni önkormányzati képviselői hely az orosházi testületben, így erre a  helyre választanak vasárnap képviselőt. Lapunk korábban beszámolt arról, hogy míg a 2019-es őszi önkormányzati választáson sem sikerült egységesen elindulnia az ellenzéknek, úgy most sem sikerült közös jelöltet állítania, négy jelölt indul az orosházi időközi választáson.

A távozó képviselő, Sebők Éva az önkormányzati mandátumról történt májusi lemondásakor érdekes módon megnevezte, kit szeretne látni jelöltként a helyén. Németh Sándort említette, aki a 2018-as országgyűlési választáson az LMP színeiben indult az orosházi választókerületben, majd a 2019-es önkormányzat megmérettetésen az MSZP nélküli ellenzéki együttműködés egyéni jelöltje volt. Ám mindkét választás sikertelen volt számára. Sebők húzását nem fogadta jól az ellenzék, mert bár tárgyaltak a közös jelöltről, de semmi sem lett az összefogásból. Németh Sándor mellett Gyapjasné Béres Enikő független, valamint Nagy Zsolt (Mi Hazánk) és Ujj György Imre (Munkáspárt-ISZOMM) indul a helyi időközi képviselő-választáson a valasztas.hu adatai szerint. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?