Több mint félszáz településen tartanak időközi önkormányzati választást a hétvégén

Belpol

A legtöbb helyen haláleset vagy lemondás miatt kell új képviselőket vagy polgármester választani. Van, ahol nincs is ellenzéki induló.

Több mint félszáz településen tartanak időközi önkormányzati választást június 26-án, vasárnap. A helyi választások összetorlódásának legfőbb oka az, hogy a koronavírus-járvány idején, a veszélyhelyzet alatt nem lehetett időközi választásokat tartani, így azokat ezekben a hetekben tartják; egy augusztusi hétvége kivételével minden vasárnap lesz helyi időközi választás a nyáron, sőt szeptember első két hétvégéjén is.

Most vasárnap polgármestereket, önkormányzati képviselőt és képviselő-testületet egyaránt választanak - településektől és kerületektől függően, persze. A voksolás – ahogy azt a Nemzeti Választási Iroda közli – sok esetben haláleset miatt indokolt, de több helyen feloszlatta magát a képviselő-testület, vagy lemondás történt, esetleg összeférhetetlenség alakult vagy derült ki.

Cikkünkben bemutatjuk azokat a településeket, városokat, kerületeket, ahol különleges apropója lesz a választásnak, és amelyekkel lapunk korábban is foglalkozott.

Balatonalmádi

Balatonalmádi polgármestere az őt ért "nemtelen támadások", valamint a szerinte ellene indult lejáratókampány miatt mondott le. Döntését Kepli Lajos, a települést két és fél éve függetlenként irányító korábbi jobbikos parlamenti képviselő azzal indokolta, hogy mindez szerinte már Balatonalmádinak is árt, pedig a település békéje mindennél fontosabb. A polgármesteri tisztségért öten indulnak, négy független (Bercsényi László, Csontos Dávid Péter, Hegyi Ilona Rózsa, Kutassy József) és a Fidesz-KDNP jelöltje, Fabó Péter.

Balatonederics

Feloszlatta magát a balatonedericsi képviselő-testület, ezzel megszűnt Papp János fideszes polgármester mandátuma - írtuk tavaly ilyenkor. A helyi képviselők szerint alapvető gondok voltak Papp stílusával és módszereivel. 2019. őszi megválasztásakor Papp még függetlenként futott be, de időközben belépett a Fideszbe, amit többen erkölcsileg, etikailag és politikailag is kifogásoltak, hiszen a helyiek egy része annak tudatában választotta meg a polgármesterré, hogy nem tartozik egyetlen párthoz sem. A település vezetésére két független jelölt, Németh László és Papp János pályázik, míg a hat képviselői mandátumra tizenegy független aspiráns.

Békéscsaba

Békéscsabán a Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) tanácsnok halála miatt megüresedett mandátumért ketten indulnak: Alföldi Károly a Fidesz-KDNP, Varga Tamás szavazati joggal nem rendelkező alpolgármester pedig a Szarvas Péter polgármester által alapított Hajrá Békéscsaba Egyesület színeiben. 

Mint arról lapunk is beszámolt, nincs közös ellenzéki jelölt a megüresedett posztra. „Maradj otthon! Maradj tiszta!” – szlogennel öt békéscsabai ellenzéki párt a hétvégi időközi választás bojkottálására szólított fel, mert megítélésük szerint a voksoláson a Fidesz „A” és a Fidesz „B” csapatának jelöltjei csapnak össze, miközben közösen építik az urambátyám világot.

A békéscsabai közgyűlésben a Hajrá Békéscsaba Egyesület 7, a Fidesz-KDNP jelenleg 6 képviselővel rendelkezik a két MSZP-s és egy DK-s politikus mellett.

Budapest IV., V., VII., VIII. kerület

A IV. kerületben haláleset miatt választanak egyéni választókerületi képviselőt. Barrel Zoltán a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik–UPK Újpestiek Közössége Egyesület jelöltjeként jutott be 2019-ben. Helyére öt jelölt van: Drabant Fruzsina a Fidesz-KDNP, Jánvári-Halmai József független, Magyar Péter az MKKP, Mester János a Mi Hazánk Mozgalom és Vasvári László az ellenzéki összefogás, a DK-LMP-Momentum-Jobbik-MSZP-Párbeszéd jelöltje.

Az V. kerületben megromlott egészségi állapotára hivatkozva lemondott Pásztor Lajos fideszes képviselő, akinek évtizedeken át fontos szerepe volt a városrész ingatlangazdálkodásában. Helyére négy jelölt van: Burián-Kozma Dávid a Munkáspárt-ISZOMM, Fábián Benjámin a Momentum Mozgalom-DK-LMP-MSZP, Nagy Gergő a Fidesz-KDNP és Schmuck Andor független jelölt.

A VII. kerületben annak a lemondott DK-s képviselőnek a helyére keresnek új embert, akinek a számítógépeit a rendőrség foglalta le, mert állítólag az irodájában bitcoinbányát üzemeltettek. Helyére hét jelölt pályázik: Gál Péter a Munkáspárt-ISZOMM, Jenei Kevin Martin a DK-Jobbik-MSZP-LMP-Párbeszéd, Olajos János a MEMO, Ripka András a Fidesz-KDNP, Sima Ákos József az Élhető Erzsébetváros Egyesület, Terdik Roland az MKKP jelöltjeként és Bencz Richárd függetlenként.

A VIII. kerületben haláleset miatt választanak új képviselőt. 2020 őszén koronavírus-fertőzésben meghalt Balogh Lajos fiatal roma aktivista. Helyére három jelölt van: Gondos Judit Fidesz-KDNP, Pityó László DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP és Simon György Munkáspárt-ISZOMM.

Az időközi választástól függetlenül bárki nyer, egyik kerületben sem változnak majd az erőviszonyok: az V. kerületben fideszes többség van, míg a többiben ellenzéki .

Eger

Az ellenzéki előválasztáson győztes Berecz Mátyás lemondott a mandátumáról. A képviselőségért hatan indulnak, négy független jelölt –Bodnár Pál, Domán Dániel, Farkas Richárd, Oravecz János Tamás – mellett Bábel Ildikó a Mi Hazánk Mozgalom, Orosz Lászlóné pedig a Fidesz-KDNP színeiben.

A korábbi egri ellenzék helyzetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Izsák

A Bács-Kiskun megyei településen azért kell polgármester-választást tartani, mert elhunyt Mondok József a kisváros korábbi vezetője, aki többek között azzal vált ismertté, hogy EU-s pénzből építtetett vadászpanziót, majd beköltözött és saját használatra hasznosította a támogatásból épült házat.

A Kecskemét és Dunaföldvár közötti Izsákon most a Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum jelöltje, Bozóky Imre mellett két független jelölt – Rácz Sándor és Rézműves Mihály – indul a tisztségért. Valamennyien a képviselő-testület tagjai.

Keszthely

Lemondás miatt új polgármestert, haláleset miatt pedig önkormányzati képviselőt is választanak vasárnap Keszthelyen.

Egyetlen jelöltként Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) – aki áprilisig Keszthely térségének fideszes országgyűlési képviselője volt – indul vasárnap az időközi önkormányzati választáson a polgármesteri címért Keszthelyen. Mint azt a Narancs.hu megírta, az ellenzék nem indított jelöltet. Az eddigi városvezetőt, Nagy Bálintot (Fidesz-KDNP) áprilisban a körzet országgyűlési képviselőjének választották, ezért lemondott polgármesteri megbízatásáról.

A Balaton-parti városban vasárnap új önkormányzati képviselőt is választanak, a 8. választókerületben Bánhegyi Renáta (Fidesz-KDNP) és Kovács Viktória (Demokratikus Koalíció) indul. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert az előző képviselő, Ifi Ferenc (Fidesz-KDNP) elhunyt.

Magyarpolány

2020 júliusában feloszlatta magát a veszprém megyei Magyarpolány képviselő-testülete, mert a polgármester nem volt hajlandó rendkívüli ülésen tárgyalni a vezető nélkül maradt helyi óvoda helyzetéről. A hétvégén a település új vezetőjét és a képviselő-testület tagjait is megválasztják.

A polgármesteri címért két független jelölt indul, Grőber József és Némethné Penk Ildikó. míg a képviselő-testületi helyekért tizenketten versengenek.

Nyíregyháza

Nyíregyháza két önkormányzati egyéni választókerületében haláleset miatt tartanak időközi voksolást. A koronavírus-járvány alatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, Adorján Gusztáv Covid-fertőzésben hunyt el. Helyéért Ulrich Attila jelenlegi alpolgármester a Fidesz-KDNP jelöltjeként, egyetlen kihívója, Hajdu Nándor a Nyíregyházáért Egyesület-Függetlenek Egyesülete-DK-Jobbik-LMP-MSZP pártszövetség színeiben indul.

A 3-as választókerületben is megüresedett a mandátum; mint azt a Narancs.hu annak idején megírta, koronavírus-fertőzésben halt meg Lövei Csaba tanár, a Szövetségben Nyíregyházáért ellenzéki frakció tagja. Helyére Pápai László (Nyíregyházáért Egyesület-Függetlenek Egyesülete-DK-Jobbik-LMP-MSZP), Halkóné Rudolf Éva (Fidesz-KDNP) és Bacsikné Szigeti Gabriella (Mindenki Magyarországa Mozgalom-Új Kezdet Párt-Párbeszéd) pályázik. 

Bárki nyeri a két mandátumot, az erőviszonyok nem változnak, marad a fideszes többség.

Szeged

Lemondás miatt egyéni választókerületi képviselőt választanak Szegeden. A pozícióra négyen pályáznak, egy független jelölt, Szabó Ákos, valamint Komjáti Zoltán Gábor az Összefogás Szegedért jelöltje, aztán az MKKP embere, Nagy Ferenc és a Fidesz-KDNP jelöltje Ruzsa Roland.

A választástól függetlenül a képviselő-testületi erőviszonyok nem változnak, ellenzéki többség van a városban.

Szolnok

Jásaz-Nagykun-Szolnok megye székhelyén a 4-es számú választókerületében azért lesz választás vasárnap, mert februárban lemondott az a Fajcsák Károly, aki Ligeti Józseffel együtt ugrott ki elsőként a 2019-ben nyertes ellenzéki Szolnoki Többségből. Négyen indulnak a képviselői helyért, közülük a legérdekesebb múlttal Menkó Gyula rendelkezik, akit az MSZP-ban csak árulónak tartanak. Pont azért, mivel a párt szolnoki alelnöke és egy ideig önkormányzati képviselője is volt még nem is olyan régen. Most azonban a Fidesz bizalmát és támogatását élvezi.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?