Vizsgálja a rendőrség Toroczkaiék mezőőrségét

  • narancs.hu
  • 2022. január 14.

Belpol

A TASZ tett bejelentést. Toroczkai szerint már fegyveres migránsok is jönnek át a kerítésen.

Fegyveresek is vannak a déli határkerítésen átmászó migránsok között – állítja Toroczkai László ásotthalmi polgármester, a Mi Hazánk elnöke.

Videoüzenetében – amelyet a 444 vett észre – arról beszél, hogy az utóbbi hetekben nagyon sokan próbálnak átjutni a magyar határon, „kőzáport zúdítanak” a rendőrökre és a mezőőrökre, és ezt a válságos helyzetet a kormány eltitkolja, mert a választások előtt nem tenne jót a renoméjának, ha az látszana, hogy nem tudja megvédeni az országot. 

Toroczkai bemutat egy videót is, amelyen kétágú létrával határkerítésen átmászó emberek látszanak, keleti zene szól, és az egyik férfi kezében fegyver látható. Az ásotthalmi polgármester szerint ez a videó náluk, a magyar-szerb határon készülhetett, nyilván „iraki arab migránsok”  tötötték föl a világhálóra, az ő szakértőik úgy látták, a filmen egy régi jugoszláv gyártmányú karabély látható.

A politikus úgy tudja, a magyar rendőrök olyan parancsot kaptak, hogy ha a határ védelme közben támadás éri őket, át kell engedniük a migránsokat, mert majd később, beljebb fogják elkapni a határsértőket. Toroczkai szerint inkább a honvédséget kell a határra vezényelni, és ha a rendőrautót kővel dobálják, páncélosokkal kell odamenni, és megfelelő erővel, ha kell, éles lőszerrel kell reagálni a támadásra. 

Arról, hogy mi történik most a déli határon a kerítés szerbiai oldalán, ez a cikkünk szól:

Toroczkai arról is beszámolt, hogy a Társaság a Szabadságjogokért „feljelentette” az önkormányzati mezőőrséget, és a rendőrség eljárás alá is vont két ásotthalmi mezőőrt, jogosulatlan közbiztonsági tevékenység végzése miatt. A Mi Hazánk elnöke azt mondta, ez elképesztő, vérlázító eljárás, és ha bejutnak a parlamentbe, kezdeményezni fogják a TASZ feloszlatását.

A 444-et a TASZ úgy tájékoztatta, nem feljelentést tett, hanem kérte a kormányhivatalt és a rendőrséget, vizsgálja meg, tényleg jogszerűen működik-e a mezőőrség. A jogvédő szervezet egy őszi ásotthalmi videóra hivatkozott, amelyet Támadások után embervadászat a határon címmel tettek közzé az ásotthalmiak. A film arról szól, hogyan keresik a határon átjutott migránsokat a mezőőrök. A TASZ úgy gondolja, a mezőőröknek a termőföldet, az ott lévő gépeket, épületeket, a terményt kell védeniük, arra nem lehet felhatalmazásuk, hogy határőri feladatokat lássanak el. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk