Újult erővel próbálhatja elüldözni Mártély polgármesterét Lázár János

Kis-Magyarország

Putz Anita 2019-ben arra számított, hogy jól együtt tud majd működni Lázárral, hiszen régen mindketten Rapcsák András mellett dolgoztak. Az ellenzéki polgármesternek most megint azt üzenték, hogy mondjon le.

Az április 3-i országgyűlési választások éjjelén telefonon, majd a házánál személyesen is kereste egy aktivista Putz Anita mártélyi polgármestert. Végül édesanyján keresztül érte el az üzenettel (vagy jó tanáccsal): mondjon le, mert most még méltósággal megteheti, különben lejáratásban és megaláztatásban lesz része – erről Putz Anita írt saját Facebook-oldalán április 12-én.

Az aktivista nevét nem írta le a polgármester, másokét viszont igen: Lázár János, az újraválasztott országgyűlési képviselő a mártélyi önkormányzati képviselő-testület hat tagjából négyet, Somodi Istvánt, Kulcsár Renátát, Pótári Mihályt és Mészáros Istvánt zártkörű megbeszélésre hívta. Putz Anita szerint ez azért történt, mert fel akarják oszlatni a képviselő-testületet, hogy új választást kelljen kiírni. Arról is ír, hogy Lázár az unokatestvérét szeretné pozícióba helyezni, és a korábbi polgármester is szervezkedik, „pénz jelen helyzetben korlátlanul rendelkezésre áll az akcióhoz. Meglátjuk, kinek mennyit ér most a becsülete.”

Putz Anita helyzete bonyolult, senki sem lenne a helyében – ezt a mártélyi templommal átellenben hallotta a Narancs.hu újságírója, egy alkalmi utcafórumon. A négy mártélyi hölgy eredetileg másról beszélgetett, de ahogy szóba került a polgármester Facebook-posztja, mindenkinek megemelkedett a hangja. Abban megegyeztek, hogy ha a falu tényleg nem boldogul máshogy, csak Lázár János segítségével,

akkor nincs értelme arról beszélni, ki szereti Anitát, és ki nem, föl kell állnia, a közjó érdekében. 

Azért – mondta egyikük – az sem volt szép az országgyűlési képviselőtől, hogy „négy képviselőnek tartott gyűlést”, zártkörű rendezvényen. Másvalaki szerint jobb lenne az egész falunak, ha valaki olyan idegen jönne polgármesternek, aki senkinek sem rokona, senkivel sincs haragban.

Ám egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a Lázár által különmegbeszélésre hívott négy képviselő tényleg arra készül-e, hogy feloszlatja a testületet. A Narancs.hu-nak Kulcsár Renáta és Somodi István nem akart nyilatkozni. Pótári Mihály is csak annyit mondott, a polgármesterrel közölni fogja a döntését, másra ez nem tartozik. Ő lokálpatrióta, a helyi ügyek foglalkoztatják, a polgármester és az országgyűlési képviselő konfliktusába nem avatkozik bele. Mészáros István nyilatkozott. Azt mondta, nem volt szó a megbeszélésen a testület feloszlatásáról, Lázár János csak meg akarta köszönni a mártélyiaknak a támogatást.

Tényleg sokan szavaztak rá: 449-en, míg Márki-Zay Péterre 262-en.

Mészáros képviselő azt is mondta, az a gond, hogy Putz Anita független jelöltként indult, ilyen minőségben támogatta őt a választók többsége, és arra esküdött föl, hogy a település sorsát részrehajlás nélkül intézi. Ennek Mészáros szerint ellentmond, hogy a polgármester idővel odaállt Márki-Zay Péter mellé, 

pedig egy polgármester szerinte nem állhat szemben a kormánnyal.

 
Vásárhelyi hirdetőtábla a Mártélyi-holtág partján. Ez vásárhelyi terület.
Fotó: A szerző felvétele 

Az 1300 lelkes Csongrád–Csanád megyei település Hódmezővásárhely szomszédja, és sok mindenben kötődik hozzá. A híres Mártélyi-holtág, amely a település mellett, a Tisza hullámterében található, a vásárhelyiek pihenőhelye, az itteni üdülőterület Hódmezővásárhelyhez tartozik közigazgatásilag. Mártély községnek emellett hosszú ideje közös önkormányzati hivatala van a megyei jogú várossal. Hódmezővásárhelyen a 2018-as időközi választás óta Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa) a polgármester, miközben a térség országgyűlési képviselője Lázár János (Fidesz–KDNP).

„Rossz helyen vagyunk”

– mondja erről a helyzetről Putz Anita polgármester.

Ez az a választókerület, amelyben a polgármesterek többsége – ugyanazt gondolva a kormányhoz fűződő kapcsolatról, amit Mészáros István – a legutóbbi, valamint a 2018-as országgyűlési választás idején is közös nyilatkozatban foglalt állást, először Lázár János mellett, legutóbb pedig Márki-Zay Pétert figyelmeztetve, hogy a településükre „ne hurcolja be” a „megosztó politikát”.

Putz Anita az első levél idején még nem politizált, a másodikat viszont nem írta alá, ahogy Algyő és Csanádpalota polgármestere sem.

Lázár János történetesen pont róluk, hármukról nyilatkozta azt a mostani választás után, hogy alkalmatlanok a posztjukra, „túszul ejtették” a településüket. A mártélyi polgármesterről azt mondta, hogy amióta munka helyett csak őt gyalázza, a falu is hanyatlásnak indult. „Imádom Mártélyt, egy nagyszerű hely, szívesen segítenék, ha volna kinek és miben, csakhogy sajnos nem bombáznak naprakész tervekkel, ötletekkel, javaslatokkal. A kialakult helyzetet a mártélyiaknak kell rendezniük. Szerintem jobban járna a falu, ha tiszta vizet öntenének a pohárba, és egy Mártélyért dolgozó, cselekvő polgármestert választanának, legyen az bármilyen pártállású. A mostani vezető nem segíti, hanem akadályozza a falu fejlődését” – üzente Lázár.

Putz Anita 2019-ben 61 százalékkal, 423 szavazattal lett polgármester, míg elődje, Borsos József 276 szavazatot, 39 százalékot kapott.

 
Putz Anita a tanácsteremben.
 

 „Nem sokan tudják, de mi munkatársak voltunk Jánossal. Én Rapcsák András néhai vásárhelyi polgármester haláláig az ottani hivatalban a kabinetben dolgoztam, amelynek Lázár János volt a vezetője. Tiszteltem, és kedveltem” – mondja Putz Anita. „Később végeztem el a jogot. Mielőtt elindultam polgármesterjelöltként, beszéltem Szél István székkutasi polgármesterrel, János jobbkezével, hogy mit gondolnak, érdemes-e elindulnom. Ha azt mondta volna, hogy nem, akkor nem indulok. Engem nem támogatott Márki-Zay Péter, a kampányomat én magam fizettem és a családom finanszírozta.

Azt az ígéretet kaptam, amit a falu, hogy az országgyűlési képviselő azt az embert fogja támogatni, akit a falu választ.”  

Az önkormányzati választások után nem sokkal viszont a tankerület bezárta a helyi általános iskolát, a gyermeklétszámra hivatkozva. A döntésbe a polgármester és a képviselő-testület nem akart belenyugodni, azt gondolva, emögött elsősorban nem szakmai, hanem politikai indokok állnak. Per indult, abban a reményben, hogy meg lehet változtatni a döntést.

A helyi önkormányzat a nyilvánosság előtt próbált érvényt szerezni igazának, sok helyre fordult segítségért, Lázár Jánoshoz is, de közben a polgármester máshogyan is kereste vele a kapcsolatot. Meghívta az önkormányzat helyi rendezvényekre, felkérték a bálra fővédnöknek, írásban tájékoztatták az önkormányzat munkájáról. Utóbb a polgármester nyílt levélben kérte Lázár segítségét iskolaügyben, a képviselői esküjére emlékeztetve.

Az, hogy Lázár János és Putz Anita nem ugyanonnan nézi a politikát, viszonylag gyorsan kiderült. „Az önkormányzati választások után néhány hónappal, februárban

kaptam egy papírt, amelyet saját nyilatkozatomként le kellett volna adnom a vásárhelyi hírportálnak és a rádiónak. Azzal kecsegtettek, hogy akkor talán nyernek a pályázataink”

– idézi föl Putz Anita.

A nyilatkozatban többek közt az áll, hogy ő csalódott Márki-Zay Péterben, aki fel akarja használni a mártélyiakat arra, „hogy a Fidesz és Lázár János ellen uszítson, a településünket a dominanciájával visszaélve egy fontos szövetség ellen fordítsa.”

 
A nyilatkozat, amit Putz Anita nem akart leadni saját neve alatt.
 

Putz Anita nem vállalta, hogy a saját neve alatt közölje a nyilatkozatot, a kérdésre, vajon máshogyan alakult volna-e minden, ha ezt a dokumentumot elteszi, és nem osztja meg a Facebookon, azt mondja, nem.

„Nem azonnal tettem én föl, hanem sokkal később. De mihelyt kiderült, hogy én nem vállalok olyan nyilatkozatot, amit mások írnak meg nekem, már a következő napokban dobálták be a postaládákba a rólam szóló szórólapokat. Azok is megvannak mind, eltettem őket. Majdnem minden héten jött valami, hogy becsődöltetem a falut, nem vagyok kompromisszumkész” – mondja Putz Anita.

Aki egy idő után kereste a kapcsolatot a külvilággal, más települések polgármestereivel, országos politikusokkal, és tényleg, Márki-Zay Péter mellé is odaállt. Azt mondja, azért, mert felcsillant a remény, hogy változás lesz, ami a mártélyiak életére is jó hatással lehet.

Korábban két képviselő már úgy döntött, hogy lemond, de mások nem követték őket, így a listán sorrendben utánuk következők kaptak mandátumot. A testület az után az eset után mostanáig korrekt módon működött a polgármester szerint.

 
A mártélyi egészségház és polgármesteri hivatal bejárata. 
 

 A kérdésre, hogy ha most a többség a föloszlatás mellett dönt, és időközi választást írnak ki, ő elindul-e rajta, azt feleli, még nem tudja: „Én nem követtem el semmi rosszat. A lelkiismeretem tiszta. Az elején nagyon támogatott mindenki. A falu azóta nyilván két részre oszlott, de semmit nem tudnak a szememre vetni, mert ilyen megszorítások közepette, úgy, hogy hitelt is örököltünk, működik az önkormányzat.”

Lázár Jánosnak elküldtük a kérdést: ahogy Márki-Zay Pétert legutóbb, a megbékélés jegyében munkamegbeszélésre hívta, Putz Anita is számíthat-e ilyen meghívásra?

Az országgyűlési képviselő eddig nem válaszolt megkeresésünkre. A nyilatkozataiból azért nyilvánvaló, mit gondol. Az a legitimitás, amit a választókerület polgáraitól kapott, nagyobb, mint a polgármestereké, és ha ő nem vigyáz a tekintélyére, más nem fog. Bár az sehol sincs leírva, hogy ő a polgármesterek felettese, az emberek ezt gondolják, és logikusan ez következik az ország működéséből is. Egy település akkor boldogul, ha építkezik, gyarapodik, ehhez pénzre van szüksége, amit pályázatok segítségével szerez. Az alapvető, hogy kifogástalan pályázatot kell írni, de ha egy adott forrásra több a jelentkező, akkor szelektálni kell – és ilyenkor az országgyűlési képviselő szava plusz pontot jelent. Ilyenkor a képviselő „segít”. Beszólhat a polgármester a képviselőnek, vagy a kormánynak, de akkor magára vessen.

Ez máshol is így megy, nem 2010, hanem a Fidesz–KDNP univerzumában 1998 óta. Ahol ellenzéki az országgyűlési képviselő, ott a Fidesz választókerületi elnöke képviseli a tekintélyt. A HVG a mártélyi konfliktus mellett megemlítette Kübekházát, amelynek polgármestere, Molnár Róbert – a néhai Torgyán József (FKGP) közeli munkatársa – a kezdetektől Márki-Zay Pétert segítette, mi több, ő szervezte a kampányrendezvényeit, korábban pedig gyakran kritizálta a kormányt. Molnár azt állítja, hogy a választókerületi Fidesz-elnök, Bartók Csaba – aki a választásokon most nem tudta legyőzni az ellenzékiek emberét, Szabó Sándort – nemrég személyes találkozón azt kérte tőle, hogy maradjon csendben, mert így nem nyernek a pályázataik. Molnár nem ígérte, hogy hallgatni fog, és szerinte ezért Kübekháza hét pályázatából hetet el is bukott. Bartók Csaba erről a szegedma.hu-nak azt mondta, Molnár hazudott.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk