Több mint félszáz településen tartanak időközi önkormányzati választást a hétvégén

Belpol

A legtöbb helyen haláleset vagy lemondás miatt kell új képviselőket vagy polgármester választani. Van, ahol nincs is ellenzéki induló.

Több mint félszáz településen tartanak időközi önkormányzati választást június 26-án, vasárnap. A helyi választások összetorlódásának legfőbb oka az, hogy a koronavírus-járvány idején, a veszélyhelyzet alatt nem lehetett időközi választásokat tartani, így azokat ezekben a hetekben tartják; egy augusztusi hétvége kivételével minden vasárnap lesz helyi időközi választás a nyáron, sőt szeptember első két hétvégéjén is.

Most vasárnap polgármestereket, önkormányzati képviselőt és képviselő-testületet egyaránt választanak - településektől és kerületektől függően, persze. A voksolás – ahogy azt a Nemzeti Választási Iroda közli – sok esetben haláleset miatt indokolt, de több helyen feloszlatta magát a képviselő-testület, vagy lemondás történt, esetleg összeférhetetlenség alakult vagy derült ki.

Cikkünkben bemutatjuk azokat a településeket, városokat, kerületeket, ahol különleges apropója lesz a választásnak, és amelyekkel lapunk korábban is foglalkozott.

Balatonalmádi

Balatonalmádi polgármestere az őt ért "nemtelen támadások", valamint a szerinte ellene indult lejáratókampány miatt mondott le. Döntését Kepli Lajos, a települést két és fél éve függetlenként irányító korábbi jobbikos parlamenti képviselő azzal indokolta, hogy mindez szerinte már Balatonalmádinak is árt, pedig a település békéje mindennél fontosabb. A polgármesteri tisztségért öten indulnak, négy független (Bercsényi László, Csontos Dávid Péter, Hegyi Ilona Rózsa, Kutassy József) és a Fidesz-KDNP jelöltje, Fabó Péter.

Balatonederics

Feloszlatta magát a balatonedericsi képviselő-testület, ezzel megszűnt Papp János fideszes polgármester mandátuma - írtuk tavaly ilyenkor. A helyi képviselők szerint alapvető gondok voltak Papp stílusával és módszereivel. 2019. őszi megválasztásakor Papp még függetlenként futott be, de időközben belépett a Fideszbe, amit többen erkölcsileg, etikailag és politikailag is kifogásoltak, hiszen a helyiek egy része annak tudatában választotta meg a polgármesterré, hogy nem tartozik egyetlen párthoz sem. A település vezetésére két független jelölt, Németh László és Papp János pályázik, míg a hat képviselői mandátumra tizenegy független aspiráns.

Békéscsaba

Békéscsabán a Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) tanácsnok halála miatt megüresedett mandátumért ketten indulnak: Alföldi Károly a Fidesz-KDNP, Varga Tamás szavazati joggal nem rendelkező alpolgármester pedig a Szarvas Péter polgármester által alapított Hajrá Békéscsaba Egyesület színeiben. 

Mint arról lapunk is beszámolt, nincs közös ellenzéki jelölt a megüresedett posztra. „Maradj otthon! Maradj tiszta!” – szlogennel öt békéscsabai ellenzéki párt a hétvégi időközi választás bojkottálására szólított fel, mert megítélésük szerint a voksoláson a Fidesz „A” és a Fidesz „B” csapatának jelöltjei csapnak össze, miközben közösen építik az urambátyám világot.

A békéscsabai közgyűlésben a Hajrá Békéscsaba Egyesület 7, a Fidesz-KDNP jelenleg 6 képviselővel rendelkezik a két MSZP-s és egy DK-s politikus mellett.

Budapest IV., V., VII., VIII. kerület

A IV. kerületben haláleset miatt választanak egyéni választókerületi képviselőt. Barrel Zoltán a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik–UPK Újpestiek Közössége Egyesület jelöltjeként jutott be 2019-ben. Helyére öt jelölt van: Drabant Fruzsina a Fidesz-KDNP, Jánvári-Halmai József független, Magyar Péter az MKKP, Mester János a Mi Hazánk Mozgalom és Vasvári László az ellenzéki összefogás, a DK-LMP-Momentum-Jobbik-MSZP-Párbeszéd jelöltje.

Az V. kerületben megromlott egészségi állapotára hivatkozva lemondott Pásztor Lajos fideszes képviselő, akinek évtizedeken át fontos szerepe volt a városrész ingatlangazdálkodásában. Helyére négy jelölt van: Burián-Kozma Dávid a Munkáspárt-ISZOMM, Fábián Benjámin a Momentum Mozgalom-DK-LMP-MSZP, Nagy Gergő a Fidesz-KDNP és Schmuck Andor független jelölt.

A VII. kerületben annak a lemondott DK-s képviselőnek a helyére keresnek új embert, akinek a számítógépeit a rendőrség foglalta le, mert állítólag az irodájában bitcoinbányát üzemeltettek. Helyére hét jelölt pályázik: Gál Péter a Munkáspárt-ISZOMM, Jenei Kevin Martin a DK-Jobbik-MSZP-LMP-Párbeszéd, Olajos János a MEMO, Ripka András a Fidesz-KDNP, Sima Ákos József az Élhető Erzsébetváros Egyesület, Terdik Roland az MKKP jelöltjeként és Bencz Richárd függetlenként.

A VIII. kerületben haláleset miatt választanak új képviselőt. 2020 őszén koronavírus-fertőzésben meghalt Balogh Lajos fiatal roma aktivista. Helyére három jelölt van: Gondos Judit Fidesz-KDNP, Pityó László DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP és Simon György Munkáspárt-ISZOMM.

Az időközi választástól függetlenül bárki nyer, egyik kerületben sem változnak majd az erőviszonyok: az V. kerületben fideszes többség van, míg a többiben ellenzéki .

Eger

Az ellenzéki előválasztáson győztes Berecz Mátyás lemondott a mandátumáról. A képviselőségért hatan indulnak, négy független jelölt –Bodnár Pál, Domán Dániel, Farkas Richárd, Oravecz János Tamás – mellett Bábel Ildikó a Mi Hazánk Mozgalom, Orosz Lászlóné pedig a Fidesz-KDNP színeiben.

A korábbi egri ellenzék helyzetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Izsák

A Bács-Kiskun megyei településen azért kell polgármester-választást tartani, mert elhunyt Mondok József a kisváros korábbi vezetője, aki többek között azzal vált ismertté, hogy EU-s pénzből építtetett vadászpanziót, majd beköltözött és saját használatra hasznosította a támogatásból épült házat.

A Kecskemét és Dunaföldvár közötti Izsákon most a Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum jelöltje, Bozóky Imre mellett két független jelölt – Rácz Sándor és Rézműves Mihály – indul a tisztségért. Valamennyien a képviselő-testület tagjai.

Keszthely

Lemondás miatt új polgármestert, haláleset miatt pedig önkormányzati képviselőt is választanak vasárnap Keszthelyen.

Egyetlen jelöltként Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) – aki áprilisig Keszthely térségének fideszes országgyűlési képviselője volt – indul vasárnap az időközi önkormányzati választáson a polgármesteri címért Keszthelyen. Mint azt a Narancs.hu megírta, az ellenzék nem indított jelöltet. Az eddigi városvezetőt, Nagy Bálintot (Fidesz-KDNP) áprilisban a körzet országgyűlési képviselőjének választották, ezért lemondott polgármesteri megbízatásáról.

A Balaton-parti városban vasárnap új önkormányzati képviselőt is választanak, a 8. választókerületben Bánhegyi Renáta (Fidesz-KDNP) és Kovács Viktória (Demokratikus Koalíció) indul. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert az előző képviselő, Ifi Ferenc (Fidesz-KDNP) elhunyt.

Magyarpolány

2020 júliusában feloszlatta magát a veszprém megyei Magyarpolány képviselő-testülete, mert a polgármester nem volt hajlandó rendkívüli ülésen tárgyalni a vezető nélkül maradt helyi óvoda helyzetéről. A hétvégén a település új vezetőjét és a képviselő-testület tagjait is megválasztják.

A polgármesteri címért két független jelölt indul, Grőber József és Némethné Penk Ildikó. míg a képviselő-testületi helyekért tizenketten versengenek.

Nyíregyháza

Nyíregyháza két önkormányzati egyéni választókerületében haláleset miatt tartanak időközi voksolást. A koronavírus-járvány alatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, Adorján Gusztáv Covid-fertőzésben hunyt el. Helyéért Ulrich Attila jelenlegi alpolgármester a Fidesz-KDNP jelöltjeként, egyetlen kihívója, Hajdu Nándor a Nyíregyházáért Egyesület-Függetlenek Egyesülete-DK-Jobbik-LMP-MSZP pártszövetség színeiben indul.

A 3-as választókerületben is megüresedett a mandátum; mint azt a Narancs.hu annak idején megírta, koronavírus-fertőzésben halt meg Lövei Csaba tanár, a Szövetségben Nyíregyházáért ellenzéki frakció tagja. Helyére Pápai László (Nyíregyházáért Egyesület-Függetlenek Egyesülete-DK-Jobbik-LMP-MSZP), Halkóné Rudolf Éva (Fidesz-KDNP) és Bacsikné Szigeti Gabriella (Mindenki Magyarországa Mozgalom-Új Kezdet Párt-Párbeszéd) pályázik. 

Bárki nyeri a két mandátumot, az erőviszonyok nem változnak, marad a fideszes többség.

Szeged

Lemondás miatt egyéni választókerületi képviselőt választanak Szegeden. A pozícióra négyen pályáznak, egy független jelölt, Szabó Ákos, valamint Komjáti Zoltán Gábor az Összefogás Szegedért jelöltje, aztán az MKKP embere, Nagy Ferenc és a Fidesz-KDNP jelöltje Ruzsa Roland.

A választástól függetlenül a képviselő-testületi erőviszonyok nem változnak, ellenzéki többség van a városban.

Szolnok

Jásaz-Nagykun-Szolnok megye székhelyén a 4-es számú választókerületében azért lesz választás vasárnap, mert februárban lemondott az a Fajcsák Károly, aki Ligeti Józseffel együtt ugrott ki elsőként a 2019-ben nyertes ellenzéki Szolnoki Többségből. Négyen indulnak a képviselői helyért, közülük a legérdekesebb múlttal Menkó Gyula rendelkezik, akit az MSZP-ban csak árulónak tartanak. Pont azért, mivel a párt szolnoki alelnöke és egy ideig önkormányzati képviselője is volt még nem is olyan régen. Most azonban a Fidesz bizalmát és támogatását élvezi.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?